HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

Rendezvényajánló

JÚN

TRÈS COURT – Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválja

2019. június 13.
13

 

2019. június 1314. / Csíki Mozi


A Très Courts – Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiváljának 21. kiadása június első felében kerül megrendezésre világszerte, Csíkszeredában idén 10-ik alkalommal tekinthetik meg az érdeklődők a legrövidebb filmek legjavát. A 4 percnél rövidebb filmeket 20 országban, egyidőben, eredeti nyelven, a résztvevő ország nyelvén feliratozva láthatja a közönség és szavazhat kedvencére a vetítések után.

A maximum 4 perces filmek fesztiválján megismerhetjük a világ különböző szegleteiben készült audiovizuális alkotások legjavát, azok közül is a legrövidebbeket. A filmfesztivál nemcsak megrögzött filmbarátoknak szól: anyaga rendkívül változatos, műsorában több válogatás szerepel, ezért sokszínű közönséget vonz. Amatőr filmesek és szakemberek, kezdők és befutott filmesek, hagyománykövetők és újítók osztják meg a világgal mondanivalójukat. Minden műfaj képviselve van: fikció, dokumentumfilm, animáció, kísérleti film.

A fesztivál műsorában 5 válogatás szerepel. A nemzetközi válogatás a filmalkotások legújabb trendjeit tükrözi: 38 rövidfilm versenyez a zsűri által kiosztott díjakért, valamint a közönségszavazatokért. A családi válogatás kicsiknek és nagyoknak egyaránt, 6 és 106 év közöttieknek szól, akik szívesen utaznak a rendezők által megálmodott fantáziavilágban. A családi válogatásban kevés a beszéd és sok az animáció. A női válogatás, azaz a Paroles de Femmes” az erős és ellentmondásos női karaktereket állítja reflektorfénybe. A valóság és a fikció határvonalával játszadozva, ez a válogatás a női nézőpontokat mutatja be, természetesen nagyon rövid változatban.

A nemzetközi fesztivál prioritásként kezeli a helyi audiovizuális alkotások elkészülésének bátorítását és az alkotások népszerűsítését. Így jöhetett létre a romániai válogatás, az „Around the Très Courts Romania”. A romániai válogatást szakmai zsűri szelektálta az ország különböző pontjairól beküldött nagyon rövid filmek közül.

Az idei év újdonsága, hogy az eddigi években már megszokott négy válogatás – a nemzetközi, családi, női, illetve romániai válogatások – mellett a francia filmeket külön szelekcióban nézhetik meg az érdeklődők.

Zsűri szavazata dönti majd el, hogy ki nyeri a nemzetközi válogatás és a romániai válogatás fődíjait – ezt azonban csak a fesztivál lejártakor hirdetik ki. Ugyanakkor az országszerte legtöbb nézői szavazatot elért filmek közönségdíjban részesülnek. A csíkszeredai nézők is szavazhatnak a kedvenc filmjükre, a helyszínen elhelyezett urnába dobva szavazatukat.

 

FESZTIVÁLPROGRAM:

2019. június 13., csütörtök

  • 11.00 / Családi válogatás gyerekeknek

  • 19.00 / Női válogatás

  • 20.30 / Romániai válogatás / Francia válogatás

 

2019. június 14., péntek

  • 17.00 / Családi válogatás gyerekeknek

  • 19.00 /Nemzetközi válogatás 1.

  • 20.30 / Nemzetközi válogatás 2.

 

Belépőjegyek 10 lejért, illetve kedvezményesen (gyerek, diák, nyugdíjas) 7 lejért válthatók elővételben a Csíki Moziban működő jegyirodában és online a www.bilete.ro/csikszereda oldalon. Bővebb információk és a filmek teljes listája megtalálható a fesztivál oldalán: www.trescourt.com/ro

 

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA