RADNÓTI MŰVEIT SZÓLALTATTUK MEG


Idén Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának munkaközössége is csatlakozott a Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett Nemzetközi felolvasómaratonhoz, melynek célja a magyar irodalom kiemelkedő személyiségeinek munkássága révén felhívni a figyelmet az olvasás fontosságára és szépségére.

[tovább]

VÉLEMÉNYEZHETŐEK A GÁL SÁNDOR TÉRI FELÚJÍTÁSI TERVEK


Bemutatták és közvitára bocsátották a Gál Sándor téri parkolók, zöld övezet, játszótér felújításának megvalósíthatósági tanulmányát tegnap, február 14-én Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának gyűléstermében. Mindazok, akik nem tudtak részt venni a lakossági fórumon, megtekinthetik a felújítási terveket a polgármesteri hivatal főbejáratánál.

[tovább]

LAKOSSÁGI FÓRUM A VÁROSHÁZÁN


Csíkszereda Polgármesteri Hivatala 2019. február 14-én, csütörtök 17.00 órától lakossági fórumot szervez a Városháza gyűléstermében a Gál Sándor tér parkoló, zöld övezet, játszótér felújítására vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány bemutatására.

 

[tovább]

A PETŐFIS DIÁKOK TELJESÍTETTEK A LEGJOBBAN

Félév végi úszóverseny


A Csíkszereda Polgármesteri Hivatala által elindított és támogatott "Kori&úszás" program keretén belül immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg az iskolák közötti félév végi úszóversenyt.

[tovább]

JANUÁR 24. MUNKASZÜNETI NAP


Csíkszereda Polgármesteri Hivatala tájékoztatja a lakosságot, hogy január 24., csütörtök, Moldova és Havasalföld 1859-es egyesülésének napja hivatalos munkaszüneti nap, ezért intézményünk ügyfélszolgálata is szünetel.

[tovább]

KÖZELEDIK A GARÁZSBONTÁSOK HATÁRIDEJE


Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának Városellenőrzési osztálya felhívja a garázstulajdonosok figyelmét, hogy Csíkszereda Önkormányzatának 265/2018-as számú határozata, valamint az 1176/2018, 1177/2018, 1178/2018, 1179/2018 és 1180/2018-as számú polgármesteri rendeletek értelmében a közterületre épített garázsokat legkésőbb 2019. április 30-ig le kell bontani.

[tovább]

KÖSZÖNTSÜK EGYÜTT AZ ÚJ ESZTENDŐT!


Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata szeretettel vár minden városlakót és idelátogatót a Szabadság térre a 2018. december 31-én éjfélkor kezdődő tűzijátékra! Az elmúlt évek szokásához híven – látványos szilveszteri fényjáték kíséretében – búcsúztassuk az óvévet és köszöntsük az új esztendőt közösségben, a város központjában.

[tovább]

FONTOS ADÓFIZETÉSI TUDNIVALÓK


Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának Adó- és illetékosztálya az alábbi fontos tudnivalókat hozza az adófizetők tudomására:

[tovább]

ÖLTS LELKEDRE ÜNNEPLŐT

A Karaván együttes adventi családi koncertje


A kolozsvári Karaván Együttes tart adventi családi koncertet „Ölts lelkedre ünneplőt” címmel december 23-án, vasárnap 17.30 órától (a negyedik adventvasárnapi gyertyagyújtást követően) a Csíki Moziban.

[tovább]

AZ IDŐK JELEI

Filmvetítés és közönségtalálkozó


Az idők jelei címmel új magyar dokumentumfilmet láthatunk pénteken, december 14-én a Csíki Moziban. A film a sarkalatos erények témakörét járja körbe: okosság, bátorság, igazságosság és mértékletesség.

[tovább]

ÖRÖK TÉL

Országos filmpremier a Csíki Moziban


December 7-én, pénteken lesz a romániai premierje Szász Attila és Köbli Norbert új filmjének, az Örök tél című alkotásnak. A csíkszeredai közönség már a bemutató napján, pénteken 19 órától megtekintheti a filmet a Csíki Moziban, illetve december 19-én szerdán szintén 19 órától kerül a mozi műsorára.

[tovább]

MIKULÁSVÁRÓ ÜNNEPSÉG A KÖZPONTI PARKBAN


A Mikulás idén sem kerüli el városunkat. A teli zsákkal érkező fehér szakállú fogadására december 5-én 16.30 órára várjuk a gyerekeket és szüleiket a központi parkba. Lesz ott ének, zene, tánc és természetesen jó hangulat, melyről a MeseHetes zenekar gondoskodik.

NÉGY VASÁRNAP, NÉGY GYERTYALÁNG – adventi ünnepségsorozat


Idén is, mint most már több, mint egy évtized során, szeretettel hívjuk városunk apraját-nagyját a három hetet, négy vasárnapot átkaroló, a szeretet ünnepét megelőző közös várakozásra: a Négy vasárnap, négy gyertyaláng ünnepsorozatunkra az ezüstben csillogó karácsonyfánk köré. A fa fehér angyalai az öröm hírnökei, az ablakok a kíváncsi várakozást, a nyitottságot, a befogadás vágyát hivatottak jelképezni.

 

[tovább]

„MENNYBŐL AZ ANGYAL“ – Szarka Tamás & Ghymes karácsonyi koncert


Megújult és módosított elnevezésén az idén 35 éve alakult Ghymes együttes. A népszerű világzenei formáció Csíkszeredában ad nagykoncertet 2018. december 1-jén 19.00 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában.

[tovább]

BÁRKI KÖVETHETI A HÓKOTRÓ GÉPEK ÚTVONALÁT


Mostantól bárki valós időben követheti, hogy merre járnak a hóeltakarítással megbízott Eco-Csík Kft. műholdas nyomkövető rendszerrel ellátott munkagépei.

[tovább]

RENDEZVÉNYSOROZAT A SZÉKELY HADOSZTÁLY MEGALAKULÁSÁNAK 100. ÉVFORDULÓJA TISZTELETÉRE


Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a Csíkszéki Mátyás Huszár Egyesület 2018. november 23–25. között nagyszabású rendezvénysorozatot szervez a Székely Hadosztály megalakulásának 100. évfordulója tiszteletére. Kiállítás-megnyitóval, könyvbemutatóval, színházi előadással és filmvetítéssel egybekötött konferencián tizenkét történész előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

[tovább]

ORSZÁGOS RÖVIDPÁLYÁS ÚSZÓBAJNOKSÁG A CSÍKI CSOBBANÓBAN


A Román Úszószövetség, a VSK Csíkszereda és Csíkszereda Önkormányzata első alkalommal szervez országos rövidpályás úszóbajnokságot a Csíki Csobbanóban. Az úszóbajnokságra több mint 70 klub jelentkezése várható, a részt vevő sportolók száma 300 fölötti, a korosztályos elosztásban a junior, a kadét és szenior (felnőtt) kategóriák szerepelnek.

[tovább]

LAKOSSÁGI FÓRUM A VÁROSHÁZÁN


Csíkszereda Polgármesteri Hivatala 2018. november 14-én, szerdán 17.00 órától lakossági fórumot szervez a Városháza gyűléstermében a városi mobilitási tervről, a buszpályaudvar átalakításáról, a tömegközlekedés korszerűsítéséről.

A lakossági fórumra minden érdeklődőt tisztelettel várunk!

HŐSEINK HALHATATLANOK

Nemzetközi gyertyagyújtási akció


A Háborús Emlékhelyeket Gondozók Társasága és tizenhat tagszervezete a székesfehérvári  Krajczáros Alapítvány koordinálásával 2018. november 11-én immár 9. alkalommal szervez nemzetközi gyertyagyújtási akciót a harctéren elesett katonák emlékére.

[tovább]

KÉSZÜLJÜNK EGYÜTT AZ ADVENTRE


Közel egy hónap választ el advent első vasárnapjától, a karácsonyi ünnepkör kezdetétől. A várakozás időszakában – immár tizenegy éve – a Négy vasárnap, négy gyertyaláng elnevezésű ünnepségsorozat keretében készülhetnek együtt a város lakói a szeretet ünnepére.

[tovább]

JÖJJÖN EL A TE ORSZÁGOD – WOX-KONCERT A SZENT ÁGOSTON-TEMPLOMBAN


Csíkszereda testvértelepüléséről, Makóról érkezik városunkba a tizenkét tagú Wox zenekar. A Kalász negyedi Szent Ágoston-templomban október 27-én, szombaton 19 órától ismerheti meg a helyi közönség is a zenekar magyarságról, haza- és Istenszeretetről szóló dalait.

[tovább]

A SZOBOSZLAI-PER ÁLDOZATAINAK SZENTELT ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉSEK


Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emléknapján ebben az évben is két helyszínen idézzük fel a hatvankét évvel ezelőtti történéseket és hajtunk fejet a forradalom áldozatainak emléke előtt.

[tovább]

MELEGVÍZ-TÁMOGATÁS A 65. ÉLETÉVÜKET BETÖLTÖTT CSÍKSZEREDAIAKNAK


Csíkszereda Megyei Jogú Város önkormányzati testülete a 2018. szeptember 28-i havi soros ülésén fogadta el a 65. év feletti személyek számára a háztartási melegvíz-szolgáltatás költségéhez való önkormányzati hozzájárulásról szóló 254/2018-as számú határozatot. A havi legtöbb 40 lej értékű támogatás igényléséhez szükséges típuskéréseket a lakástulajdonosi társulások vezetői átvehetik október 10-től a polgármesteri hivatal 44-es számú, ügyfélszolgálati irodájában.

[tovább]

ALKOTMÁNYMÓDOSÍTÓ REFERENDUM

Október 6–7.


A család alkotmányos meghatározásának módosításáról október 6-án és 7-én népszavazást tartanak.

A szavazásra jogosult állampolgároknak két nap és 23 szavazókörzet áll rendelkezésére a megyeszékhelyen. A lakhely szerinti szavazókörzeti besorolás megtekinthető ITT.

a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló népszavazásra(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronika.ro/belfold/ketnapos-referendum-oktober-6-an-es-7-en-kerul-sor-a-csalad-fogalmat-meghatarozo-nepszavazasra)

[tovább]

HA OKTÓBER, AKKOR FILMTETTFESZT!


A csíkszeredai közönség már megszokhatta, hogy október első hétvégéjén zajlik a Filmtettfeszt − Erdélyi Magyar Filmszemle. Idén október 5. és 7. között a Csíki Mozi ad otthont a legfrissebb magyar filmekből készült válogatások vetítéseinek, közönségtalálkozónak és gyerekprogramnak.

[tovább]

A SZÉKELYEK BEFOGADÁSÁRA ÉS HAZATÉRÉSÜKRE EMLÉKEZTEK HAJDÚNÁNÁSON


Egy évszázada annak, hogy befejeződött a Nagy Háború. De éppen száz éve annak is, hogy visszatérhettek otthonaikba azok a székely menekültek, akik az 1916. évi román betörés miatt hagyták el szülőföldjüket. A 3200 főnyi befogadottból háborús okok miatt a Gyergyói medence és a Gyimesek menekültjei csak 1918 nyarán kelhettek útra otthonaik felé. Centenáriumi eseményen, szeptember 22–23. között emlékeztek arra, hogy száz esztendővel ezelőtt utazhattak haza a gyergyói és gyimesi menekültek Hajdúnánásról. 

[tovább]

IGÉNYELHETŐ A FŰTÉSTÁMOGATÁS A 2018–2019-AS IDÉNYRE


Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának Szociális irodája 2018. szeptember 15-től fogadja a 2018. november 1. és 2019. március 31. közötti idényre a fűtéstámogatási kérelmeket. Azon családoknak és egyedülálló személyeknek, akik lakásfűtésre távhőt, földgázt, tűzifát, szenet vagy fűtőolajat, illetve villamos energiát használnak, az alábbiakban ismertetett feltételeknek kell eleget tenniük a támogatás igényléséhez:

[tovább]

SZABADTÉRI VETÍTÉS A FILMSZEREDÁN


Ma este 19.30-tól, szabadtéri vetítésben lehet megtekinteni az Ultra című magyar-görög dokumentumfilmet. A belépés a fesztiváludvarba ingyenes.

[tovább]

KÍSÉRŐRENDEZVÉNYEK A FILMSZEREDÁN


Bár a következő közel két hétben a filmeké lesz a főszerep a Csíki Moziban, a fesztivál szervezői kiegészítő programokkal is készülnek a Majláth Gusztáv Károly téren kialakított fesztiváltérben, illetve a mozi épületében. E tekintetben visszafogottabb lesz ugyan a kínálat az elmúlt évhez képest, de legalább annyira ígéretes és érdekes.

[tovább]

KÜLÖNLEGES ZENEI ÉLMÉNNYEL NYIT A FILMSZEREDA – SZÉKELYFÖLDI MOZGÓKÉP FESZTIVÁL


A kétnapos ráhangolódást követően csütörtökön, szeptember 13-án nyitják meg hivatalosan is a csíkszeredai filmfesztivált. A Csíki Kamarazenekar nyitóhangversenyével kezdetét veszi tehát a tíz napig tartó filmszemle.

[tovább]

A SZERETFÖLD ÉS AZ OUT CÍMŰ FILMEKKEL HANGOLÓDUNK A FILMSZEREDÁRA


Két, közönségtalálkozóval egybekötött vetítéssel kezdődik holnap, szeptember 11-én a tíznapos filmszemlére szóló hangolódás. A Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál -1. napján – nyitányként – a Szeretföld című, székelyföldi vonatkozású alkotás kerül mozivászonra 18.00 órától, melynek forgatókönyvét Buvári Tamás Magyar Filmszemle-díjas rendező írta Iancu Laura, magyarfalusi származású író, költő, néprajzkutató azonos című kisregénye alapján.

[tovább]

2. FILMSZEREDA – SZÉKELYFÖLDI MOZGÓKÉP FESZTIVÁL


Szeptember második és harmadik hetén a filmeké lesz a fő- és a mellékszerep városunkban. Az oktatási intézményekkel szinte egy időben ugyanis a Filmszereda is megnyitja kapuit. A második Székelyföldi Mozgókép Fesztivál keretében több mint harminc alkotást tekinthetnek meg a filmkedvelők a Csíki Moziban szeptember 11. és 22. között. 

[tovább]

TÖBB, MINT HÁROM MILLIÓ EURÓ ÉRTÉKŰ TÁMOGATÁSBAN RÉSZESÜL A MEGYESZÉKHELY


Újabb három oktatási intézmény felújítására nyert európai uniós támogatást Csíkszereda Önkormányzata a Regionális Operatív Program keretében. A Kájoni János és a Venczel József Szakközépiskolák épületeit, valamint a Székely Károly Szakközépiskola bentlakását érintő beruházások összértéke közel 14 millió lej, azaz több mint 3 millió euró. A Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere és Simion Creţu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója által Gyulafehérváron aláírt finanszírozási szerződéseket ma, szeptember 4-én iktatták.

[tovább]

KAMIONSZÍNPADDAL TÉR VISSZA AZ OPERA SZÉKELYFÖLDRE


Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájának premierjével folytatódik a nagy múltú Gördülő Opera-sorozat, amely első ízben látogat külhoni magyar településekre. Az augusztus 31. és szeptember 9. között nyolc székelyföldi városba utazó produkció különlegessége, hogy színpadként egy kamion külön erre a célra kialakított pótkocsija szolgál. Az ingyenes szabadtéri előadások Magyarország Kormánya támogatásával valósulnak meg.

 

[tovább]

PREVAR NYERT, TANOVITCHII AZ ÉLEN


Óriási meleg, rengeteg támadás és két esés, végül pedig csíkszeredai siker – nagyjából így lehetne egy mondatban összefoglalni a 12. Székelyföld Kerékpáros Körverseny második szakaszát, amelyet tegnap tartottak. A mezőny Sepsiszentgyörgyről indult délelőtt 11 órakor, a rajtot követően már megkezdődtek a támadások is, sőt egy húsz fős csoportnak sikerült is megszöknie, igaz, őket hamar bedarálta a mezőny.

[tovább]

ROMÁNIAI CSAPATOK VERSENYZŐI ZÁRTAK AZ ÉLEN


Két ukrán és egy olasz sportoló állhatott fel a dobogóra tegnap a 12. Székelyföld Kerékpáros Körversenye első szakaszát követően, egyébként mindhárman romániai kontinentális csapatnál versenyeznek. Sepsiszentgyörgről tegnap reggel elrajtoló kis mezőny nagyon aktív volt, hiszen hamar támadások alakultak ki, a második kísérletből a későbbi győztes haza is ért.

[tovább]

MOZIKARAVÁN A CSÍKI MOZIBAN


A nemzetközi összefogásból született Cinecaravan, a 2017-es portugáliai első megrendezése után idén Mozikaravánként Magyarország észak-keleti részén és Erdélyen vonul végig, több állomáson. A csíkszeredai állomás helyszíne a Csíki Mozi lesz augusztus 8-án, szerdán este 8 órától. Az est során az érdeklődők 4–6 rövid (egyenként 7–23 perces) filmet nézhetnek meg, majd közvetlen beszélgetésen vehetnek részt alkotókkal és szervezőkkel. A filmek eredeti magyar hangon kerülnek bemutatásra, angol felirattal.

[tovább]

TIZENKETTEDIK ALKALOMMAL KEREKEZIK KÖRBE SZÉKELYFÖLDET


Számos újítás jellemzi az idei, immáron 12. kiírásához érkezett Székelyföld Kerékpáros Körversenyét. Többségük a szervezői akarat, néhány pedig a kényszer szüleménye. A változások nemcsak számosak, de gyökeresek is, hiszen a rendezvény a korábban megszokott három nap helyett idén négy napos lesz, először indul és érkezik mezőnyszakasz Sepsiszentgyörgyre, sőt a Kézdivásárhely és Kozmás közötti országút árvízkárosodás okozta kényszerlezárása miatt először kerül sor kizárólag Háromszéket érintő szakaszra.

[tovább]

CSÍKSZEREDAI VÁROSNAPOK 2018

Kikiáltásos versenytárgyalás


 

Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala kikiáltásos nyilvános versenytárgyalást szervez közélelmezési tevékenység folytatására és szórakoztató park létesítésére.

[tovább]

CSÍKSZEREDAI VÁROSNAPOK 2018

polgármesteri rendelet


A Csíkszeredai Városnapok rendezvénysorozat lebonyolítását minden évben polgármesteri rendelet szabályozza. A rendelet tartalmazza a különböző programpontok helyszínét, ez időszak alatt a városban bevezetett forgalomkorlátozásokat, illetve részletesen taglalja a kereskedelmi tevékenységekhez kapcsolódó előírásokat. A dokumentum szerves részét képezi ugyanakkor a közterületek nyilvános versenytárgyalás útján történő bérbeadásának folyamatát, részleteit. 

 

 

[tovább]

JÓ TÁJFUTÓ EREDMÉNYEK KOLOZSVÁRON


Tizenhetedik alkalommal került sor a Transylvania Open tájfutó versenyre Kolozsváron. A nemzetközi hírnévnek is örvendő megmérettetésre idén is több ország résztvevői érkeztek. A 4 napos rendezvényen különböző típusú tájfutó versenyre került sor: rövidített középtáv, hosszútáv és középtáv.

[tovább]

PITYÓKAFESZTIVÁL 2018

Benevezési határidő: 2018. július 27.


Újra fakanalat ragadnak a baráti társaságok, munkaközösségek és változatosabbnál változatosabb ízvilágú sült és főtt ételekkel kápráztatják el a zsűrit az idén már „nagykorúvá” vált Pityókafesztiválon.  Az egykoron egyszerű főzőversenyként életre hívott rendezvény az elmúlt 18 év során egyre kifinomultabbá vált minden tekintetben, csak egy valami maradt változatlan: az alapanyagként felhasznált pityóka.

[tovább]

TAMÁS JÓZSEFRE EMLÉKEZTEK ESZTERGOMBAN


Tamás József, a madéfalvi Siculicidium-emlékmű tervezője születésének 150. évfordulóján avatták fel ünnepélyes keretek között az építész arcmását ábrázoló bronz domborművet Esztergomban. A belvárosi temetőben levő családi sírbolton a már februárban elhelyezett mű alkotója Bara Barnabás csíkszeredai szobrászművész.

[tovább]

VENDÉGLÁTÓ EGYSÉGEK JELENTKEZÉSÉT VÁRJUK A SZÉKELY ÍZEK GASZTRONÓMIAI FESZTIVÁLRA!


A Csíkszeredai Városnapok keretében 2018. augusztus 3–5. között a Sapientia egyetem mögötti parkoló, illetve a Mihail Sadoveanu utca lesz a helyszíne a tavaly hagyományteremtő szándékkal életre hívott 2. SZÉKELY ÍZEK Gasztronómiai Fesztiválnak.

[tovább]

V. VÁROSNAPI AMATŐR ÚSZÓVERSENY


Július 23-tól már lehet iratkozni az ötödik alkalommal megszervezett Városnapi Amatőr Úszóversenyre. A Csíki Csobbanóban augusztus 3-án 15.00 órától kezdődő megmérettetésen négy úszásnemben állnak majd rajthoz az amatőr úszók.

[tovább]

BALATONLELLEI NEMZETKÖZI IFJÚSÁGI TÁBOR


2018. július 7. és 14. között, a gödöllői Önkormányzat meghívására, a Márton Áron Tehetséggondozó Központ diákjai egy nevelő vezetésével részt vettek a balatonlellei Nemzetközi Ifjúsági Táborban. A táborozást Csíkszereda Polgármesteri Hivatala támogatta.

 

[tovább]

FELHÍVÁS

A Csíkszeredai Városnapok programkínálatának színesítésére


Ötnapos hasznos és érdekes, a mindennapokból igazi kikapcsolódást, igényes szórakozást jelentő élménysorozat vár a csíkszeredaiakra és a környékbeliekre augusztus 1–5. között. Az elmúlt évek során kialakult jellegét megtartva a Csíkszeredai Városnapok 2018-ban is inkább közösségi esemény, városünnep, mintsem fesztivál. Helyi értékekre alapozó rendezvénysorozat, melyben a helyi közösség megnyilvánulásait próbálják a szervezők felvonultatni, nagy figyelmet fordítva az értékteremtésre, az értékközvetítésre.

[tovább]

TUSNÁD ÁSVÁNYVÍZ SZÉKELY MARATON

Szabályzat


Tizenhetedik alkalommal szervezik meg a Csíkszeredai Városnapok keretében a Tusnád Ásványvíz Székely Maratont.

[tovább]

EZER SZÉKELY LEÁNY NAPJA

Az elmúlt száz év emlékére


Különös nap virrad újra július első szombatján. Székelyföld számos portáján legszebb viseletükbe öltöznek a leányok és legények, és lelküket is ünneplőbe öltöztetve indulnak Csíkszereda főterére, hogy az Ezer Székely Leány Napján megmutathassák, milyen a székelyek összetartó ereje, közös éneke, imádsága, táncoló jókedve! Különös lesz az idei rendezvény azért is, mert miközben az elmúlt száz év emlékére szenteljük azt, hangsúlyosabb szerepet kap ebben az évben a közösségi élmény a közös tánc és a játék révén.

[tovább]

MINDEN CSÍKSZEREDAINAK LÁTNIA KELL EZT AZ ELŐADÁST

A Bekecs Néptáncegyüttes táncszínházi produkciója a Csíki Játékszín műsorán


A 2018/19-es színházi évad egyik kiemelt vendégelőadása lesz a Bekecs Néptáncegyüttes Ember az embertelenségben című centenáriumi produkciója. A nyárádszeredai táncegyüttes az elmúlt száz év történelmi eseményeit táncszínházi eszközökkel feldolgozó előadása az ősz folyamán több alkalommal is szerepel majd a Csíki Játékszín bérleten kívüli repertoárján. 

[tovább]

TÖBB MINT HUSZONHÁROM MILLIÓ LEJ ÉRTÉKŰ SZERZŐDÖTT PÁLYÁZAT

Nagy Imre Általános Iskola – felújítás előtt


Az ötödik és egyben az eddigi legnagyobb értékű finanszírozási szerződést írták alá az értintett felek június 20-án a Regionális Operatív Program Keretében. A Nagy Imre Általános Iskola felújítását célzó pályázat összértéke 7.723.509,12 lej.

[tovább]

A BÖLCSŐDEI BEIRATKOZÁSI KÉRÉSEK ELBÍRÁLÁSÁNAK EREDMÉNYE 2018


Június 4–12. között zajlott a beiratkozás a csíkszeredai bölcsődébe. A 2018/2019-es tanévben rendelkezésre álló 36 helyre 69 kérvényező nyújtotta be a szükséges dokumentációt.

[tovább]

A BUDAPESTI DUNA KARNEVÁLON „TOLMÁCSOLJA” AZ ERDÉLYI AUTENTIKUS NÉPTÁNCOT A HARGITA EGYÜTTES


Magyarországi turnéra indult szerda reggel Csíkszeredából a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, amely a következő három napban Budapesten, a Duna Karnevál Nemzetközi Multikulturális Fesztivál külföldi, hivatásos fellépői között egyedüliként képviseli Erdélyt. Így a Csíkszereda Város Önkormányzata által fenntartott együttes két nagysikerű produkcióját is láthatja a Duna Karnevál közönsége, valamint a tíznapos programsorozat csúcspontját képező Gálaműsoron is fellép zenekíséretével a Hargita együttes tánccsapata.

[tovább]

A NAGY IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKJAI ÚSZTAK A LEGGYORSABBAN

Félév végi úszóverseny


Tizedik alkalommal álltak rajtkőre városunk általános iskoláinak harmadik és negyedik osztályos tanulói a Csíki Csobbanóban szervezett félév végi úszóversenyen. A Csíkszereda Polgármesteri Hivatala által elindított és támogatott "Kori&úszás" program keretében hat iskola száztizenhárom diákja mérte össze a félév során elsajátított és csiszolt tudását tíz kategóriában.

[tovább]

NAGYON RÖVID FILMEK A CSÍKI MOZIBAN


4 perc. 4 perc egy pillanat vagy az örökkévalóság. 4 perc alatt ér el a fény a Földről a Marsra. 4 perc túl rövid egy jó dalnak és túl hosszú egy rossz zenedarabnak. 4 perc az egyetlen szabály a Très Court Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválján.

[tovább]

GYERMEKNAPI KÖZKORCSOLYÁZÁS


Június 1-je, ha esik, ha fúj, a gyermekek napja, ezt az igencsak jó szokást, ezt a törvénybe foglaltan jogos huszonnégy órát, melyet teljességében fel lehet használni arra, hogy a családok, a gyermekek és szülők együttes ideje legyen, sok ország és még több önkormányzat jó ideje betartja.

[tovább]

HÁLÓZAT A TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK SIKERESSÉGÉÉRT

Nemzetközi testvérvárosi pályázat


Gyula város 2017–2018-as projektjének fő célja, hogy felhívja a figyelmet a társadalmi vállalkozások szerepére, működésére és lehetőségeire helyi és európai szinten. Fontos, hogy a már működő vállalkozások képviselői megismerhessék más országok, települések jó gyakorlatait és modelljeit, közvetlen partneri és üzleti kapcsolatokat alakítsanak ki a testvértelepülések hálózatán belül. Másfelől a helyi társadalom aktív szereplői konkrét ismereteket szerezhessenek a társadalmi vállalkozások szerepéről, mibenlétéről és ezt a saját közösségeiben bemutassák, egyfajta multiplikátor szerepet töltve be.

[tovább]

KÖNYV ZSÖGÖDI NAGY IMRE ÉLETÉNEK MEGHATÁROZÓ, DE KEVÉSBÉ ISMERT TIZENEGY ÉVÉRŐL


A Városháza alkalmilag kiállítóteremmé alakított gyűléstermében ismerheti meg az érdeklődő közönség Bács Béla János és Ráduly Róbert Kálmán a „Der Maler Nagy Imre – A székely festő és az erdélyi szászok (1925–1935) Emil Witting regényrészleteivel” című könyvét. Május 16-án, szerdán 18.00 órától a két szerző e kötet által emlékezik a zseniális székely festőre és hajt fejet az egykori erdélyi szász közösség előtt.

[tovább]

NÉGY NAP A KÖNYVEK BŰVÖLETÉBEN


Véget ért vasárnap a Csíkszereda Polgármesteri Hivatala által szervezett Csíkszeredai Könyvvásár. A résztvevők – látogatók, kiadók, szerzők, fellépők – visszajelzése szerint nagy érdeklődésre számot tartó, jól szervezett, örömet sugárzó rendezvénynek volt a részesei.

[tovább]

SZÍNES PROGRAMKAVALKÁD VÁRTA A GYEREKEKET ÉS FELNŐTTEKET A CSÍKSZEREDAI KÖNYVVÁSÁR HARMADIK NAPJÁN


 

[tovább]

IZGALMAS KULISSZATITKOKRA IS FÉNY DERÜLT A CSÍKSZEREDAI KÖNYVVÁSÁR MÁSODIK NAPJÁN


 

[tovább]

A KÖNYVBE FOGÓDZNI KELL, A KÖNYVET OLVASNI KELL!


Gyerekeknek szóló megnyitóval indult a Csíkszeredai Könyvvásár csütörtökön 13 órától. „Nagyon fontos az, hogy a könyvekbe kapaszkodva felkészüljünk arra a csodás örvényre, amely vár bennünket az életben” – fogalmazott a megnyitón Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.

[tovább]

KÖNYVVÁSÁRRA HANGOLÓ FILMVETÍTÉSEK A CSÍKI MOZIBAN


A Csíkszeredai Könyvvásár meghívottainak alkotásai nyomán készült alkotások vetítésével kívánjuk közönségünk figyelmét a hétvégi könyves szemlére irányítani. Május 8-án és 9-én, kedden és szerdán gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek szóló filmek képkockái pörögnek majd a Csíki Mozi vásznán.

[tovább]

EMBER AZ EMBERTELENSÉGBEN

A Bekecs Néptáncszínház díszbemutatója


A május 9-i nyárádszeredai ősbemutató után a csíkszeredai közönség is részese lehet a 2017-es év elején hivatásos táncegyüttessé váló Bekecs Néptáncszínház legújabb, nagyszabású produkciójának, melyet a centenárium emlékére rendezett Tőkés Zsolt koreográfus. A 2014-es Fölszállott a Páva tehetségkutató verseny „A legjobb határon túli előadó” különdíját elnyerő táncegyüttes Ember az embertelenségben című táncjátékával várja a nagyérdeműt május 13-án, vasárnap este hét órától a Szakszervezetek Művelődési Házában. A belépő jegyek elővételben 15 lejért a bilete.ro oldalon válthatók.

[tovább]

BÖLCSŐDEI IRATKOZÁS

2018 / 2019-es tanév


A csíkszeredai bölcsődébe a beiratkozás 2018. június 4–12. között zajlik. Kérjük a szülőket, hogy a beiratkozáshoz szükséges iratcsomót adják le a fent jelzett időszakban a bölcsőde Mihail Sadoveanu utca 1. szám alatt található székhelyén munkanapokon 8.00–14.00 óra között.

[tovább]

CSÍKSOMLYÓI PÜNKÖSDI BÚCSÚ 2018

Hasznos információk


Az elmúlt évekhez hasonlóan polgármesteri rendelet szabályozza a pünkösdi búcsú idejére érvényes, elsősorban a közlekedésre és a kereskedelmi tevékenységre vonatkozó intézkedéseket.

[tovább]

IGAZI CSALÁDI ESEMÉNY LESZ A SZÉKELY HOKI MAJÁLIS


Nem csak sportrendezvény, nem csak jótékonysági esemény, hanem a családok apraját-nagyját megszólító tavaszi nap lesz a május elsejei Székely hoki majális Csíkszeredában. Érdemes lesz tehát – a hosszú hétvégét kihasználva – kilátogatni a Vákár Lajos Műjégpályára és környékére.

[tovább]

SZÉKELY HOKI MAJÁLIS – Több, mint sportesemény


Ötödik alkalommal méri össze erejét Székelyföld és Magyarország jégkorong-válogatottja. A jótékonysági „testvérmeccs” helyszíne ezúttal Csíkszereda lesz, 2018. május 1-jén a Vákár Lajos Műjégpálya ad otthont a székely–magyar jégkorongünnepnek.

[tovább]

SAJTÓAKKREDITÁCIÓ

Székely-magyar jégkorong gála


Kedves televíziós / rádiós / újságíró kolléga!

Ha szeretne sajtóakkreditációt igényelni a 2018. május 1-jén 18.00 órától kezdődő Székely-magyar jégkorong gálamérkőzésre, kérjük, hogy neve, telefonszáma és e-mail címe, illetve az Ön által képviselt médium nevének feltüntetésével jelezze részvételi szándékát a ferenczykrisztina@szereda.ro e-mail címen.

A sajtóbelépő igénylésének határideje: 2018. április 26.

 

ZENÉS IRODALMI EST A CSÍKI MOZIBAN


„A lélek anyanyelvén” szólítja meg a csíkszeredai közönséget Bogdán Zsolt színművész és ifj. Csíky Boldizsár zongoraművész a 2018. április 12-én, csütörtökön este hét órától kezdődő költészetnapi előadóesten a Csíki Moziban.  

[tovább]

SZÉKELY–MAGYAR HOKI MAJÁLIS


Ötödik alkalommal méri össze erejét Székelyföld és Magyarország jégkorong-válogatottja. A jótékonysági „testvérmeccs” helyszíne ezúttal Csíkszereda lesz, 2018. május 1-jén a Vákár Lajos Műjégpálya ad otthont a székely–magyar jégkorongünnepnek. A gála teljes bevételét a Böjte Csaba atya és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei javára ajánlják fel a szervezők.

[tovább]

ANL-S LAKÁSRA JOGOSULTAK VÁRÓLISTÁJA – 2018


Az Országos Lakásügynökség által épített, megüresedett lakások bérbevételére a meghirdetett február 28-i határidőig 44 kérést nyújtottak be Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának illetékes osztályához. A beérkezett iratcsomókat az erre a célra kinevezett szociális elemző bizottság tanulmányozta át és értékelte ki.

[tovább]

BAROQ EMOTION

A Régizene Európai Napja


Március 21-én, Csíkszeredában a Csíki mozi termében 19 órától egy különleges előadásra hívjuk az érdeklődőket. Második alkalommal kapcsolódnak be a Csíkszeredai Régizene Fesztivált szervező intézmények az Európai Régizene Napja alkalmából kezdeményezett rendezvénysorozatba.

A REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne) Európai Régi Zenei Hálózat 2013-ban nyilvánította március 21-ét, Johann Sebastian Bach születésnapját és egyben a csillagászati tavasz kezdetét a Régizene Európai Napjává. A kezdeményezők az Európa-szerte szervezett koncertekkel, konferenciákkal és zenei rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az európai régizene kulturális örökségére és sokszínűségére.

[tovább]

ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS A FORRADALOM 170. ÉVFORDULÓJÁN


Az 1848–1849-es-os magyar forradalom és szabadságharc emlékünnepségein való jelenlétünkkel fejezhetjük ki idén is a szabadság, egyenlőség és testvériség iránti igényünket. Csíkszeredában két napos ünnepségsorozat keretében idézhetjük fel a márciusi ifjak emlékét.

[tovább]

ERŐSS ZSOLT 50


A világ tetejére első magyar ajkúként 2002-ben feljutó sportember ötven éve született. Másfél évtized alatt a tizennégy nyolcezres csúcsból tízet mászott meg. 2013. május 20-án végrehajtott sikeres csúcstámadását követően a Kancsendzönga végleg magához ölelte.

[tovább]

A TÉLI OLIMPIA TESTKÖZELBŐL


Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának gyűlésterme ad otthont 2018. március 7-én, szerdán 18.00 órától a Téli Olimpia testközelből címmel szervezett közönségtalálkozónak. A Csíkszeredai Sportklub Szurkolók Egyesületének Szép Zoltán, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa lesz a vendége, aki a helyszínről követte és közvetítette a XXIII. téli olimpiai játékok eseményeit.

[tovább]

A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAIRA EMLÉKEZÜNK


A kommunizmus romániai áldozatainak emléknapját tartják Csíkszeredában 2018. március 9-én, pénteken 13.00 órai kezdettel a promenádon, az egykori Romtelecom épülete előtt álló emlékműnél.

[tovább]

CSÍKSZEREDÁBAN IS BEMUTATJÁK SÁNTHA ATTILA BÜHNAGY SZÉKELY SZÓTÁRÁT


Több mint egyszerű szószedet: sok-sok szócikkből álló elbeszéléskötet, gyönyörű fotókkal illusztrálva. Súlyos, igényes munka. Monumentális alkotás: 472 oldal, 1,9 kilós. Röviden így jellemezhető Sántha Attila Bühnagy székely szótára, melyet Bécs, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Gyimesközéplok és Zabola után a csíkszeredai közönség is közelebbről megismerhet. A bemutatónak – március 1-jén, csütörtökön 18.00 órától – a Csíki Mozi ad otthont. A Székely szótár javított, bővített kiadásának szerzőjével, Sántha Attilával, valamint a könyv illusztrátoraival, Ádám Gyulával és Fodor Istvánnal Székedi Ferenc újságíró beszélget. Az eseményen Muszka Sándor (Sanyi bá) székely egyperceseket ad elő.

[tovább]

LITZMANN-EMLÉKTÚRA


„Névtelen kúp volt, Litzmann kúp lett” – jegyezte fel 1917. március 8-án a krónikás, miután a Magyarós-tető magaslata újfent ősi magyar kézre került. A sikeres támadást kitervelő, begyakorló és levezénylő derék tábornokot Csíkszereda város közönsége 1917 tavaszán díszpolgári címmel tüntette ki. A csata századik évfordulóján tizenhárom hagyománytisztelő hazafi emléktúrával rótta le háláját a Nagy Háború katonái előtt. A 101. évfordulón – 2018. március 8-án, csütörtökön – is hasonló menetre készülnek, emléket állítva ugyanakkor a Hópárducnak, Erőss Zsoltnak is születésénék 50. évfordulóján.

[tovább]

SÍTÁJFUTÓ EURÓPA BAJNOKSÁG


Az elmúlt héten a bulgáriai Velingrad melletti Yundola adott otthont a sítájfutók Európa bajnokságának, amelyen húsz ország több mint 100 sportolója állt rajthoz. Az Európa bajnokságon a romániai válogatott tagjaiként jelen voltak a VSK Csíkszereda sítájfutói is: Suciu Simion, Csúcs Klaus és Szép Zoltán, valamint magyar színekben Szász Botond is rajthoz állt.

[tovább]

ISKOLÁK KÖZÖTTI FÉLÉV VÉGI ÚSZÓVERSENY


A Csíkszereda Önkormányzata által életre hívott „Kori&Úszás” program keretében kilencedik alkalommal szerveztek iskolák közötti félév végi úszóversenyt a  Csíki Csobbanóban. A szombati, január 27-i versenyen a csíkszeredai iskolák 3–4. osztályos tanulói állhattak startkőre.

[tovább]

CSÍKSZEREDA IS FELKERÜLT ROMÁNIA 10 LEGHATÉKONYABB TELEPÜLÉSÉNEK LISTÁJÁRA


Azon nem igazán lepődhetünk meg, hogy Kolozsvár, Temesvár vagy az elmúlt időszakban egyre többet emlegetett Gyulafehérvár szerepel a Románia leghatékonyabb önkormányzatait felsorakoztató listán. Azon viszont annál inkább, hogy egy székely város is felkerült az UrbanizeHub listájára, amelyen három igencsak releváns szempont szerint mérték fel, hogy melyik Románia leghatékonyabb városa?

[tovább]

KÉSZÜL A VÁRÓLISTA A MEGÜRESEDETT ANL-S LAKÁSOKRA


Csíkszereda Megyei Jogú Város értesíti az érintetteket, hogy az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített lakások bérbeadásához várólistát állít össze.

A jelentkezési iratcsomót folyó év február 1–28. között lehet benyújtani a Vagyonnyilvántartó irodába (103-as szoba) a következő program szerint: hétfőn, kedden és csütörtökön 9.00–16.00, míg szerdán és pénteken 9.00–13.00 óra között.

[tovább]

PRO URBE KAPOSVÁR-DÍJJAL TÜNTETTÉK KI CSÍKSZEREDA POLGÁRMERÉT


Csíkszereda és Kaposvár testvérvárosi kapcsolatának fejlesztéséért, amellyel hozzájárul Kaposvár hírnevének öregbítéséhez, Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése a „Pro Urbe Kaposvár” kitüntetést adományozott Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármesternek. 

 

[tovább]

JANUÁR 24. MUNKASZÜNETI NAP


Csíkszereda Polgármesteri Hivatala tájékoztatja a lakosságot, hogy január 24., szerda, Moldova és Havasalföld 1859-es egyesülésének napja hivatalos munkaszüneti nap, ezért intézményünk ügyfélszolgálata is szünetel.

Megértésüket köszönjük!

ÉREMESŐ A SÍTÁJFUTÓ ORSZÁGOS BAJNOKSÁGON


A Bucsin-tető adott otthont az elmúlt négy napban a sítájfutók országos bajnokságának, ahol az ország minden fontosabb klubja jelen volt. A hóviszonyok kiválóak voltak, helyenként a túl sok hó meg is nehezítette úgy a szervezők, mint a résztvevők dolgát is. A sítájfutók négy nap alatt öt próbán álltak rajthoz, amelyből három egyéni, egy váltó és egy vegyesváltó szerepelt a programban. A csíkiak 7 arany, 7 ezüst és 7 bronzérmet szereztek és érdekesség, hogy a felnőtt férfiaknál a VSK Csíkszereda váltója sorozatban hetedik alkalommal lett bajnok! Ez mostanáig egyetlen klubnak sem sikerült és a váltó két tagja Suciu Simion és Szép Zoltán mind a hét alkalommal tagja volt az aranyérmes csapatnak.

[tovább]

A TERELŐÚT MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES TERÜLETEKRE VONATKOZÓ KISAJÁTÍTÁSI VÉGZÉSEK


A 255/2010-es törvény értelmében Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata a 264/2017-es számú önkormányzati határozattal jóváhagyta a ,,Csíkszereda Megyei Jogú Város észak-déli terelőútja” megnevezésű beruházás megvalósításához szükséges ingatlanok kisajátítását.

[tovább]

KÖSZÖNTSÜK EGYÜTT AZ ÚJ ESZTENDŐT!


Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata szeretettel vár minden városlakót és idelátogatót a Szabadság térre a 2017. december 31-én éjfélkor kezdődő tűzijátékra! Az elmúlt évek szokásához híven – látványos szilveszteri fényjáték kíséretében – búcsúztassuk az óvévet és köszöntsük az új esztendőt közösségben, a város központjában.

[tovább]

FONTOS ADÓFIZETÉSI TUDNIVALÓK


Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának Adó- és illetékosztálya az alábbi fontos tudnivalókat hozza az adófizetők tudomására:

  • Az év utolsó munkanapján, pénteken, december 29-én a polgármesteri hivatal pénztára reggel 8.00 és 9.00 óra között áll az adófizetők rendelkezésére.
  • A 2018-as évre vonatkozó helyi adók és illetékek befizetése 2018. január 8-i kezdettel lehetséges. 2018. január 3-tól csak az előző évek elmaradásait, a büntetéseket, az igazságügyi bélyegilletékeket és egyéb illetékeket lehet kifizetni.

[tovább]

CANNES-I FILMEK A CSÍKI MOZIBAN


Ebben a hónapban egy színes, izgalmas vetítés-sorozattal várja a filmrajongókat a Csíki Mozi. December 10-től kezdődően az idei cannes-i fesztivál filmjeiből láthat válogatást a közönség. A Festival de Cannes a világ legismertebb és legnagyobb presztízsértékkel bíró filmfesztiválja, nagy örömünkre szolgál, hogy Csíkszeredában is bemutathatjuk az idei versenyprogram nagyjátékfilmjeinek színe-javát.

[tovább]

NÉGY VASÁRNAP, NÉGY GYERTYALÁNG

Adventi ünnepségsorozat


Az ünnepek, a hagyományok az összetartozás érzését erősítik, a közösséget éltetik. Ezért is hívtuk életre – immár tíz éve – a Négy vasárnap, négy gyertyaláng elnevezésű ünnepségsorozatot. Így a várakozás időszakában, vasárnapról vasárnapra a város lakói együtt készülhetnek a szeretet ünnepére.

[tovább]

TÖBB MILLIÓ LEJES ŰRT HAGY A VÁROS KÖLTSÉGVETÉSBEN AZ ADÓÜGYI REFORMCSOMAG


„Az adóreform legfrissebb csomagjába rejtve a kormány arra készül, hogy hatalmas összegeket vonjon el az önkormányzatoktól. Ez Csíkszereda jövő évi költségvetésében nagyságrendileg 15 millió lejes kiesést jelent.” – foglalta össze a kormány szerdai (november 8-i) ülésén napirendre kerülő, az adótörvénykönyvet módosító tervezet várható következményeit Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere. Az elöljáró sajtótájékoztató keretében vázolta, hogy a kormány intézkedései milyen terheket rónak 2018-tól a helyi önkormányzatokra és milyen lépésekre kényszerítik azokat a költségvetési egyensúly helyreállítása érdekében.

[tovább]

ELŐKÉSZÜLETBEN A 2018. ÉVI CSÍKSZEREDAI ESEMÉNYNAPTÁR


Csíkszeredaiként mindannyian tapasztalhatjuk városunk kulturális, sport- és szabadidős  eseménykínálatának sokszínűségét, gazdagságát. Ám azzal a sajnálatos ténnyel is sokszor szembesülünk, hogy a legnagyobb körültekintés ellenére egymásra szerveződnek a különböző programok. Annak érdekében, hogy a közeljövőben megvalósulhasson a programtervezésben, lebonyolításban, akár az egységes népszerűsítésben megmutatkozó koordinált, egymásra épülő, egymást segítő  együttműködés, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala egy, a 2018-as évre vonatkozó program- és eseménynaptár összeállítását tűzte ki célul.

[tovább]

NOVEMBER 1-JE MUNKASZÜNETI NAP


Csíkszereda Polgármesteri Hivatala ezúton is tájékoztatja a lakosságot, hogy a kollektív munkaszerződés értelmében 2017. november 1-je, szerda munkaszüneti nap, ezért szünetel az ügyfélszolgálat.

[tovább]

ŐSZI ZONGORAESTEK A CSÍKI MOZIBAN


„...a zongora szerintem az első helyet foglalja el a hangszerek rangsorában; a legáltalánosabban művelt, legnépszerűbb hangszer. Fontosságát és népszerűségét részben annak a képességének köszönheti, hogy (…) egybe tudja foglalni és össze tudja sűríteni magában az egész zeneművészetet. Hét oktávnyi hangterjedelme egy egész zenekar kiterjedését átöleli, s egyetlen ember tíz ujja elég arra, hogy száznál több versengő hangszer közreműködésével teremtett harmóniákat fejezzen ki…” – vallja Liszt Ferenc, 1839-ben, az Őszi zongoraestek hangverseny-sorozat „főszereplőjéről”.

Városunk kulturális életében hosszú évek óta hiányt képez egy koncertzongora. 2017 októberében Csíkszereda Város Polgármesteri Hivatala áldozott erre a célra és beszerzett egy új, Petrof márkájú koncertzongorát, amely a Csíki Moziban kapott helyet. Ezt a rendkívüli fontossággal bíró előrelépést – november 3–24. között – egy zongoraavató koncertsorozattal kívánjuk megünnepelni, amely több koncertet foglal majd magába, neves művészek közreműködésével, nemcsak a komolyzene világából.

[tovább]

AZ ÖTÖDIK PECSÉTTEL ÉS AZ OCTAVVAL VÁRJA KÖZÖNSÉGÉT E HÉT VÉGÉN A CSÍKI MOZI


Ezen a hétvégén is érdemes lesz mozijegyet váltani, hiszen szombaton este – Fábri Zoltán Kossuth-díjas rendező születésének 100. évfordulója tiszteletére – Az ötödik pecsét című film, míg vasárnap az Octav című román dráma szerepel a Csíki Mozi műsorán. A hétvégi vetítésekhez kapcsolódó tudnivalókat, illetve a közeljövő terveit és a mozi működtetésének irányvonalát, jellegét is sajtótájékoztató keretében ismertette Ráduly Róbert Kálmán polgármester.

[tovább]

HÉTVÉGI VETÍTÉSEK A CSÍKI MOZIBAN


[tovább]

KÖZTÉRI ÉS BELTÉRI MEGEMLÉKEZÉSEK A HATVANEGYEDIK ÉVFORDULÓN


Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emléknapjának délelőttjén a Kalász negyedi ’56-os kopjafánál és a Gloria Victis-emlékműnél, délután pedig a Csíki Moziban idézzük fel a hatvanegy évvel ezelőtti történéseket és hajtunk fejet a forradalom áldozatainak emléke előtt.

 

[tovább]

A HÓNAP VÉGÉIG VÁRJÁK A KISAJÁTÍTANDÓ TERÜLETEK TULAJDONOSAIT


A 255/2010-es törvény értelmében Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata a 264/2017-es számú határozattal jóváhagyta a „Csíkszereda Megyei Jogú Város terelőútjának észak-déli szakasza” megnevezésű beruházás megvalósíthatóságához szükséges ingatlanok kisajátítását. Az eljárás lebonyolítása érdekében a polgármesteri rendelettel kinevezett Tulajdonjog-ellenőrző bizottság arra kéri az ügyben érintett terület-tulajdonosokat, hogy 2017. október 31-ig nyújtsák be a kisajátítandó terület tulajdonjogi iratait.

[tovább]

HÉTVÉGI VETÍTÉSEK A CSÍKI MOZIBAN


Lezárult a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál, ám a Csíki Moziban folytatódnak a vetítések. A hétvégén négy filmre válthatnak jegyet a mozikedvelők.

[tovább]

PRO URBE-DÍJ A CSIBÉSZ ALAPÍTVÁNYNAK


Két napos rendezvénysorozattal ünnepelte a hétvégén fennállásának harmincadik, hivatalos létrejöttének huszonötödik évfordulóját a Csibész Alapítvány. Az október 7-i megnyitóünnepségen Ráduly Róbert Kálmán polgármester Pro Urbe-díjat adott át Gergely István „Tisztinek”, az alapítvány elnökének a negyedévszázadnyi szolgálat elismeréseként.

[tovább]

KIÉRTÉKELTÉK A FILMSZEREDA – SZÉKELYFÖLDI MOZGÓKÉP FESZTIVÁLT


Több mint hatezren váltottak jegyet a szeptember 21. és október 1. között a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál valamelyik filmjére, hat alkotás vetítésénél pedig teljesen megtelt a rendezvény helyszínéül szolgáló csíkszeredai moziterem – számolt be szervezőként Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere az eseményről. Bejelentette: a nagy érdeklődésre való tekintettel még négyszer fogják vetíteni a Kincsem című magyar filmet a Csíki Moziban.

[tovább]

KÖZRIADÓZTATÁSI GYAKORLAT MINDEN HÓNAP ELSŐ SZERDÁJÁN


A Sürgősségi Esetek Felügyelősége főfelügyelőjének a 21856 / 2017-es számú rendelete értelmében minden hónap első szerdai napján készenléti gyakorlatozást tartanak a közriadóztatási hangjelzések (szirénák) megszólaltatásával.

[tovább]

ERDÉLYI PREMIER ELŐTT VETÍTIK A KINCSEMET A FILMSZEREDÁN


A Kincsem című 2017-es szuperprodukcióval, valamint a Testről és lélekről és több más, korábban vetített film újravetítésével várják a mozizás iránt érdeklődőket a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál zárónapjain a hétvégén. Ezen felül úgynevezett utófesztivált is tartanak hétfőn és kedden, amin a fesztiválprogram néhány filmjét vetítik újra a nagy érdeklődésre való tekintettel. A fesztiválon eddig több mint háromezren moziztak.

[tovább]

IGÉNYELHETŐ A FŰTÉSTÁMOGATÁS A 2017–2018-AS IDÉNYRE


Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának Szociális irodája már fogadja a 2017. november 1. és 2018. március 31. közötti idényre a fűtéstámogatási kérelmeket. Azon családoknak és egyedülálló személyeknek, akik lakásfűtésre távhőt, földgázt, tűzifát, szenet vagy fűtőolajat, illetve villamos energiát használnak, az alábbiakban ismertetett feltételeknek kell eleget tenniük a támogatás igényléséhez:

[tovább]

TÖBB, MINT EZREN VOLTAK KÍVÁNCSIAK A FILMSZEREDÁN VETÍTETT ALKOTÁSOKRA


Van igény a mozizásra Csíkszeredában, hiszen több mint ezer néző volt kíváncsi a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztiválon vetített alkotásokra a hétvégén.

[tovább]

MÁR KAPHATÓK JEGYEK A FILMSZEREDA – SZÉKELYFÖLDI MOZGÓKÉP FESZTIVÁLRA


Összeállt a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál programja, illetve elkezdődött az online jegyértékesítés a 2017. szeptember 21–30. között Csíkszeredában zajló filmes eseményre. Az előkészületek már javában zajlanak, a rendezvénynek otthont adó Majláth Gusztáv Károly tér nemsokára igényes fesztiváltérré alakul.

[tovább]

METEOROLÓGIAI ERŐJELZÉS

Viharos időjárás


A Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelőség (ISU) jelzése szerint az elkövetkezendő napokban Hargita megyében is hatványozott légköri instabilitás, viharos időjárás várható. A szeptember 19-e 17.00 órától szeptember 21-e 23.00 óráig érvényes előrejelzés szerint erős szélre, gyakori villámlásokra, kiadós esőzésre, sőt helyenként akár jégesőre is számítani lehet.

FESZTIVÁLTÉRRÉ ALAKUL A MAJLÁTH GUSZTÁV KÁROLY TÉR


A mai napon elkezdődtek a szeptember 21-én rajtoló Filmszereda – Székelyöldi Mozgókép Fesztivál előkészületei. A Majláth Gusztáv Károly tér nemsokára igényes fesztiváltérré alakul. Ma már helyükre kerültek a teret határoló kerítés-elemek, a holnapi nap folyamán pedig megtörténik ezek borítása is. A fesztivál kísérőprogramjaiként szervezett koncerteknek és gyermekprogramoknak helyet adó színpadot ugyancsak holnap állítják fel, szerdán pedig elkészül a nézőtér fedése is.

[tovább]

MEGERŐSÍTIK A TESTVÉRVÁROSI MEGÁLLAPODÁST


Rendhagyó helyszínen, az 1917. március 8-i, Magyaros-tetői csata helyszínén, a Litzman-kúpnál látja el újra kézjegyével Ráduly Róbert Kálmán és Szólláth Tibor Zoltán polgármester a Csíkszereda és Hajdúnánás közötti testvérvárosi megállapodást 2017. szeptember 17-én, vasárnap. Az ezt megelőző szombati napot pedig a száz évvel ezelőtti történések felidézésére szenteli Csíkszereda Város Önkormányzata és a Csíki Székely Múzeum.

[tovább]

VÁLTOZÁSOK A HIVATALI NYITVA TARTÁSBAN ÉS MUNKAPROGRAMBAN


Szeptember elsejétől Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának nyitvatartása és a Városháza munkatársainak napi munkaprogramja is módosult. A változásokról és annak előzményeiről sajtótájékoztató keretében számolt be Ráduly Róbert Kálmán.

[tovább]

FILMSZEREDA Székelyföldi Mozgókép Fesztivál

2017. szeptember 21-30.


Tíznapos, hasznos és érdekes, a mindennapokból igazi kikapcsolódást, igényes szórakozást jelentő filmes élmény vár a csíkszeredaiakra és a környékbeliekre 2017. szeptember 21–30. között.

A Csíkszereda Polgármesteri Hivatala által első alkalommal szervezett Filmszereda – Székelyöldi Mozgókép Fesztiválnak a Csíki Mozi ad otthont.

[tovább]

KODÁLY-ÉVI VOKÁLSZIMFÓNIKUS KONCERT A SZABADSÁG TÉREN


Több mint száz magyarországi és erdélyi kórusénekes lép színpadra Hollerung Gábor karnagy, Liszt Ferenc-díjas Érdemes művész vezetésével 2017. augusztus 26-án, szombaton 19.00 órától Csíkszereda főterén a nemzetközi Kodály emlékév keretében szervezett vokálszimfónikus koncerten. 

[tovább]

PATRICK BOSMAN GYŐZELMÉVEL ZÁRULT SZÉKELYFÖLD KERÉKPÁROS KÖRVERSENYE


Szombaton délután a 3B szakasz rajtját követően Crista Daniel szökött el a mezőnytől már Csíkszereda határában, a Steaua sportolója Csíkszentmihályig 1 perc 40 másodperc előnyre tett szert, ám a delnei mezőben befogta őt a mezőny. A megyeszékhelyre egyben érkezett a boly, a felcsíki kitérőt egy alcsíki rész követte. Csíkszereda déli kijáratánál egy öt fős mezőnynek sikerült egy újabb szökés, előnyük az alcsíki szakasz után 5 perc fölé nőtt, amikor megkezdték a Csíkszereda utcáin kialakított pályán a körözést.

[tovább]

OSZTRÁK SIKER A KIRÁLYETAPON


Az osztrák Patrick Bosman (Hrinkow Advarics) győzelmével zárult a 11. Székelyföld Kerékpáros Körverseny második szakasza, a királyetap. Bosmant csapattársa, Christian Mager követte, aki át is vette egyéniben a vezetést a mai harmadik helyezett moldáv Nicolae Tanovitchii-től (TDCT).

[tovább]

NÉMET SIKER A KASTÉLY SZAKASZON

11. Székelyföld Kerékpáros Körversenye


Nyolcvankét versenyző rajtolt el csütörtökön délelőtt 11 órakor Kovásznáról a 11. Székelyföld Kerékpáros Körverseny első szakaszán és 220 perccel később már Székelyudvarhelyen volt a mezőny. A hőség ellenére óriási volt az iram, rengeteg támadás volt a mezőnyben, sajnos, Hargita megyébe lépve két esést is regisztrálhattunk, amelyből egy osztrák versenyző jött ki a legrosszabbul.

[tovább]

TANOVICHII VOLT A LEGGYORSABB A PROLÓGON

11. Székelyföld Kerékpáros Körversenye


Remekül kezdődött a 11. Székelyföld Kerékpáros Körversenye a Tusnad Drag Cycling Team számára: a prológot a csíkszeredai csapat moldáv légiósa, Nicolae Tavovichii nyerte. Tizennégy csapat és nyolcvanhárom sportoló indult a viadalon.

[tovább]

SZÉKELYFÖLD KERÉKPÁROS KÖRVERSENYE - BEHARANGOZÓ


A székely körről készült 25 perces beharangozó összeállítás megtekinthető az alábbi linkre kattintva:

[tovább]

ÚTLEZÁRÁSOK, FORGALOMKORLÁTOZÁSOK A KÖRVERSENY IDEJÉN


Székelyföld Kerékpáros Körversenye idején, 2017. augusztus 9-12. között az alábbi útszakaszokon forgalomkorlátozásokra, útlezárásokra kell számítani:

[tovább]

A SZÉKELY KÖR VERSENYPROGRAMJA


 

[tovább]

RAJT ELŐTT SZÉKELYFÖLD KERÉKPÁROS KÖRVERSENYE


Ma este hat órától megnyitóval és csapatbemutatóval, majd hét órától a sepsiszentgyörgyi prológgal rajtol a székely kör.  2007-ben útjára indított, tizenegyedik kiírásához érkezett Székelyföld Kerékpáros Körversenye idén némileg formabontónak ígérkezik, hiszen az eddig megszokott csíkszeredai versenyközpontúságot Háromszék hangsúlyosabb szerepvállalása ellensúlyozza. Szó szerint körversennyé nemesült a rendezvény, hisz idén nemcsak átkerékpározik a mezőny Orbai-, Kézdi-, Sepsi- és Udvarhelyszéken vagy éppen Erdő- és Gyergyóvidéken, hanem a teljes karaván mozog ennek minden kihívásával együtt.

[tovább]

ÚTLEZÁRÁSOK A VÁROSNAPOK IDEJE ALATT


A Csíkszeredai Városnapok ideje alatt, 2017. augusztus 4., péntek 8.00 óra és 2017. augusztus 6., vasárnap 24.00 óra között az alábbi szakaszokon útlezárásokra kell számítani:

[tovább]

ÜNNEPEL CSÍKSZEREDA


Az előttünk álló három nap alatt közel húsz helyszínen több mint nyolcvan programpont várja a csíkiakat a Csíkszeredai Városnapok keretében. A rendkívül széles palettán mozgó kulturális, sport- és gasztronómiai események, gyermekprogramok, illetve koncertek, előadások közül csak az nem talál kedvére valót, aki nem akar. Az elmúlt évek során kialakult jellegét megtartva a Csíkszeredai Városnapok 2017-ben is inkább közösségi esemény, városünnep, helyi értékekre alapozó rendezvénysorozat.

[tovább]

ÚJRA RAJTKŐRE ÁLLHATNAK AZ AMATŐR ÚSZÓK


Negyedik alkalommal szerveznek Városnapi Amatőr Úszóversenyt a Csíki Csobbanó uszodában. A Csíkszeredai Városnapok keretén belül zajló versenyre augusztus 4-én, pénteken délután három órától kerül sor.

[tovább]

CSÍKSZEREDAI VÁROSNAPOK 2017

polgármesteri rendelet


A Csíkszeredai Városnapok rendezvénysorozat lebonyolítását minden évben polgármesteri rendelet szabályozza. A rendelet tartalmazza a különböző programpontok helyszínét, ez időszak alatt a városban bevezetett forgalomkorlátozásokat, illetve részletesen taglalja a kereskedelmi tevékenységekhez kapcsolódó előírásokat. A dokumentum szerves részét képezi ugyanakkor a közterületek nyilvános versenytárgyalás útján történő bérbeadásának folyamatát, részleteit. 

 

[tovább]

PITYÓKAFESZTIVÁL 2017

Benevezési határidő: 2017. július 25.


A rendezvény 2001-ben még egyszerű főzőversenyként indult, amikor a benevezett csapatok üstjeiben többnyire csak tokány rotyogott. Az évek során azonban kialakította a maga immár jól bejáratot keretét, amelyben a szórakozás és a közösségépítés harmonikusan egymásra talál.

[tovább]

TUSNÁD ÁSVÁNYVÍZ SZÉKELY MARATON

Szabályzat


Tizenhatodik alkalommal szervezik meg a Csíkszeredai Városnapok keretében a Tusnád Ásványvíz Székely Maratont. 

[tovább]

HELYI ZENEKAROK JELENTKEZÉSÉT VÁRJUK

Csíkszeredai Városnapok


Csíkszereda Polgármesteri Hivatala helyi (Csíkszereda és környéke) zenekarok, előadók jelentkezését várja a Csíkszeredai Városnapok 2017 rendezvényre. A zenekaroknak, fellépőknek az Origo-színpadon (Majláth Gusztáv Károly téren felállított kisszínpadon) kínálunk bemutatkozási, fellépési lehetőséget.

[tovább]

VENDÉGLÁTÓ EGYSÉGEK JELENTKEZÉSÉT VÁRJUK A SZÉKELY ÍZEK GASZTRONÓMIAI FESZTIVÁLRA!


A Csíkszeredai Városnapok keretében augusztus 4–6. között a Sapientia egyetem mögötti parkoló, illetve a Mihail Sadoveanu utca lesz a helyszíne a hagyományteremtő szándékkal életre hívott SZÉKELY ÍZEK Gasztronómiai Fesztiválnak.

[tovább]

CSÍKSZEREDAI VÁROSNAPOK

Felhívás a rendezvénysorozat programajánlatának színesítésére


Négynapos hasznos és érdekes, a mindennapokból igazi kikapcsolódást, igényes szórakozást jelentő élménysorozat vár a csíkszeredaiakra és a környékbeliekre augusztus 3–6. között. Az elmúlt évek során kialakult jellegét megtartva a Csíkszeredai Városnapok 2017-ben is inkább közösségi esemény, városünnep, mintsem fesztivál. Helyi értékekre alapozó rendezvénysorozat, melyben a helyi közösség megnyilvánulásait próbálják a szervezők felvonultatni, nagy figyelmet fordítva az értékteremtésre, az értékközvetítésre.

[tovább]

SZENT LÁSZLÓ KIRÁLY ALAKJÁT IDÉZIK MEG A ROLE-OSOK


Újabb óriásprodukcióra készül a 30 éves Role zenekar. Augusztus 20-án, este kilenc órától az egyetemes magyarság figyelmét a  csíkszeredai Szabadság térre szeretnék irányítani. Itt mutatják be ugyanis a történelmi tényekre, népi énekekre, zsoltárokra, valamint lovagkirályunkhoz kapcsolódó legendakörre épülő Szent László, légy velünk! című rockoratóriumot és táncjátékot.

[tovább]

A CSÍKSZEREDAI BÖLCSŐDÉBE FELVETT GYERMEKEK NÉVSORA

2017–2018-as tanév


Lezárult a két fordulós beiratkozási folyamat a csíkszeredai bölcsődében. A 2017–2018-as nevelési évben 63 gyereket fogad a Mihail Sadoveanu utcai intézmény.

[tovább]

EZER SZÉKELY LEÁNY NAPJA

Közös fotó


A 2017. évi ünnepségen készült közös fotó letölthető az alábbi linkről:

[tovább]

KÖSZÖNET MINDAZOKNAK, AKIK HAZATALÁLTAK A FÉSZEKHEZ

Ezer Székely Leány Napja 2017


Több ezer székely ruhás leány és legény töltötte be Csíkszereda főterét, majd a Kis- és Nagy-Somlyó hegye közötti Nyerget július első szombatján, az Ezer Székely Leány Napján. Székelyföld legnagyobb hagyományőrző rendezvényén idén is képviseltette magát a legtöbb Hargita megyei település, Kovászna megyéből pedig 333-an érkeztek. A résztvevők sorát a Maros megyeiek (Gyulakuta) és a Fehér megyeiek (Felvinc), továbbá a magyarországiak (Kiskőrős, Pápa, Újtitkos) bővítették. A bejelentkezési adatok alapján 2131 leány és 1156 legény öltött magára népviseletet 2017-ben az Ezer Székely Leány Napján.

[tovább]

KÉT NAPIG FÓKUSZBAN A SZÉKELY NÉPVISELET


Június 30-án a munkahelyükre, bevásárolni induló, viseletbe öltözött emberekkel találkozhatunk Székelyföld-szerte, míg július 1-jén a csíkszeredai Szabadság teret és a csíksomlyói Nyereget töltik be az együtt táncoló, daloló székely ruhát viselő leányok és legények, asszonyok és férfiak. A Székely Népviselet Napjáról és az Ezer Székely Leány Napjáról sajtótájékoztató keretében számoltak be a szervezők szerdán, június 28-án a csíkszeredai Városházán.

[tovább]

ÚJDONSÁGOK AZ IDEI TUSNÁD ÁSVÁNYVÍZ SZÉKELY MARATONNAL KAPCSOLATOSAN


Az augusztus 6-i Tusnád Ásványvíz Székely Maraton újdonságairól számolt be június 28-án, szerdán sajtótájékoztató keretében Ráduly Róbert Kálmán polgármester, az esemény egyik főszervezője, Csíki András a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság vezetője, a maraton versenyigazgatója, valamint Ábrahám Előd önkormányzati képviselő, a versenylogisztika szervezője.

[tovább]

EZER SZÉKELY LEÁNY NAPJA – 2017

Székelyföld leányainak felajánlott ünnepnap Csíksomlyón


Bárcsak valaki meg tudná számolni hiánytalanul! Bárcsak minden népviseletbe öltözött részvevő jelentkezne a regisztrációs sátornál, és így valós képet kaphatnánk az Ezer Székely Leány Napján jelen levők számáról! De vajon, a számok a legfontosabbak? Vagy inkább az, hogy ezen a napon az együvé tartozásról, az összefogásról tegyenek tanúbizonyságot Székelyföld kisebb-nagyobb közösségei? Vagy még inkább az, hogy ezt az ünnepet a székely leányok és asszonyok (és az őket kísérő legények és férfiak) a sajátjuknak tekintsék, érezzék, fontosak annak a közösségnek, amelynek tagjai? 

 

[tovább]

A BÖLCSŐDEI BEIRATKOZÁSI KÉRÉSEK ELBÍRÁLÁSÁNAK EREDMÉNYE 2017

II. szakasz


 

A 2017. június 27-ig beiratkozottak névsora

A BÖLCSŐDEI BEIRATKOZÁSI KÉRÉSEK ELBÍRÁLÁSÁNAK EREDMÉNYE 2017

I. szakasz


 

A 2017. június 16-ig beiratkozottak névsora

BEIRATKOZÁS A CSÍKSZEREDAI BÖLCSŐDÉBEN SZABADON MARADT HELYEKRE

2017–2018-as tanév


Tekintettel arra, hogy a beiratkozási folyamat első fordulója alatt nem teltek be a fenntartott helyek a csíkszeredai bölcsődében, felkérjük azokat a szülőket, akik 2018. július 31-ig jogosultak a gyermeknevelési támogatásra, hogy nyújtsák be a beiratkozási ügycsomót.

[tovább]

FELHÍVÁS


Ezúton értesítjük az érdeklődőket, hogy a 2017. június 8., csütörtökön 10.00 órára, az Erőss Zsolt Aréna melletti futópálya szabályzatának elfogadására vonatkozó határozattervezet kapcsán meghirdetett közvita elmarad.

[tovább]

KÖZVITA

az Erőss Zsolt Aréna melletti futópálya szabályzatának elfogadására vonatkozó határozattervezet kapcsán


Csíkszereda Polgármesteri Hivatala – Csíkszereda, Vár tér 1. szám – értesíti az érintett nyilvánosságot, hogy az Ábrahám Előd Lajos önkormányzati képviselő által indítványozott Erőss Zsolt Aréna melletti futópálya szabályzatának határozattervezetét közvitára bocsátja.

A közvitára 2017. június 8-án 10.00 órától kerül sor Csíkszereda Polgármesteri Hivatala gyűléstermében: első emelet, 101-es terem.

[tovább]

KÖZVITA

a Csíki Csobbanó uszoda szabályzatának elfogadására vonatkozó határozattervezet kapcsán


Csíkszereda Polgármesteri Hivatala – Csíkszereda, Vár tér 1. szám – értesíti az érintett nyilvánosságot, hogy az Ábrahám Előd Lajos önkormányzati képviselő által indítványozott Csíki Csobbanó uszoda szabályzatának határozattervezetét közvitára bocsátja.

A közvitára 2017. június 8-án 11.00 órától kerül sor Csíkszereda Polgármesteri Hivatala gyűléstermében: első emelet, 101-es terem.

[tovább]

A POLGÁRMESTERI HIVATAL PÜNKÖSDI ÜGYFÉLSZOLGÁLATI PROGRAMJA


A kormány döntése értelmében a hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánított gyermeknap (június 1.) és a pünkösd közé ékelődő péntek (június 2-át) is munkaszüneti nap. Így június 1–5. között szünetel az ügyfélszolgálat a hivatal legtöbb irodájában.

[tovább]

ÚTLEZÁRÁSOK, FORGALOMKORLÁTOZÁSOK ÉS KERESKEDELMI TEVÉKENYSÉG PÜNKÖSDKOR


Az elmúlt évekhez hasonlóan polgármesteri rendelet szabályozza a pünkösdi búcsú idejére érvényes, elsősorban a közlekedésre és a kereskedelmi tevékenységre vonatkozó intézkedéseket.

[tovább]

HA HIBÁT ÉSZLELNEK A KÖZVILÁGÍTÁSI RENDSZERBEN: INGYENES SZÁMON BEJELENTHETŐ


Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy az esetleges közvilágítási problémák hatékonyabb kezelése érdekébe egy újabb szolgáltatás kerül beüzemelésre.

[tovább]

MEGNYITOTTA KAPUIT A 27. CSIK-EXPO


Új helyszínen, az Erőss Zsolt Arénában és környékén várják idén a Csík-Expo kiállítói a látogatókat és vásárlókat. A május 25–28. között zajló fogyasztási cikkek nemzetközi vására naponta 10.00 és 19.00 óra között tart nyitva. 

[tovább]

BÖJTE CSABA ELŐADÁSA

A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig című előadássorozat keretében


Böjte Csaba: Szent  Lászlóval a Boldogságra  vezető parancsolatok útján a szereda.Origo programmagazinban korábban meghirdetett előadása a téma és a helyszín tekintetében is  módosul.

 

[tovább]

CSÍKSOMLYÓI PÜNKÖSDI BÚCSÚ 2017

Hasznos információk


Az elmúlt évekhez hasonlóan polgármesteri rendelet szabályozza a pünkösdi búcsú idejére érvényes, elsősorban a közlekedésre és a kereskedelmi tevékenységre vonatkozó intézkedéseket.

[tovább]

BEIRATKOZÁS A CSÍKSZEREDAI BÖLCSŐDÉBE

2017–2018-as tanév


A csíkszeredai bölcsődébe a beiratkozás 2017. június 7–16. között zajlik. Kérjük a szülőket, hogy a beiratkozáshoz szükséges iratcsomót adják le a fent jelzett időszakban a bölcsőde Mihail Sadoveanu utca 1. szám alatt található székhelyén munkanapokon 8.00–14.00 óra között.

[tovább]

ÜVEGSZÜRET

Üveggyűjtő kampány


Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és az Eco-Csík regionális hulladékgazdálkodó cég folyamatosan arra törekszik, a városban a hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás jobb eredménnyel működjön és ezáltal csökkenjen a végleges lerakásra szánt szemét. Szeretnénk, ha erre vonatkozó törekvéseinkben minél több városlakó támogatna, ugyanis amennyiben tovább növekszik a hulladékmennyiség és ezáltal a lerakási díj, a szemétszállítási díjak is növekedhetnek.

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala ennek érdekében minden olyan kezdeményezést felkarol, amely a szelektív gyűjtést, az abból származó hulladék újrahasznosítását segíti elő, és ezáltal hozzájárul a lerakott hulladék mennyiségének csökkentéséhez.

[tovább]

SZÉKELYFÖLDI NEMZETKÖZI KÖNYVVÁSÁR MÁSODSZORRA


Ha Kerstin Gier német írónő gondolatából indulunk ki, miszerint „Az otthon ott van, ahol a könyveid vannak”, akkor május első hétvégéjén a sok-sok csíkszeredai és a környékbeli könyvbarátnak az Erőss Zsolt Aréna lesz az otthona. Itt szervezi ugyanis az Expo-Har Kft. Csíkszereda Polgármesteri Hivatalával partnerségben – idén immár második alkalommal – a Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásárt.

[tovább]

VÁROSHÁZI KÖLTÉSZETNAP


Április 11., szűkebb, tágabb pátriánkban akárhová nézünk, mintha mindenkinek eszébe jutna a Magyar Költészet Napja, vagy József Attila, vagy a legjobb, ha mindkettő: egyszerre. A csíkszeredai könyvtár így és ezt az alkalmat ünnepeli, a megyeszékhelyi színház szintígy és szint-ezt, ha az ember az írott médiát kedveli, ott is lapokban lapul a nap, ha szociális médiát böngésszük, ott is ott a Költészet. Így, nagybetűvel. Ha csak, vagy többnyire egy napra is. Mondják, hogy a polgármesteri hivatal lenne az utolsó hely, ahová a költészet beveszi magát, hogy oda ügyintézni jár az ember és nem másért: nos, a csíkszeredai városházára nem csak bevette magát a költészet, de fel is került.

[tovább]

CSÍKSZEREDA ÚJ JEGYZŐJE


Április 11-én tette le hivatali esküjét Csíkszereda Megyei Jogú Város új jegyzője, Wohlfart Rudolf, aki folyó év márciusában pályázta meg ezt az állást és sikeresen vizsgázott. Az önkormányzat jegyzői állása több mint két és fél éve üresedett meg, majd időközben a jegyzői teendőket az önkormányzat jogi irodájának munkatársa, Hippach Christian jogtanácsos látta el.

[tovább]

TAVASZ KUPA – AMATŐR ÚSZÓVERSENY


Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a 4 Seasons Sportegyesület közreműködésével amatőr úszóversenyt szervez gyerekek számára április 9-én, vasárnap 10.00 órától a Csíki Csobbanóban.

[tovább]

TÖBB MINT HÚSZ KÖBMÉTERREL KEVESEBB SZEMÉT AZ OLT PARTJÁN


Az Olt folyó közel 10 km-es szakaszát tisztították meg március 24-én a Városháza által szervezett zöld nap keretében. A polgármesteri hivatal 48 munkatársához az Eco-Csík Kft. 12 alkalmazottja is csatlakozott, és négy csoportra osztva a folyó zsögödi strand és a csibai rész közötti partszakaszán gyűjtötték össze a szemetet.

[tovább]

A cSÍk KUPÁVAL ZÁRULT ALPESI SÍVERSENYEK SZEZONJA


Igazi családias hangulat övezte a Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és a „4 Seasons” Sportegyesület által első alkalommal szervezett amatőr alpesi síversenyt. Március 18-án közel hatvan versenyző állt rajthoz a cSÍk kupával díjazott megmérettetésen.

[tovább]

INDUL A KÖZKORCSOLYÁZÁS A MOLNÁR LAJOS MŰJÉGPÁLYÁN


Sikerült beszerezni a belépéshez szükséges karszalagokat, így már minden feltétel adott ahhoz, hogy ma délután 18.00 és 19.00 óra között közkorcsolyázni lehessen a Szív utcai sátortetős mobil jégpályán. A pálya szombaton is várja a korcsolyázni óhajtókat 18.00 és 20.20 között.

[tovább]

„cSÍk KUPA” – AMATŐR ALPESI SÍVERSENY


Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a „4 Seasons” Sportegyesület közreműködésével első alkalommal szervez amatőr alpesi síversenyt. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott sporteseménynek a Piricskei sípálya ad otthont március 18-án, szombaton 10.00 órától.  

[tovább]

MÁRCIUS15. MUNKASZÜNETI NAP


Csíkszereda Polgármesteri Hivatala ezúton is tájékoztatja a lakosságot, hogy 2017. március 15., szerda, nemzeti ünnepünk munkaszüneti nap, ezért szünetel az ügyfélszolgálat.

[tovább]

ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS MÁRCIUS 15-ÉN


Az 1848–1849-es-os magyar forradalom és szabadságharc emlékének tiszteletére Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata kétnapos ünnepségsorozatot szervez Csíkszeredában. A köztéri megemlékezések mellett komolyzenei koncert és néptáncelőadás is színesíti a programot.

 

[tovább]

„HAZATÉR” A VITÉZ LÉLEK


Négyállomásos erdélyi turnén mutatja be a budapesti Nemzeti Színház Tamási Áron Vitéz lélek című példázatából készült előadását. Tamási szülőfaluja, Farkaslaka mellett Marosvásárhely, Székelyudvarhely és Csíkszereda közönsége is láthatja a darabot.

[tovább]

ÚJ SPORTLÉTESÍTMÉNY A JÉGKORONG-UTÁNPÓTLÁS SZOLGÁLATÁBAN


Pénteken, március 3-án tartották Csíkszeredában a Székelyföldi Jégkorong Akadémia első sátortetős mobil műjégpályájának megnyitóünnepségét. A Dendrológiai parkban felállított létesítmény Molnár Lajos nevét viseli.

[tovább]

ÁLLÁSFOGLALÁS


Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata felháborodva áll Klaus Johannis államelnök strasbourgi kijelentése előtt, amely szerint,  ha ő németként elnök tudott lenni Romániában, az azt jelenti, hogy a dolgok rendben vannak az országban a kisebbségvédelem terén.

[tovább]

DÍJAZTÁK A KIEMELKEDŐ EREDMÉNYEKET


Hétfőn került sor az FK Csíkszereda által működtetett Márton Áron Tehetséggondozó Központ félévi kiértékelőjére. Az ünnepségen jelen volt Szondy Zoltán az FK Csíkszereda elnöke, Juhász András Réka a Márton Áron Tehetséggondozóközpont tanulmányi igazgatója, valamint Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán. A kollégium bizottságának döntése értelmében összesen 19 tanuló mentesült a II. félévben fizetendő havi bérkötelezettség alól, közülük öt évfolyamelső kollégista pedig ösztöndíjban részesült.

[tovább]

PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ FÓRUMOT TARTOTTAK


Eddig nem tapasztalt érdeklődés mellett tartottak pályázati tájékoztató fórumot február 16-án, csütörtökön a csíkszeredai Városházán. Az eseményen huszonnyolc civil szervezet és sportegyesület mintegy 40 képviselője vett részt.

[tovább]

VÁRÓLISTA KÉSZÜL A MEGÜRESEDETT ANL-S LAKÁSOKRA


Csíkszereda Megyei Jogú Város értesíti az érintetteket, hogy az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített lakások bérbeadásához várólistát állít össze.

A jelentkezési iratcsomót folyó év február 20. és március 10. között kell letenni a Vagyonnyilvántartó (103-as) irodában hétfőtől péntekig 9.00 és 13.00 óra között.

[tovább]

PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ FÓRUM


A városban működő civil szervezetek, illetve a Csíkszeredában bejegyzett jogi személyiséggel rendelkező sportegyesületek, nonprofit sportklubok és a Csíkszereda területén sporttevékenységet folytató vagy a pályázati kiírás szerinti, csíkszeredai lakhellyel rendelkező kedvezményezettek 2017-ben is pályázati rendszerben igényelhetik a kulturális, ifjúsági, iskolanapi és sporttevékenységek költségeihez való önkormányzati hozzájárulást.

[tovább]

ÖTLET- ÉS PANASZLÁDA A VÁROSHÁZÁN


A Városházán kihelyeztünk egy – az Önök ötletei, észrevételei és esetleges panaszai elhelyezését szolgáló – gyűjtőládát. A panaszláda a déli bejáratnál, az ügyfélszolgálati iroda melletti részen található.

[tovább]

ISKOLÁK KÖZÖTTI ÚSZÓVERSENY


A Csíkszereda Önkormányzata által életre hívott „Kori&Úszás” program keretében hetedik alkalommal szerveztek iskolák közötti félév végi úszóversenyt a  Csíki Csobbanóban. A szombati, január 29-i versenyen a csíkszeredai iskolák 3–4. osztályos tanulói állhattak startkőre.

[tovább]

PRO URBE-DÍJ ZSIGMOND BARNA PÁLNAK


A Csíkszeredában kifejtett kitartó közösségépítő munkája, valamint a Székelyföld kulturális, gazdasági, oktatási és sportéletében való aktív részvétele elismeréseként, továbbá a székely és magyar jégkorong-kapcsolatok eredményessé tételében tanúsított elévülhetetlen érdemeiért, és a honosítási tevékenység lebonyolítása elismeréseként Pro Urbe-kitüntetést adományozott dr. Zsigmond Barna Pál leköszönő csíkszeredai főkonzulnak Ráduly Róbert Kálmán. Csíkszereda polgármestere a főkonzul ünnepélyes búcsúfogadásán nemcsak Csíkszereda, hanem egész Székelyföld nevében lepte meg a díjjal a diplomatát.

[tovább]

ÚJRA EGY ASZTALHOZ ÜLTEK A SZÉKELYFÖLDI POLGÁRMESTEREK


Második alkalommal találkoztak január 12-én, csütörtökön délután a székelyföldi magyar városok polgármesterei. Ezúttal Csíkszereda volt a házigazdája az együttgondolkodás, az együttműködés, a közös megoldáskeresés jegyében létrejött eszmecserének.

[tovább]

JANUÁR 9-TŐL LEHET BEFIZETNI AZ IDEI ADÓKAT


Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala az adófizetők tudomására hozza, hogy a 2017-es évre vonatkozó helyi adók és illetékek befizetése 2017. január 9-i kezdettel lép érvénybe.

[tovább]

PÉNZTÁRNYITVATARTÁSI PROGRAM


Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának Adó- és Illetékosztálya ezúton is tájékoztatja a lakosságot, hogy 2016. december 30-án, pénteken a polgármesteri hivatal pénztára 9.00 óráig tart nyitva.

 

[tovább]

ÖNKORMÁNYZATI JÓVÁHAGYÁS ELŐTT CSÍKSZEREDA INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA


Hosszas konzultáció-sorozatot követően, a tervek szerint Csíkszereda önkormányzati testülete a januári soros havi ülésén vitatja meg és fogadja el a városfejlesztési stratégiát és a mobilitási tervet.

[tovább]

MÜLLER LÁSZLÓRA EMLÉKEZVE


Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala ebben az évben is megemlékezett az 1989 decemberében, Brassóban hősi halált halt Müller Lászlóról. A forradalom kitörése előtt, 1989 őszén bevonult sorkatona december 22–23. éjszakáján esett el: a romániai forradalom és Csíkszereda halottja.

[tovább]

FONTOS ADÓÜGYI TUDNIVALÓK


Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának Adó- és illetékosztálya az alábbi fontos tudnivalókat hozza az adófizetők tudomására bizonyos adókötelezettségekkel és a 2017-es évre vonatkozó határidőkkel kapcsolatosan:

[tovább]

A JÓVÁHAGYOTT FŰTÉSTÁMOGATÁSI KÉRELMEK LISTÁJA - 2016-2017


 

KARÁCSONYI ÚSZÓVERSENY A CSÍKI CSOBBANÓBAN


Szombaton, december 17-én újra benépesült a Csíki Csobbanó versenyző gyerekekkel és az őket biztató szülői, hozzátartozói szurkolótáborral. Reggel 8 órától rajtolt ugyanis a karácsonyi úszóverseny, melyre előzetesen 125 gyermek nevezett be.

[tovább]

A VISZONYULÁS: PARTNERI


December 12-én került sor arra a sajtótájékoztatóra, amelyet Csíkszereda polgármestere és Füleki Zoltán alpolgármester hívtak össze a Városháza gyűléstermébe. A sajtótájékoztató fő témája a pár órával azelőtt véget ért parlamenti választások gyors- és inkább a csíkszeredai, a székelyföldi közösséget érdeklő kiértékelése volt. Mind a polgármester, mind az alpolgármester köszönetüket fejezték ki a város minden polgárának, aki élt a szavazati jogával, a sokak iránt, akik komolyan vették ezt a lehetőséget. 

 

[tovább]

FONTOS TUDNIVALÓK A PARLAMENTI VÁLASZTÁSOKKAL KAPCSOLATOSAN


A személynyilvántartó közszolgálat ügyfélszolgálati programja

 

Tekintettel a december 11-i parlamenti választásokra, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának Személynyilvántartó közszolgálata tájékoztatja a lakosságot, hogy december 10-én, szombaton 8.00–16.00 óra között, míg december 11-én, vasárnap 7.00–21.00 óra között áll a lakosság rendelkezésére, amennyiben a szavazáshoz érvényes személyazonossági igazolvány készítésre van szükség.

[tovább]

NEM KÉNYSZERÍTHETIK FÉLÁRBOCRA KISEBBSÉGI JOGAINKAT


Újabb zászlóper tárgyalását tűzték ki a Hargita Megyei Törvényszéken ma délelőtt, amelyet végül elnapoltak január 10-re. A Csíkszereda polgármestere ellen indított perben a helyi önkormányzat vállalja a per felvételét, mert csak a jogi személyiséggel rendelkező polgármesteri hivatal állhat perben. A felperes iratcsomója azonban több sebből is vérzik, többek között ezért halasztották el a tárgyalást. A pert a Csíki Játékszín épülete előtt található székely zászló, valamint a városzászló miatt indította a zászlópereiről már jól ismert Dan Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület.

[tovább]

VÉGE A SZÉLMALOMHARCNAK: INDULNAK A TIPEGŐ CSOPORTOK


Minden akadály elhárult annak útjából, hogy december 5-től elinduljon két tipegő csoport a Cimbora Napközi Otthonban. Ezzel az intézkedéssel minden olyan családnak megoldódott a problémája, amely igényt tartott a három év alatti gyermekének intézményi ellátására.

[tovább]

MUNKASZÜNETI NAPOK


Csíkszereda Polgármesteri Hivatala ezúton is tájékoztatja a lakosságot, hogy a 871 / 2016-os kormányhatározat értelmében a november 30-i és a december 1-jei hivatalos munkaszüneti napok után december 2-át is szabadnappá nyilvánították a közszférában.

A fent említett napokon intézményünkben szünetel az ügyfélfogadás.

[tovább]

KÖVÉR LÁSZLÓ A MAGYAR ÖSSZEFOGÁS MELLETT


Középpontban az oktatás címmel tartott kerekasztal-beszélgetésen vett részt Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke hétfő délelőtt Csíkszeredában. Az oktatási szakemberek, politikusok részvételével zajló fórumot a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem könyvtárában tartották zárt ajtók mögött.  

[tovább]

ADVENT KÜSZÖBÉN


November utolsó hete városunkban az adventi előkészületek égisze alatt zajlik. Néhány napja elkezdődött az utcai díszvilágítás felszerelése, kedden, november 22-én helyére állították a város karácsonyfáját a Majláth Gusztáv Károly téren, csütörtökön pedig elkezdődött az adventi koszorú kialakítása és a karácsonyfa díszítése is.

[tovább]

KÜLHONI MAGYARSÁGÉRT DÍJJAL TÜNTETTÉK KI CSÍKSZEREDA ELÖLJÁRÓIT


Négy erdélyi önkormányzati vezetőnek adta át ünnepélyesen a Külhoni Magyarság Díjat Semjén Zsolt magyarországi miniszterelnök-helyettes pénteken Csíkszeredában. Díjat kapott Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Mezei János, Gyergyószentmiklós volt polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, valamint Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere.

[tovább]

ELTÁVOLÍTOTTÁK A SZÉKELY, A MAGYAR ÉS A VÁROSZÁSZLÓT A VÁROSHÁZA GYŰLÉSTERMÉBŐL


Végrehajtották a Marosvásárhelyi Táblabíróság végleges döntését arra vonatkozóan, hogy a Városháza épületben törvénytelenül vannak kihelyezve a magyar, a székely és a város zászlók: Hippach Cristian, a polgármesteri hivatal jegyzői feladatkörökkel megbízott jogtanácsosa a sajtó képviselőinek jelenlétében távolította el a Városháza gyűlésterméből az említett lobogókat. Helyükön átmenetileg fekete zászló áll.

[tovább]

SZEMÉLYAZONOSSÁGI IGAZOLVÁNYOK CSERÉJE


Tekintettel a decemberi parlamenti választásokra, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának Személy-nyilvántartó közszolgálata felhívja a választásra jogosultak figyelmét, hogy ellenőrizzék igazoló okirataik érvényességét.

[tovább]

HUSZONÖT ÉVE HUNYT EL LÁSZLÓ PÁL, CSÍKSZEREDA RENDSZERVÁLTOZÁS UTÁNI ELSŐ POLGÁRMESTERE


László Pál Csíkszentkirályon született 1945. március 17-én, középiskolai tanulmányainak első éveit a Brassói Áprily Lajos Gimnáziumban végezte, a XI. osztályt pedig az 1963-1964-es tanévben az akkor még Csíkszeredai Középiskolának nevezett, jelenlegi Márton Áron Főgimnáziumban és ugyanitt érettségizett. A Temesvári Műegyetemen 1969-ben szerzett elektromérnöki oklevelet.

[tovább]

„KI TUDTUK VINNI A HAJÓT A PARTRA”

Befejeződtek a hőszigetelési munkálatok


Négy pályázati csomag keretében huszonegy négyemeletes és nyolc tízemeletes (összesen huszonkilenc) tömbház hőszigetelése fejeződött be október végére. A munkálatokról, az időközben felmerülő nehézségekről, akadályokról Szőke Domokos alpolgármester sajtótájékoztató keretében számolt be hétfőn, október 31-én.

[tovább]

BOGÁNYI GERGELY HANGVERSENYE A CSODAZONGORÁVAL

2016. november 3., csütörtök, 19.00 óra / Csíki Mozi


A világhírű Kossuth-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely első alkalommal szólaltatja meg Csíkszeredában és több erdélyi városban a róla elnevezett, saját fejlesztésű zongorát, amit a szakma csodazongoraként emleget.

[tovább]

AHOL A HŐSÖKET NEM FELEJTIK, MINDIG LESZNEK ÚJAK


A Kalász negyedi temető előtti téren felállított 56-os kopjafánál emlékeztek pénteken, október 21-én kora délután az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hőseire. A Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata, az 56-os Bajtársi Társaság és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa szervezésében zajló négynapos rendezvénysorozat részeként tartott ünnepség a város oktatási intézményeinek több száz diákja, intézmények, civil szervezetek képviselőinek jelenlétében zajlott.

[tovább]

ANL-S LAKÁSRA JOGOSULTAK LISTÁJA


Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának szociális elemző bizottsága az óvások elbírálása után véglegesítette az ANL-s lakásra jogosultak listáját, amely megtekinthető itt.

MÉLTÓ MÓDON EMLÉKEZNI 1956-RA

Ünnepi megemlékezés-sorozat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján


Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emlékének tiszteletére Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és az `56-os Bajtársi Társaság négynapos megemlékezés-sorozatot szervez Csíkszeredában. A köztéri megemlékezések mellett kiállítással,  filmvetítésekkel és rendhagyó történelemórával színesítjük a programot.

[tovább]

ÚJRAFESTETT ÚTJELZÉSEK A BIZTONSÁGOSABB KÖZLEKEDÉSÉRT


Befejeződtek az idénre tervezett útfestési munkálatok Csíkszeredában. Július középe óta összesen huszonöt utcában újították fel a meglévő burkolati jeleket vagy festették meg az időközben újraaszfaltozott útszakaszokat, parkolókat, gyalogátkelőket.

[tovább]

ÖKUMENIKUS KÁPOLNA LÉTESÜLNE A MEGYEI KÓRHÁZBAN

Természetes szükségletben gyökerező álom


Ez év tavaszán Veress Dávid önkormányzati képviselő és dr. Bakó Mária Hajnalka, a kórház lelki gondozója kezdeményezésére aláírásgyűjtés indult arra vonatkozóan, hogy szükség van egy állandó jelleggel működő ökumenikus kápolnára a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház épületében. Az előzményekről és az elképzelésekről a Városházán számoltak be október 13-án, csütörtökön sajtótájékoztató keretében, melyen jelen volt Demeter Ferenc, a kórház menedzsere is.

[tovább]

VI. MÁRIA ÚT KONFERENCIA CSÍKSOMLYÓN


Hatodik alkalommal szervezik meg a csíksomlyói Jakab Antal Házban a  Mária Út Konferenciát. A Csíksomlyó szakrális fejlesztése – Mária Út a keresztény értékek védelmében! címet viselő rendezvénysorozat 2016. október 14–16. között zajlik Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának társszervezésében.

[tovább]

ANL-S LAKÁSRA JOGOSULTAK VÁRÓLISTÁJA


Az Országos Lakásügynökség által épített, megüresedett lakások bérbevételére a meghirdetett szeptember 16-i határidőig 25 kérést nyújtottak be Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának illetékes osztályához. A beérkezett iratcsomókat az erre a célra kinevezett szociális elemző bizottság tanulmányozta át és értékelte ki, és az önkormányzat 165 / 2016-os határozata alapján összeállított egy várólistát.

[tovább]

BAROZDA 40 – ÉVFORDULÓS KONCERT


Fennállásának 40. évfordulója alkalmából nagyszabású koncerttel készül a Barozda együttes. Október 8-án, szombaton 19.00 órától Csíkszeredában a Szakszervezetek Művelődési Házába várják mindazokat, akik az együttes tagjaival akarják végigemlékezni az elmúlt negyven évet.

[tovább]

EGYÜTTMŰKÖDÉS A ROMÁN ÚSZÓSZÖVETSÉG ÉS CSÍKSZEREDA KÖZÖTT


Munkalátogatásra érkezett Csíkszeredába péntek délután Camelia Potec, a román úszószövetség elnöke. Az egykori olimpiai bajnokot a Városházán Füleki Zoltán alpolgármester, valamint Ábrahám Előd, Tófalvi Éva, Márk Dezső önkormányzati képviselők, a sport szakbizottság tagjai fogadták. A találkozón jelen volt Bíró László, az uszodát üzemeltető Csíki Fürdők vezetője, Toró Tamás, a Brassói Korona Sportegyesület Úszó szakosztályának vezetője, valamint Trandafir Norbert, marosvásárhelyi úszó, aki már három alkalommal képviselte Romániát az ötkarikás játékokon.

[tovább]

A SZÉKELYEK BEFOGADÁSÁRA EMLÉKEZTEK HAJDÚNÁNÁSON

Ami az egyik közösségnek ünnep az a másiknak egy keserű emlék


A székely menekültek befogadásának centenáriumára emlékeztek Hajdúnánáson vasárnap, szeptember 16-18. között. 1916 őszén több mint 3000 csíki székely talált otthonra a Hajdú-Bihar megyei városban a román hadsereg betörésének következményeként.

[tovább]

KÖZLEMÉNY


Csíkszereda Megyei Jogú Város értesíti az érintetteket, hogy az Országos Lakásügynökség (ANL) alapból épült lakások bérbeadásához várólistát állít össze.

A jelentkezési iratcsomót folyó év szeptember 16-ig kell letenni a Vagyonnyilvántartó irodába (103-as szoba) a következő program szerint: hétfő – péntek 9.00 – 13.00 óra között.

Bővebb információkat a 0266-315120/119-es belső telefonszámon vagy személyesen igényelhetnek Csíkszereda Polgármesteri Hivatala 103-as számú irodájában.

 

 

 

[tovább]

A ROMÁN KIRÁLYSÁG HADBA LÉPÉSÉNEK CENTENÁRIUMA

„Időtlen időkig fekete pontja lesz lelkünknek” (Fejér Sándor, Csík vármegye alispánja)


Fegyveres semlegességét feladva, 1916. augusztus 17-én az antant és Románia vezetői egy titkos szerződést írtak alá, majd tíz nappal az egyezmény után, augusztus 27-én már el is juttatta hadüzenetét az osztrák-magyar diplomáciához. Annak értelmében azonnal (illetve egyes vélemények szerint még a hadüzenet átadása előtt) megindította Erdély támadását.

 

 
 

[tovább]

ADÓHÁTRALÉKOS JOGI SZEMÉLYEK LISTÁJA


Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának Adó- és illetékosztálya a 160/2016-os Határozat, valamint a 207/2015-ös törvény értelmében közzétette azon jogi személyek listáját, amelyek 30 000 lejnél nagyobb adótartozást halmoztak fel Csíkszereda Megyei Jogú Város költségvetése irányában.

[tovább]

SZÉKELYFÖLD KERÉKPÁROS KÖRVERSENYE 2016

Útlezárások, forgalomkorlátozások


2016. augusztus 10–13. között zajlik a térség legjelentősebb nyári sporteseménye, a tízedik kiírásához érkezett Székelyföld Kerékpáros Körversenye. A megfelelő lebonyolítás érdekében a verseny ideje alatt Csíkszeredában forgalomkorlátozásokra és útlezárásokra kerül sor az alábbiak szerint:

- csütörtökön, augusztus 11-én 10.45–11.10 óra között, valamint 15.00–15.45 óra között a Temesvári sugárút – Vár tér – Zöld Péter utca – Brassói út útvonalon;

- szombaton, augusztus 13-án 9.45–13.30 óra között a Hargitafürdő fele vezető 138A jelzésű megyei úton, valamint 16.45 és 20.45 óra között a Szabadság tér – Temesvári sugárút – Vár tér – Szász Endre utca – Puskaporos utca – Tudor Vladimirescu utca – Testvériség sugárút – Hunyadi János utca – Szék út – Márton Áron utca – Decemberi forradalom utca – Temesvári sugárút – Szabadság tér útvonalon kerül sor teljes útlezárásra.

 

Megértésüket köszönjük!

PITYÓKAFESZTIVÁL 2016

augusztus 6., szombat - Központi park


A Csíkszeredai Városnapok egyik legrangosabb eseménye, a tizenhatodik alkalommal megszervezett Pityókafesztivált idén is sikeresnek mondhatjuk!
Hatvan csapat jelentkezett és finomabbnál finomabb ételkülönlegességeket kóstolhattunk. Talán idén voltak a legkreatívabbak csapatjaink! Mint minden évben idén is voltak legek.

[tovább]

VÁROSNAPI ÚSZÓVERSENY 2016 - EREDMÉNYEK


Csíkszereda Polgármesteri Hivatala 2016. augusztus 6-án, szombaton szervezte meg a III. Városnapi Amatőr Úszóversenyt a Csíki Csobbanóban. A versenyen 75 versenyző 8 versenyszámban állhatott rajthoz. A díjazás 52 kategóriában zajlott. Minden kategóriában a legjobb három időt elért úszó részesült díjban, minden résztvevő pedig emléklapot, részvételi csomagot és városnapi pólót kapott. 

Az eredmények megtekinthetők itt.

CSÍKSZEREDAI VÁROSNAPOK 2016 - RÉSZLETES PROGRAM

augusztus 3-7.


Részletes program

VÁROSNAPI SPORTESEMÉNYEK

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala idén is megszervezi a Csíkszeredai Városnapokat, melynek keretében a következő, immár hagyományos sportesemények kerülnek megszervezésre:


  1. Önkormányzatok Kupája augusztus 3-án, szerdán 15.00 órai kezdettel a Stadion utcai műgyepes pályán

  2. Városnapi Amatőr Úszóverseny augusztus 6-án, szombaton 10 órai kezdettel a Csíki Csobbanó uszodában (szabályzat és benevezési lap: gyerekek, felnőttek)

   Kategóriák

   Szabályzat

  1. Városnapi lábtenisz bajnokság augusztus 6-án, szombaton 9 órai kezdettel a József Attila Általános Iskola sportpályáján

Szabályzat

VERSENYTÁRGYALÁS KERESKEDELMI FELÜLETEKRE


CSÍKSZEREDA MEGYEI JOGÚ VÁROS kikiáltásos nyilvános versenytárgyalást szervez a Vár tér 1. szám alatti székhelyén 2016. július 28-án 11.00 órakor

a Temesvári sugárúton, az AMIGO (Óceán) ABC-vel átellenben található zöldövezeten, valamint a Mihail Sadoveanu utcai parkolóban kijelölt közterületek bérbeadására, a 2016. augusztus 5–7. között zajló Csíkszeredai Városnapok idejére, szórakoztato park létesítésére.

 

[tovább]

CSÍKSZEREDAI VÁROSNAPOK 2016

polgármesteri rendelet


 

[tovább]

[ archívum ]

Rendezvényajánló

FEB A CSÍKSZÉKI ERDÉLYI KÁRPÁTEGYESÜLET FEBRUÁRI TÚRÁI: Hargita gerinctúra
23
FEB JÁTSSZ MA! – társasjáték est
22
FEB SIMÓ MÁRTON: MI, SZÉKELYEK ÉS ROMÁN BARÁTAINK – könyvbemutató
21
FEB Könyvbemutató: CSÍKI-HAVASOK – HATÁRTÚRAKALAUZ– Molnár Sándor előadása
21
FEB A KÉREG RITMUSA – Herman Levente kiállítása
20

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA

EZER SZÉKELY LEÁNY NAPJA 2014

2013. MÁRCIUS 15. – ünnepi rendezvénysorozat

Önkormányzati labdarúgótorna a Városnapok keretében

Karácsonyváró koncert, karácsonyfadíszítés és gyertyagyújtás advent harmadik vasárnapján

Mikulás-váró ünnepség