HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

Rendezvényajánló

JÚN

Antal Zsolt, Péter László: HEGYEN INNEN – HEGYEN TÚL

2019. június 07.
07

2019. június 7.,péntek, 20.00

 

A Hegyen innen – hegyen túl lehetne a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes emblematikus műsora, de mindenképpen egy, a társulat sikeres és értékes termékeiből. Az együttes két kiváló szólótáncosa, Antal Zsolt és Péter László álmodták meg, állították össze. Sajátossága, hogy két szomszédos és jórészt összefüggő, mégis olyannyira különböző tájegység, Felcsík és Gyimes énekelt, táncolt örökségét mutatja be, állítja egymás mellé, lehetőséget adva a nézőnek, hogy felfedezze azt a sok rejtett közös vonást, amit kevesen tudnak.

Felcsík és Gyimes... a mieink, itt élünk és a közelség, a megszokás hajlamossá tesz arra, hogy megfeledkezzünk azokról az értékekről, amelyeket még mindig éltetnek. A két szomszédos tájegység sajátosságai már első látásra jól megkülönböztethetőek, kezdve a leginkább szembetűnőtől, a viseletek látványától egészen a települések szerkezetéig, de vajon tényleg annyira eltérnek egymástól? A Hegyen innen – hegyen túl bár csak két, térben és jellegzetességeiben közeli tájegység anyagát mutatja be, melyek dalai, dallamai és táncai, időnként érintkeznek, végül összefonódnak egymással.

A Hargita együttes tagjai magabiztosan, őszintén, belülről fakadóan táncolnak, hiszen többségük beleszületett, ebből a környezetből cseperedett, nőtt fel, a vérében van. Érzi, átérzi, mert részt vett a közösség életének minden rezdülésében. Az ő tolmácsolásukban ismerheti meg leghűbben a közönség akár Erdélyben, vagy bárhol a világon Csík vármegye és a Gyimesek hagyatékát legautentikusabb formájában, és a két közösséget is közelebb hozhatja egymáshoz, a különbözőségek fölé helyezve hasonlóságaikat.

 

Rendező, koreográfus: ANTAL ZSOLT, PÉTER LÁSZLÓ

Zenei szerkesztő: MIHÓ ATTILA.

 

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA