HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

Rendezvényajánló

ÁPR

FÉNYBENJÁRÓK – Nagy Péter előadása

2021. április 15.
15

2021. április 15., csütörtök, 19.00 óra / Csíki Mozi

 

1905 májusának végén egy 25 éves fiatalember egy viccesen kötekedő hangulatú levelet írt a legjobb barátjának: „Te dermedt bálna…”, így kezdődik a levél, utána meg eldicsekszik a tavaszi hódításairól, hogy egyszerre két hölgynek is udvarolt, és leírja a dögunalmas munkáját a berni szabadalmi hivatalban, majd a végén, csak úgy, mellékesen hozzátette, hogy ne haragudjon, hogy ilyen „jelentéktelen blablával” is fárasztja, de mellékel még néhány oldalt, amelyeken átküldi négy tanulmányát, amelyeket az elmúlt évben agyalt ki. Ezután pedig röviden leírta, hogy miről szólnak az írások: „... az első a fény energetikai tulajdonságairól szól, a második az atomok valódi méretének a meghatározását tárgyalja, a harmadik a Brown-féle mozgásra ad magyarázatot, és végül a negyedik, amelyik – mint látod – ,még csak piszkozat formájában van meg, a mozgó testek elektrodinamikáját tárgyalja, ami pedig a térről és az időről alkotott elképzeléseinket változtathatja meg.”

Ez, kérem szépen, akárhogy nézzük, elvileg minimum három Nobel-díj. És a fickóról az egyetemek, a fizikusok, a tudósok azt sem tudták, hogy létezik. Különösen a „piszkozat” volt nagy kincs: az vált később nagyon ismertté, speciális relativitáselmélet néven. Ezt a tanulmányt Albert Einstein – persze, hogy róla van szó – még abban az évben teljes részletességgel kidolgozta és publikálta, de akkor már benne volt a tudománytörténet leghíresebb egyenlete, az E=mc2. Ez a hihetetlenül egyszerű, de a fizikát és az egész életünket gyökeresen megváltoztató képlet megadja az összefüggést a tömeg és az energia között, és valamilyen titokzatos módon megjelenik benne a fény, pontosabban, a fény sebessége.

„De mi is a fény, és hogy kerül bele az Univerzum működését leíró egyik alapegyenletbe? Ezt az igen izgalmas történetet szeretném elmesélni a következő előadásunkon.” – fogalmaz Nagy Péter, akinek előadásában minderre választ kapunk.

Rendezvényajánló

JÚN BAROKK FORMÁK ÚJRAGONDOLVA
22
JÚN KERESZTÚTON – néptánc-színházi előadás a bukovinai székelyek kálváriájáról
21
JÚN SHAPOVALOV ÉS A CSÍKI KAMARAZENEKAR
20
JÚN LÁNYOK, ASSZONYOK NAGY IMRE MŰVÉSZETÉBEN – időszakos kiállítás
18
JÚN UNSCENE – Művészeti Egyetemek Fesztiválja
08

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA