HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

ELŐRELÉPÉS AZ IPARI ÖVEZET ÉS A NAGYRÉT RENDEZÉSÉBEN


Csíkszereda Polgármesteri Hivatala megalapozta két sajátos városrész – a nyugati ipari övezet és a Nagyrét – rendezését: az övezeti rendezési terv (Plan Urbanistic Zonal – PUZ) elkészítésének szerződését február 12-én írták alá ugyanazon bukaresti céggel. A két szerződés összértéke 266 560 lej.

A nyugati ipari övezet rendezése régóta foglalkoztatja a városvezetést, a konkrét lépések sora pedig tavaly kezdődött el. A 73 hektáros területet három fő irányelv mentén tennék élhetőbbé. Egyik a Hargita utca összképének közelítése a városi utcaképhez: nagymértékben tehermentesítenék a szakaszt, kerékpársávok, járdák, sétányok, utcabútorok alkalmazásával egyfajta „urban street”-et, emberbarát környezetet képzel el oda a városvezetés. Mindez pedig a másik két irányelv alapján valósítható meg: teherautóparkolót, valamint személygépkocsi-parkolót is létrehoznának, ezeknek a bejárata pedig egyik hátulsó útvonalról lenne kialakítva.

A Nagyrét utcai áruházak, a vasút, a taplocai városrész és a Tanorok által közrezárt 88 hektáros mocsaras Nagyrét a város egyik fehér foltja. Az általános városrendezési terv ezen a területen nem engedi meg az építkezéseket, sportolási és kikapcsolódási lehetőségekre azonban kiváló lehetőséget nyújthat az övezet. Parkosítás, sportpályák, szolgáltató épületek, parkolóhelyek tehetik hasznosíthatóvá a területet. Ehhez azonban meggyőző PUZ, a területtulajdonosok kedvező hozzáállása, illetve a városlakókkal való, pozitív végkimenetelű egyeztetések szükségesek.

A polgármesteri hivatal még tavaly elindította mindkét PUZ elkészítésének a közbeszerzését, és mindkettőt a bukaresti Total Business Land nyerte meg. A szerződést február 12-én írták alá, egyiket 154 700 lej értékben, a másikat 111 860 lej értékben. A PUZ első lépésben csak vázlatszerűen készül el, majd az érintett telektulajdonosok, cégek közmeghallgatása után, az észrevételek figyelembe vételével véglegesítik.

[vissza]

Rendezvényajánló

JÚN BAROKK FORMÁK ÚJRAGONDOLVA
22
JÚN KERESZTÚTON – néptánc-színházi előadás a bukovinai székelyek kálváriájáról
21
JÚN SHAPOVALOV ÉS A CSÍKI KAMARAZENEKAR
20
JÚN LÁNYOK, ASSZONYOK NAGY IMRE MŰVÉSZETÉBEN – időszakos kiállítás
18
JÚN UNSCENE – Művészeti Egyetemek Fesztiválja
08

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA