HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

Hírek

„KI TUDTUK VINNI A HAJÓT A PARTRA”

Befejeződtek a hőszigetelési munkálatok


Négy pályázati csomag keretében huszonegy négyemeletes és nyolc tízemeletes (összesen huszonkilenc) tömbház hőszigetelése fejeződött be október végére. A munkálatokról, az időközben felmerülő nehézségekről, akadályokról Szőke Domokos alpolgármester sajtótájékoztató keretében számolt be hétfőn, október 31-én.

„Bár bizakodó voltam, sokszor reménytelennek tűnt, hogy elérkezhet az a pillanat, amikor többé-kevésbé befejezettnek tekinthető a történet ezen szakasza” – vezette fel az alpolgármester azt a közel két évre szóló visszatekintést, amely időszak alatt rengeteg nehézséggel, néha – néha megtorpanással ugyan, de megvalósult újabb huszonkilenc tömbház hőszigetelése. Mint mondta, 2014-ben kötötték meg az első szerződést az Eol Facility bukaresti céggel, amely végül nyolc darab tízemeletes tömbház hőszigetelését nyerte el. Azonban hamar látni lehetett, hogy nem megfelelő hozzáállással végzik a munkát – tette hozzá az alpolgármester. 2015-ben a huszonegy négyemeletes tömbházat érintő munkálatok esetében a  közbeszerzési eljáráson a bukaresti AF Consulting, a bákói Consizo Grup, és ismételten az Eol Facility cég jelentkezett. Ez utóbbit – a meglévő negatív tapasztalatok alapján – kizárni sajnos nem lehetett, sőt az egyik pályázati csomag, a tíz társasház külső felújítását érintő szerződés aláírását is késleltette. 2015 áprilisában, miután a város elöljáróit a Országos Korrupcióellenes Ügyosztály őrizetbe vette, újabb két hónapos csúszással kellett számolni.

A 2015-ös év végéhez közeledve, már látni lehetett, hogy a december 31-i határidő tarthatatlan, a város nem kaphatja meg a Regionális Operatív Programban lehívott teljes támogatási összeget, és amennyiben nem biztosítja az elkezdett munkálatok 2016. június 30-ig való befejezését, a 2015-ben lehívott 6 millió lejes támogatást is vissza kell fizetni. Ezért arra az összetett kérdésre kellett megtalálni a lehető legjobb megoldást – mondta Szőke Domokos, – hogy egyrészt mi legyen azzal az összeggel, amitől a kivitelezők mulasztásai miatt a város elesett, másrészt pedig hogyan lehet befejezni a munkálatokat, és ezáltal elkerülni a támogatási összeg visszafizetését.

Az okozott károk számonkérése és felhajtása negatív hatással volt a munkálatok ütemére. Míg az AF Consulting esetében – amely vállalta a befejezést – az elvégzett munkálatok 40%-át fizette csak ki a hivatal, az Eol Consulting ígérgetések hosszas sora után kivonult az építkezésről. A bákói Consizo Grup esetében többször is szerződés-hosszabbítást eszközöltek, de végül ez a cég is abbahagyta a munkát. Igy a hátramaradt munkálatokra új kivitelezőt kellett keresnie a polgármesteri hivatalnak, „miközben versenyt futottunk az idővel, próbáltunk lavírozni a zátonyok között”.

Szőke Domokos alpolgármester beszámolt arról is, hogy jelenleg folyamatban van az átvételezés, az észlelt hiányosságokat listázták, ezek kijavítása folyamatban van.

„Hosszas harc után túl vagyunk a feladat nagy részén – fogalmazott az alpolgármester – ugyanis ezután következnek a peres eljárások mindhárom említett céggel az okozott kár, illetve a késedelmi kamatok megtérítése érdekében, amely egy hosszas, nehéz folyamat lesz, mert a kivitelezők képviseletében ügyvédi irodákkal találtuk szembe magunkat”. Az elmúlt hónapok nehézségei tükrében Szőke Domokos alpolgármester úgy érzi, hogy sikerült „kivinni a hajót a partra”.

Az elöljáró elnézést kért ugyanakkor a város nevében az érintett lakóktól, hogy nem sikerült problémamentesen végig vinni ezt a folyamatot, és bár nem a hivatal generálta, sok bosszúságot, kellemetlenséget kellett elviselniük a lakóknak. Az alpolgármester ugyanakkor köszönetet is mondott a lakószövetségeknek és a lakóknak a pozitív hozzáállásukért, és mindazoknak, akik követték, számonkérték és hozzájárultak ahhoz, hogy minél jobb minőségű munkálat legyen a végeredmény.

A sajtótájékoztató végén Tamás Imre, aki 2007 óta „bábáskodik” a hőszigetelési programok felett, arra mutatott rá, hogy e projekt lezárásával a városban már 3000-re nőtt a hőszigetelt lakrészek száma. Országos viszonylatban nincs még egy olyan város, ahol a tömbházak egy negyede szigetelve lenne.

A polgármesteri hivatal Lakástulajdonosi társulásokkal kapcsolattartó iroda munkatársa arra is rámutatott, hogy itt még nem áll le a folyamat. Újabb finanszírozást kérnek a kormánytól azokra a tömbházakra, melyeknek egyik lépcsőházát már a korábbi években szigetelték, sőt a 2014–2020-as EU-s finanszírozási ciklusra is lenne már jelentkező. A néhány rossz tapasztalat ellenére tehát a lakosság felismerte azt, hogy hőgazdálkodási szempontból érdemes részt venni a hőszigetelési programban. 

[vissza]

Rendezvényajánló

JÚN BAROKK FORMÁK ÚJRAGONDOLVA
22
JÚN KERESZTÚTON – néptánc-színházi előadás a bukovinai székelyek kálváriájáról
21
JÚN SHAPOVALOV ÉS A CSÍKI KAMARAZENEKAR
20
JÚN LÁNYOK, ASSZONYOK NAGY IMRE MŰVÉSZETÉBEN – időszakos kiállítás
18
JÚN UNSCENE – Művészeti Egyetemek Fesztiválja
08

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA