HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

ANYANYELVHASZNÁLAT: ELJÖTT A CSELEKVÉS IDEJE


Nagyobb hangsúlyt fektet magyar nyelvű ügyfélszolgálati kommunikációjára a városháza, az anyanyelv alkalmazásával is foglalkozó kerekasztalokat hoznak létre a kis- és a nagykereskedők számára, és a protestidőszakot a cselekvés időszaka váltja – jelentette be ma, március 10-én Korodi Attila polgármester.

 

 

Az utóbbi hónapok, évek a tiltakozás jegyében zajlottak, de jelentős előrelépések nem történtek az anyanyelvhasználat és a nemzeti szimbólumok használata terén – közölte sajtótájékoztatón Korodi Attila. „A protest ideje alatt nem történt előrelépés, most viszont következik a cselekvés ideje” – fogalmazott Korodi Attila.

E téren három vonatkozásban következnek lépések. Egyrészt a szélesebb körű magyar nyelvű kiszolgálásra áll át a városháza, és nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a lakosságot tájékoztassa: törvény adta jog, hogy írásban is anyanyelven intézhessék az ügyeiket. Másrészt fórumot hoznak létre kiskereskedők és nagykereskedők számára, amelyen a sajátos gazdasági, működési kérdések mellett az anyanyelvhasználat, a kétnyelvűség is kiemelten fontos témakör lesz. Ugyanide illeszkedik a Sapientia EMTE-vel való együttműködés, amely alapján másodéves románszakos sapientiás diákok felmérik a kétnyelvűség alkalmazását a kereskedelemben, és erről visszajelzéseket nyújtanak, közgazdász-oktatók pedig az említett fórumokon vesznek részt.

A polgármester továbbá kifejtette: a székely zászló és a városzászlók kényszerű eltávolítása miatt jogos volt a gyászlobogókkal való tiltakozás, de most már itt az ideje a cselekvésnek. Rámutatott: a váratlanul elhunyt, Pro Urbe díjjal kitüntett Kálmán Dénes önkormányzati képviselő tiszteletére nem helyezhette ki a városháza a gyászlobogót, mint ahogy az elmúlt időszakban elhunyt, köztiszteletben álló személyeket sem gyászolhatta méltó módon a polgármesteri hivatal. Ugyanakkor újraindítják a városcímer elfogadtatásának folyamatát, abban bízva, hogy hamarosan ismét loboghat a városzászló a hivatal homlokzatán és a Promenádon.

A fekete lobogókat holnap eltávolítják, és ezután csakis kegyeleti indokkal helyezik vissza.

 

2021. március 10.

 

[vissza]

Rendezvényajánló

DEC NÉGY VASÁRNAP, NÉGY GYERTYALÁNG - 3. vasárnap
12
DEC ÖLTS LELKEDRE ÜNNEPLŐT – a Karaván együttes adventi koncertje
12
DEC Herendi Gábor: TOXIKOMA – magyar dráma
10
DEC KARÁCSONYI GASZTRÓFORGATAG
05
DEC ADVENTI KIRAKODÓ
04

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA