chevron_right
Monitorul oficial local

„FONDUL PENTRU UN VIITOR MAI BUN ÎN COMUNITĂŢI” - Apel de idei şi proiecte civice la Miercurea-Ciuc

Csikszereda Latkep

Federaţia Fundaţiile Comunitare din România şi Lidl România au dat startul la programul naţional de finanţare „Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi” în 5 oraşe din ţară, printre care şi Miercurea-Ciuc. Aflat la ediţia a IV-a, programul naţional oferă finanţări nerambursabile în valoare totală de peste 1.225.000 de lei şi mentorare celor mai bune soluţii la provocări de mediu şi educaţie.

La Miercurea-Ciuc programul este coordonat prin Fundaţia Comunitară Mureş, care va aloca 245.000 de lei oferiţi de către Lidl România, pentru granturi care pot fi obţinute pe bază de concurs de proiecte. Sunt eligibile pentru finanţare proiectele organizaţiilor non-guvernamentale, neafiliate politic, grupurilor de iniţiativă şi instituţiilor de învăţământ (grădiniţe, şcoli, centre educaţionale etc). Toţi cei interesaţi îşi pot înscrie ideile până pe 24 august 2022, prin completarea documentelor de aplicare disponibile pe pagina web a programului.     

Direcţiile de intervenţie ale programului la Miercurea-Ciuc au fost stabilite participativ în urma dialogului cu administraţia locală şi societatea civilă, după un proces de consultare şi cartare a nevoilor din comunitate. Astfel, prin program se vor susţine idei de proiecte care au o componentă de educaţie prin experienţă, proiecte care presupun activităţi de conservare şi protejare a mediului sau care îmbunătăţesc spaţii comunitare.

Prin acest program, vor putea beneficia de de finanţare şi mentorare iniţiative precum ateliere în spaţii publice care promovează mobilitatea urbană şi sănătatea fizică sau activităţi cultural-artistice care încurajează pasiunea copiilor şi tinerilor prin iniţiative creative. Sunt aşteptate înscrieri de proiecte dedicate reducerii consumului de energie sau care stimulează receptivitatea şi spiritul de implicare în rezolvarea problemelor comunităţii.

 

În perioada 21 iulie – 15 august, echipa Fundaţiei Comunitare Mureş va organiza sesiuni de sprijin gratuite cu potenţialii aplicanţi. Aceste sesiuni se vor desfăşura în două etape: prima etapă este destinată aspectelor referitoare la formularul de aplicare, iar a doua pentru clarificări şi feedback specific care vizează îmbunătăţirea propunerilor. Selecţia finală a proiectelor câştigătoare va fi făcută prin jurizare de către un comitet de evaluare format din: experţi în domeniile Fondului pentru un viitor mai bun (protejarea mediului şi educaţie), conectaţi la comunitatea din Miercurea Ciuc şi reprezentanţi ai Fundaţiei Comunitare Târgu Mureş şi reprezentantul autorităţi locală, pe baza criteriilor stabilite local şi care pot fi consultate în Ghidul de finanţare.

Detalii despre programul de finanţare şi alte materiale necesare procesului de aplicare se pot accesa pe www.fondulpentruunviitormaibun.ro, pe www.fcmures.org şi pagina de Facebook naţională şi pe cea locală a programului. Mai multe informaţii despre program poate fi găsit aici.

Csikszereda Latkep