HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

Hírek

PÜNKÖSDVASÁRNAP AVATJÁK FEL A MÁRTON ÁRON-SZOBORCSOPORTOT


Május 15-én, pünkösdvasárnap Csíkszereda főterén kerül sor a Márton Áron-szoborcsoport felavatására. Az esemény programjáról, a kompozíció létrejöttéről Antal Attila alpolgármester, Darvas-Kozma József esperes-plébános, valamint Sárpátki Zoltán szobrászművész tartottak május 9-én sajtótájékoztatót a Városháza gyűléstermében.

Kettős ünnepre gyűlnek össze pünkösd vasárnapján a csíkiak, hiszen 11.00 órától a Millenniumi templom udvarán ezen a napon részesül a bérmálás szentségében több száz fiatal. A keresztény nagykorúsítási szertartás után az ifjak kísérőikkel együtt átvonulnak a Szabadság térre, ahol 13.00 órától kezdődik az avatóünnepség. A tervek szerint köszöntőbeszédet mond Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Tamás József római katolikus püspök, Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere, valamint a Márton Áron Katolikus Férfiszövetség képviselője. Az ünnepségen közreműködik a csíkkozmási fúvószenekar Köllő Ferenc vezetésével, a Szent Kereszt Plébánia kórusa Bakos-Mihály Károly kántor vezényletével és Györfi Erzsébet előadóművész. A beszédeket követően Főtisztelendő dr. Jakubinyi György érsek szenteli fel az alkotást.

Megjegyzés! A Kossuth utca a Temesvári sugárúttól (Raiffeisen Bank) a Szív utcáig 12.30 és 13.15 óra között le lesz zárva.

A szoborállítást még 2005-ben a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánián működő Márton Áron Katolikus Férfiak Szövetsége kezdeményezte, ezt az elgondolást karolta fel Csíkszereda Önkormányzata. E gondolatból inspirálódott Sárpátki Zoltán szobrászművész, kinek alkotását, annak bronzból való kiöntését a Kecskeméten élő Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrász vállalta. A szobrocsoport létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap és a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány támogatta.

[vissza]

Rendezvényajánló

JÚN BAROKK FORMÁK ÚJRAGONDOLVA
22
JÚN KERESZTÚTON – néptánc-színházi előadás a bukovinai székelyek kálváriájáról
21
JÚN SHAPOVALOV ÉS A CSÍKI KAMARAZENEKAR
20
JÚN LÁNYOK, ASSZONYOK NAGY IMRE MŰVÉSZETÉBEN – időszakos kiállítás
18
JÚN UNSCENE – Művészeti Egyetemek Fesztiválja
08

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA