HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

Rendezvényajánló

OKT

FILMTETTFESZT − ERDÉLYI MAGYAR FILMSZEMLE

2019. október 03.
03

FILMTETTFESZT − ERDÉLYI MAGYAR FILMSZEMLE

2019. október 3−6. / Csíki Mozi

 

A 19. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle október 2. és 6. között zajlik egy időben, 14 településen. A vetítéseknek immár hetedik éve Csíkszereda is otthont ad, idén október 3. és 6. között a Csíki Moziban kerülnek vetítésre a legújabb magyar filmek és néhány jelentős filmtörténeti alkotásnak.

 

A Filmgalopp versenyszekcióban fiatal erdélyi alkotók dokumentumfilmjei versenyeznek, idén hat film között dől el, hogy ki nyeri a közönségdíjat. A Magyar rövidek válogatás magyar alkotók által készített, izgalmas és változatos témájú kisjátékfilmeket tartalmaz, többek között a csíkszentmiklósi születésű Orbán Levente színművész alakításával A hívás rövidfilmet vagy a számos nemzetközi rövidfilmes filmfesztiválon díjat nyert Susotázst.

A gyerek- és ifjúsági műsorban két nagy klasszikus, a Macskafogó, illetve a Vízipók csodapók rajzfilmek szerepelnek. A vasárnapi animációs műhely során a Vízipók csodapók rajzfilm karaktereiből kiindulva zoetróp készítésére vállalkozunk a kisiskolás korosztállyal.

 

PROGRAM

 

Október 3., csütörtök

 

17.00 / Filmgalopp – erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye 1.

Ugron Réka: Fiam, Iulian; Püsök Botond: Miyu; Serestély Szilárd: Poftiţi vă rog!

18.30 / Filmgalopp – erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye 2.

Csapó Huba: Gyimesek ritmusa; Gödri Attila: Rodion by G.A.; Miklós Nóra: Tejjel kifli.

20.00 / Bacsó Péter: A tanú* – Eredeti, cenzúrázatlan változat

Pelikán József hithű kommunista, aki végig harcolta elvbarátaival a vészterhes éveket. Most, győzelmük után, a személyi kultusz idején, gátőrként is elkötelezett munkát végez. Egy a kedves barát lebuktatja akaratán kívül, amikor feketevágás miatt megjelenik a hatóság. Pelikán börtönbe kerül, ahonnan egyre magasabb beosztásba helyezik. Természetesen mindez nem ajándék…

 

Október 4., péntek

21.00 / Ujj Mészáros Károly: X – A rendszerből törölve* (a film után közönségtalálkozó lesz a film forgatókönyvírójával, Hegedűs Bálinttal)

Éva zseniális rendőr. Meglátja, amit más nem, megérzi, ami fölött minden kollégája elsiklik, ott is észreveszi a bűnt, ahol minden más zsaru legfeljebb balesetet sejt. Neki tűnik fel az is, hogy a Budapesten rövid időn belül elkövetett jó néhány öngyilkosság között összefüggés lehet. Ám Éva rég nem nyomoz. A magánnyal és a félelmeivel küzd, képtelen részt venni a fővárosi rendőrség munkájában. Új kollégája fedezi fel Éva különleges tehetségét… és meglátja benne a nőt is. Együtt erednek a mindeddig felderítetlen esetek nyomába.

 

Október 5., szombat

10.00 / Ternovszky Béla: Macskafogó

21.00 / Goda Krisztina: BÚÉK*

Szilveszter éjjelén bármi megtörténhet. Jó is, rossz is, furcsa is. Egy baráti társaság úgy dönt, hogy egy játékkal fűszerezi meg a bulit: egész este mind a heten úgy telefonálnak és írnak vagy fogadnak üzeneteket a mobiljukon, hogy a többiek is láthassák, hallhassák őket. És ezzel el is kezdődik a hazugságok, átverések és simliskedések hosszú sora.

 

Október 6., vasárnap

10.00 / Szombati Szabó Cs., Haui J., Szabó Sz.: Vízipók csodapók

11.15 / Animációs műhely gyerekeknek a Vízipók csodapók kapcsán

14.00 / Magyar rövidek

Tóth Barnabás: Susotázs; Groşan Cristina: Átalakítás folyamatban; Vincze Zoltán: A hívás; Andrasev Nadja: Szimbiózis.

 

15.30 / Sára Sándor: 80 huszár

1848. Európa forrong. A Lengyelországban állomásozó, osztrák kötelékhez tartozó magyar huszárok egy csoportja a szabadságharc kitörésének hírére hazaindul. A szökevények útja ezer veszéllyel teli, harcot kell vívniuk a természettel, az út nehézségeivel, az őket üldöző osztrák hadsereggel, és saját felőrlődő idegeikkel.

 

18.00 / Milorad Krstić: Ruben Brandt, a gyűjtő*

Egy különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba, mindent elsöprő lavinát indítva el.

 

20.00 / Pálfi György: Az Úr hangja*

A Stanislaw Lem regénye alapján készült film az eredeti mű gondolatvilágát adaptálja egy napjainkban játszódó, izgalmas családi krimi keretei közé. Főhőse a harmincas éveinek végén járó Péter, egy titokzatos balesetekről szóló dokumentumfilmben felismerni véli a 70-es években disszidált, azóta nem látott apját.

 

A nap közben zajló vetítéseken és gyerekfoglalkozáson a részvétel ingyenes, az esti nagyjátékfilmekre (*-al jelölve a programban) a belépőjegy ára 10 lej. Jegyek válthatóak a www.bilete.ro/csikszereda/ oldalon és a Csíki Moziban működő jegyirodában.

Bővebben: www.filmtettfeszt.ro.

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA