HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

RENDEZVÉNYSOROZAT A SZÉKELY HADOSZTÁLY MEGALAKULÁSÁNAK 100. ÉVFORDULÓJA TISZTELETÉRE


Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a Csíkszéki Mátyás Huszár Egyesület 2018. november 23–25. között nagyszabású rendezvénysorozatot szervez a Székely Hadosztály megalakulásának 100. évfordulója tiszteletére. Kiállítás-megnyitóval, könyvbemutatóval, színházi előadással és filmvetítéssel egybekötött konferencián tizenkét történész előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

A programsorozatból az alábbi eseményeket ajánljuk szíves figyelmükbe:

 

November 23., péntek  

18.00 / Mikó-vár – „Kratochvil Károly és a Székely Hadosztály”  kiállítás-megnyitó

A kiállítás a Székely Hadosztály első világháborút követő harcait, illetve a legendás Kratochvil Károly ezredes, a Székely Hadosztály parancsnoka életútját mutatja be. A tárlat a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum, illetve a nagyváradi Tanoda Egyesület közreműködésével valósul meg. A kiállítás-megnyitó házigazdája Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója, a tárlatot dr. Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum címzetes igazgatója mutatja be. Közreműködnek Antal Tibor népdalénekes és barátai.

 

November 24., szombat

9.30 / Mikó-vár – Nagy Szabolcs, Gottfried Barna: A Székely Hadosztály története – könyvbemutató

Gottfried Barna és Nagy Szabolcs 2011-ben megjelent és azóta már kereskedelmi forgalomban nem kapható kötetének második, bővített, átdolgozott kiadására kerül sor a programsorozat alkalmából.

A könyv immár éppúgy megkerülhetetlen azok számára, akik 1918/19 vérzivataros hónapjait alaposabban is meg akarják ismerni, mint azoknak, akik a magyar katonai helytállás egy kevéssé ismert fejezetéről szeretnének bővebb információkkal rendelkezni.

 

10.30–17.30 / Mikó-vár – Konferencia 

A könyvbemutatót követően kezdetét veszi a Székely Hadosztály megalakulásának 100. évfordulója tiszteletére szervezett konferencia, melynek keretében – három tömbben – hallhatnak kortörténeti vonatkozású előadásokat az érdeklődők.

 

10.30–12.30 óra I. rész

Dr. Pollmann Ferenc: Trianon felé – félúton

Dr. Kelemen Roland: Trianont megelőző nemzetközi jogi és alkotmányjogi aktusok egyes kérdései

Dr. L. Balogh Béni: A román békeküldöttség párizsi tevékenysége, 1919–1920

Dr. Gali Máté: Berzeviczy Albert a régi Magyarország összeomlásáról

Dr. Nagy Szabolcs: Összeesküvés Románia ellen? Kratochvil Károly és pere

 

14.00–15.30 óra II. rész

Dr. Kovács Kálmán: Két református főpásztor, Baltazár Dezső és Ravasz László

irányváltásai 1918–1921 között

Dr. Anka László: Ifj. Ugron Gábor belügyminisztersége (1917–1918)

Orbán Zsolt: Csík vármegye az impériumváltás után

Gidó Csaba: Udvarhely megye az 1916-os román betörés idején és az azt követő hónapokban

 

16.00–17.15 óra III. rész

Illésfalvi Péter: A magyar vasút helyzete Erdélyben, 1918 decemberében

Dr. Bene János: Kelet-Magyarország román megszállása 1919–1920-ban

Gottfried Barna: Kísérlet a fegyveres ellenállás megszervezésére, a Székely Hadosztály

 

18.00 / Csíki Mozi – Üvegvirág – a hajdúnánási Naná Színház drámája

Hajdúnánáson több éve már a Székely Menekültek Emléknapján idézik fel azt a befogadó szeretetet, amellyel a székely menekülteket fogadták Hajdúság területén. E történelmi visszatekintést szolgálja az idei, centenáriumi ünnepségre megszületett Üvegvirág című színmű a Naná Színház előadásában.

A színdarab bár kitalált történet, de akár meg is történhetett valahol. „Megszületett, halál szívében született szerelemről” szól – ahogy azt az egyik betétdalban énekli Bózsár Katalin. Egy székely fiú és egy nánási lány egymásra találása, úgy tűnik, reménytelen, eleve halálraítélt érzelem. Vajon szembe lehet-e, szembe érdemes-e fordulni a pusztítással akkor, amikor „országot vágnak darabokra” és „tilos a szerelem”? A humorral, dalokkal átitatott történet hétköznapi emberekről, rólunk szól. A mi mindenapjainknak üzen 1916-ból.

 

November 25., vasárnap 

10.30 / csíksomlyói kegytemplom – Megemlékező szentmise

 

12.00 / Csíksomlyó, Fodor-ház – Megemlékezés a Székely Hadosztály-emlékműnél

A Székely Hadosztály indulójával veszi kezdetét az ünnepség a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület és a csíkkozmási Tuzson János Fúvósegylet előadásában, ezt követően ünnepi beszédek hangzanak el. A koszorúk elhelyezését és a himnuszokat követően a hajdúnánási születésű Mónus József, többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász bemutató lövése zárja a megemlékezést.

 

18.00 / Csíki Mozi – Elfelejtett parancsnok (52’) – dokumentumfilm-vetítés

A film a magyar történelem egyik elfeledett, kiváló alakjának, a nagyszerű hadvezérnek: Kratochvil Károlynak, az Erdélyt védő Székely Hadosztály parancsnokának életútját kíséri végig. Bemutatja azt az emberi-hazafiúi példázatot, amit a pedagógus, az első világháborút végigharcoló tiszt és a megtámadott hazát védő katona alakja jelképez. Kratochvil Károlyról vallomásai, írásai, különböző nehéz történelmi helyzetekben tett megnyilatkozásai révén éppúgy teljes, izgalmasan vonzó képet kaphatunk, mint az életművet bemutató, Kratochvil nagyságát taglaló szakemberek jóvoltából.

A vetítést követően Lukács Bence Ákos konzul beszélget Nagy Szabolcs történésszel.

[vissza]

Rendezvényajánló

FEB A GÁLA – színházi előadás
23
FEB FARSANGZÁRÓ NÓTAEST
22
FEB VALAN – AZ ANGYALOK VÖLGYE – filmvetítés
21
FEB JUMANJI: A KÖVETKEZŐ SZINT – filmvetítés
21
FEB 1917 – filmvetítés
21

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA