HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

Hírek

MÉLTÓ MÓDON EMLÉKEZNI 1956-RA

Ünnepi megemlékezés-sorozat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján


Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emlékének tiszteletére Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és az `56-os Bajtársi Társaság négynapos megemlékezés-sorozatot szervez Csíkszeredában. A köztéri megemlékezések mellett kiállítással,  filmvetítésekkel és rendhagyó történelemórával színesítjük a programot.

Kiállításmegnyitó és filmvetítések A magyar szabadság éve jegyében

Október 20-án, csütörtökön 17.30-tól A magyar szabadság éve című kiállítás megnyitójával kezdődik a 60. évforduló alkalmából szervezett programsorozat. A tablókiállítás fókuszában a pesti srácok állnak, akiknek halált megvető bátorsága gyógyíthatatlan sebet ejtett a kommunizmuson és megrendítette a szovjet birodalmat.

Az esemény résztvevőit Zsigmond Barna Pál főkonzul és Ráduly Róbert Kálmán polgármester köszönti. A kiállítás az 1956-os emlékév részeként, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósul meg.

A megnyitót követően a Szabadság – Különjárat című, 2013-ban készült magyar filmet tekintheti meg a közönség. 1956 nyarán, három hónappal a forradalom kitörése előtt három, mindenre elszánt magyar fiatal a disszidálás akkoriban merőben szokatlan módját választja: eltérítik a Budapest–Szombathely légijáratot, és a fedélzeten tartózkodó ÁVH-s tisztet semlegesítve Ingolstadtig kormányozzák a gépet. Ezt a hihetetlen, ám de igaz történetet meséli el a film.

A filmet október 21-én , pénteken 15.00 órától is levetítjük Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának közreműködésével. A belépés ingyenes.

 

 

Köztéri megemlékezések

A korábbi évekhez hasonlóan idén is két helyszínen idézzük fel a 60 évvel ezelőtti eseményeket. A Kalász negyedi temető előtti kopjafánál október 21-én, pénteken 13.00 órától kezdődik a megemlékezés és koszorúzás.

A rendezvénysorozat központi eseményére a forradalom kitörése napjának előestéjén, szombaton, október 22-én kerül sor. 18.30-tól a Sapientia egyetem elől indul a fáklyás felvonulás, a promenádon, majd a Kőrösi Csoma Sándor utcán haladva érkeznek a megemlékezők az 1956-os térre,  a Gloria Victis-emlékműhöz, ahol 19.00 órától veszi kezdetét a szavalatokkal, visszaemlékezés-felolvasásokkal, ünnepi beszédekkel tarkított megemlékezés.

 

Rendhagyó történelemóra és A berni követ

A fiatalok többsége számára a forradalom már történelemként konstruálódik, ugyanakkor az események emléke még korántsem szilárdult meg a kollektív emlékezetben. A rendszerváltás után szocializálódott fiatalok körében a forradalom emlékeinek átadásában a család tölthet be meghatározó szerepet. Amennyiben a forradalom megélt emlékezetének átadása ily módon nem valósulhat meg, az iskola válhat közvetelen vagy közvetett módon a kulturális emlékezet terepévé.

Ennek tükrében kiemelten ajánljuk a csíkszeredai diákok figyelmébe az október 23-án, vasárnap 15.00 órától a Petőfi Kávéházban szervezett Rendhagyó történelemórát, ahol a csíki ’56-osokkal beszélgethetnek a forradalom eseményeiről, személyes tapasztalatokról. A beszélgetést Ferencz Salamon Alpár történelemtanár vezeti.  

A rendezvénysorozat zárásaként vasárnap 18.00 órától Szász Attila A berni követ című történelmi thrillerét tűztük műsorra Kulka János és Szabó Kimmel Tamás főszereplésével. Napra pontosan két hónappal Nagy Imre és mártírtársai kivégzése után a Magyar Népköztársaság berni követsége ellen két magyar emigráns fegyveres támadást hajtott végre. Az indíték homályos, bár helyi lapértesülések szerint Nagy Sándor és Papp Endre a svájci magyar kommunista ügynökök aktáit akarta megszerezni a magyar nagykövet túszulejtésével. Ugyanakkor bizonyos forrásokból kiderül, hogy a támadók a megtorlások elleni tiltakozó, figyelemkeltő, demonstratív akciónak szánták fellépésüket. Céljukat tulajdonképpen elérték, mert heteken keresztül a külföldi sajtó napirenden tartotta a támadás – és ezáltal a levert forradalom – ügyét, hiszen nemcsak a nemzetközi politika, a diplomácia, de a helyi képes újságok is több alkalommal foglalkoztak a témával.

A filmvetítés az 1956-os emlékév részeként, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósul meg, a belépés ingyenes.

 

Koszorúzás

Kérjük mindazokat, akik a Kalász negyedi kopjafánál, illetve a Gloria Victis-emlékműnél koszorút kívánnak elhelyezni, jelezzék előzetesen szándékukat a 0266–371 464-es  telefonszámon, naponta 8.00–15.00 óra között, vagy e-mailben: a varoshaza@szereda.ro címen október 21-én, pénteken 11.00 óráig, a koszorúzási lista elkészítése érdekében.

 

 

Tisztelettel várjuk Csíkszereda polgárait a rendezvényre!

[vissza]

Rendezvényajánló

JÚN BAROKK FORMÁK ÚJRAGONDOLVA
22
JÚN KERESZTÚTON – néptánc-színházi előadás a bukovinai székelyek kálváriájáról
21
JÚN SHAPOVALOV ÉS A CSÍKI KAMARAZENEKAR
20
JÚN LÁNYOK, ASSZONYOK NAGY IMRE MŰVÉSZETÉBEN – időszakos kiállítás
18
JÚN UNSCENE – Művészeti Egyetemek Fesztiválja
08

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA