chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

CSÍKSZEREDAI VÁROSNAPOK

koncert kultúra sport
calendar
Csíkszereda
Hu

Két év után idén újra korlátozások nélkül tarthatjuk meg városunk ünnepét! A mindennapokból igazi kikapcsolódást, igényes szórakozást nyújtó élménysorozat vár tehát a csíkszeredaiakra és a környékbeliekre ez év augusztus első hétvégéjén. Az évek során kialakult jellegét megtartva a Csíkszeredai Városnapok 2022-ben is inkább közösségi esemény, városünnep, mintsem fesztivál. A rendezvénysorozat elsősorban helyi értékekre alapoz, amiben a helyi közösség megnyilvánulásait próbálják a szervezők előtérbe helyezni, megtűzdelve ugyanakkor „nagy nevekkel” is.

A Csíkszeredai Városnapok szabadtéri koncertjeinek helyszíne a Szabadság téri színpad lesz. Itt láthatjuk a csíkszeredai könnyűzenei paletta kiemelkedő, ígéretes művésznövendékeit: a Nagy István Művészeti Középiskola jelenlegi és egykori diákjaiból álló Slágerebbje csapatát (augusztus 5., 18.30), valamint a csíkszeredai fiatal tehetséget, Szakács Szilviát (augusztus 6., 18.00) is. Olyan neves előadók is színpadra lépnek, mint a magyarországi Honeybeast (augusztus 5., 21.30) és Margaret Island (augusztus 7., 21.00) együttes, a romániai zenekarok közül pedig a Voltaj (augusztus 6., 21.30). Az ütős és perkúciós hangszerek szerelmesei számára pedig a Dob-Ban Ritmusfesztivált ajánljuk. Kulturális intézményeink is bekapcsolódnak saját eseményeikkel a városnapi programsorozatba. A szimfonikus zene kedvelői számára a Csíki Kamarazenekar augusztus 4-én, 19.30-tól egy klasszicista művekből összeállított nyitó hangversennyel készül. A hagyományosan a Szent Ágoston-templomba tervezett est szólistája és egyben karmestere pedig a már többszöri alkalommal visszatérő, világhírű orosz csellista, Denis Shapovalov lesz. A Csíki Székely Múzeum jóvoltából maga Barabási Albert-László tart rendhagyó tárlatvezetést a BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállításon augusztus 4-én, 17 órától. A múzeum a hónap tárgyaként pedig Csíkszereda 17. századi kiváltságlevelét állítja ki. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttest a 20. Pityókafesztiválon láthatjuk a központi parkban.

A Csíkszeredai Városnapok programját számos további gyermek-, családi, sportprogram, illetve színházi előadások színesítik.

PROGRAM

Hu