HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

’56 – 65 ÉV TÁVLATÁBÓL


A koronavírus terjedése miatt érvényben levő korlátozások miatt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emléknapját ebben az évben is visszafogottan, ám rangos előadók társaságában ünnepelhetjük. Irodalmi esttel, virtuóz vonósötössel, kerekasztal-beszélgetéssel és a kegyelet koszorúinak elhelyezésével emlékezünk a 65 évvel ezelőtti eseményekre.

Az ünnep előestéjén, október 22-én, pénteken a 18.00 órától a megemlékezés Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze 1956, te csillag! című irodalmi műsorával veszi kezdetét, amely az 56-os magyar forradalomhoz és szabadságharchoz kötődő erdélyi csoportosulások ténykedését és a vezetőikkel, tagjaikkal szemben végrehajtott megtorlásokat mutatja be. Az előadás gerincét olyan versek alkotják, amelyek  szólnak a hazáról, hitről, kitartásról és helytállásról.

Ezt követően, az est fénypontjaként a lengyel világzene egyik vezető formációja, a VOLOSI varázsolja el a közönséget.

Szombaton, október 23-án délelőtt a történelmi tények kerülnek előtérbe. Csíkszereda Városháza dísztermében 11.00 órától az 56 – 65 év távlatából című kerekasztal-beszélgetés keretében az 56-os elítéltek – Dávid Gyula irodalomtörténész, Nagy Benedek közíró, helytörténész és Kelemen Csongor, az 56-os Vitézi Rend törzskapitánya – a forradalom erdélyi vonatkozásait, személyes forradalmi emlékeiket idézik fel. A beszélgetést Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója vezeti.

Délután méltóságteljes főhajtással és koszorúzással emlékezünk. Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, valamint az RMDSZ Csíkszereda Városi Szervezete a Kalász negyedi temető előtti kopjafánál 17.00 órakor helyezi el a kegyelet koszorúit, majd ezt követően az 1956-os téren, a Gloria Victis emlékműnél.

Felhívjuk mindazon intézmények, szervezetek, illetve a városlakók figyelmét, hogy amennyiben  az említett helyszíneken koszorút, virágot kívánnak elhelyezni, megtehetik bármikor a nap folyamán.

Az események az érvényben levő járványügyi szabályok betartásával zajlanak. A védőmaszk használata és a távolságtartás kötelező.

 

2021. október 20.

[vissza]

Rendezvényajánló

OKT ELMARAD!!!! INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
29
OKT ELMARAD!!! Király István: EGY IFJÚKOMMUNISTA A DAMASZKUSZI ÚTON
22
OKT ELMARAD!!! Tircsné Dr. Propper Valéria: MAGYAR ÍRÓK A VILÁGHÁBORÚ(K) ÉS TRIANON POKLÁBAN
15
OKT ERDEI VIGASSÁGOK – gyerekhangverseny
14
OKT MÁRTON ÁRPÁD 80+1 – időszakos tárlat
08

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA