HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

Hírek

MÁRCIUS 31. – AZ ADÓK ÉS ILLETÉKEK BEFIZETÉSÉNEK HATÁRIDEJE


Csíkszereda Polgármesteri Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy a 2016. évi adók és illetékek (épület, terület és járművek esetében) első félévi befizetésének határideje március 31., és ugyaneddig érvényes a természetes személyeknek jóváírt 10%-os kedvezmény, amennyiben az adófizetők egy részletben tesznek eleget befizetési kötelezettségüknek.

Ugyanakkor érvényes a 10%-os kedvezmény jogi személyek esetében is, amennyiben épületadójukat egy részletben a teljes évre kifizetik.

Azon magán- és jogi személyek, akiknek adóhátralékuk van a helyi költségvetés irányába, a 2015/236-os önkormányzati határozat értelmében adóügyi kedvezményben részesülnek, azaz: a felhalmozott késedelmi kamatokat 73,3%-ban semmisnek nyilvánítják. Ehhez az adófizetőnek, 2016. március 31-i határidővel két feltételt kell teljesítenie: eleget tesz az adóhátralék törlesztésének, illetve a késedelmi kamatok 26,7%-os kifizetési kötelezettségének.

Azon magánszemélyek esetében módosul az épületadó a 2016-os évben, akik nem lakásrendeltetésű épületek tulajdonosai.

Pontosítjuk, hogy azon személyek esetében, akiknek birtokában nem lakásjellegű vagy vegyes rendeltetésű (gazdasági tevékenység lebonyolítására alkalmas: kereskedelmi, ügyvédi, közjegyzői iroda, hotel- vagy panziójellegű, orvosi magánrendelő, szépségszalon, vagy sporttevékenységre alkalmassá tett lakófelületek) épületek vannak, 2016. március 31-ig kötelesek leadni adóbevallásukat a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal adó- és illetékosztályán.

A fent említett adóbevallások leadása érdekében azon lakástulajdonosok (magánszemélyek), akiknek a tulajdonában nem lakásrendeltetésű épület van, amelyet 2010. december 31. előtt vásárolt vagy épült, újra kell értékeltesse azt, ellenkező esetben az épület adószintjéhez hozzáadódik egy 2%-os többletadó. Amennyiben az épületeket újraértékelik a megadott 5 éves határidőn belül, az épület adókulcsa 0,5%, a felmérés utáni értékkel számolva. Az értékelést egy engedélyezett felértékelő kell elvégezze a vonatkozó törvénykezésnek megfelelően, és a felértékelésnek tükröznie kell az épület állagát az előző év december 31-ei állapotának megfelelően. Az értékelő jelentéseknek tartalmazniuk kell annak bizonyítékát, hogy az ellenőrzés értékeit és az épületadó értékét bevezették a Romániai Értékbecslők Országos Szövetsége (ANEVAR) adatbázisába.

A vegyes rendeltetésű épületek esetében hasonlóképpen járnak el, annyi különbséggel, hogy a kifizetésre kerülő adóösszeget a lakásrendeltetésű felületek és a nem lakásrendeltetésű felületek adókulcsai adják.

4. A jogi személyek a 2015. december 31-én tulajdonukban lévő ingatlanokra, ezek használati céljára, valamint adóértékére vonatkozóan 2016. március 31-gyel bezárólag kell leadják nyilatkozataikat.

[vissza]

Rendezvényajánló

JÚN BAROKK FORMÁK ÚJRAGONDOLVA
22
JÚN KERESZTÚTON – néptánc-színházi előadás a bukovinai székelyek kálváriájáról
21
JÚN SHAPOVALOV ÉS A CSÍKI KAMARAZENEKAR
20
JÚN LÁNYOK, ASSZONYOK NAGY IMRE MŰVÉSZETÉBEN – időszakos kiállítás
18
JÚN UNSCENE – Művészeti Egyetemek Fesztiválja
08

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA