HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

Hírek

EMLÉKNAP ÉS SZÁMONKÉRÉS: A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAI

Március 9. - a kommunizmus áldozatainak emléknapja


Egy ország emlékszik ezen a napon mindazokra, akiknek életét vette, vagy életét tönkretette egy olyan korszak, amelyet kedvenc jelszava „Mindet az emberért!” hamisan jellemzett. Ezen a napon az áldozatok az emlékműveknél találkoznak; emlékezni, vagy éppen tanulni akarnak azon évtizedek elrettentő példájából azért, hogy soha többé ne kerülhessen sor ilyesmire. 

A kommunizmus romániai áldozatainak emléknapján, a Temesvári sugárúton található emlékműnél a Volt Politikai Foglyok Országos Szövetségének elnöke, Szilágyi Árpád és Nagy Benedek – politikai üldözött és elítélt – mondtak beszédet, majd Füleki Zoltán alpolgármester megemlékező gondolataiban párhuzamot vont a kommunista rezsim paranoiás ellenségkép-gyártása és a napjainkban tapasztalható – a magyar közösségek képviselőit érintő – meghurcoltatási hullám között. Ellenállni ennek a törekvésnek csak a mindig is értékekként elismert sajátunkhoz való fordulással, az abból merítéssel lehet: vissza kell térnünk hitünkhöz, kultúránkhoz.

A megemlékezés Darvas-Kozma József esperes-plébános, valamint Szatmári Ingrid református lelkész szavaival, áldásával és a kegyelet koszorúinak elhelyezésével ért véget.

[vissza]

Rendezvényajánló

OKT ELMARAD!!!! INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
29
OKT ELMARAD!!! Király István: EGY IFJÚKOMMUNISTA A DAMASZKUSZI ÚTON
22
OKT ELMARAD!!! Tircsné Dr. Propper Valéria: MAGYAR ÍRÓK A VILÁGHÁBORÚ(K) ÉS TRIANON POKLÁBAN
15
OKT ERDEI VIGASSÁGOK – gyerekhangverseny
14
OKT MÁRTON ÁRPÁD 80+1 – időszakos tárlat
08

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA