HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

HA OKTÓBER, AKKOR FILMTETTFESZT!


A csíkszeredai közönség már megszokhatta, hogy október első hétvégéjén zajlik a Filmtettfeszt − Erdélyi Magyar Filmszemle. Idén október 5. és 7. között a Csíki Mozi ad otthont a legfrissebb magyar filmekből készült válogatások vetítéseinek, közönségtalálkozónak és gyerekprogramnak.

A Filmtettfeszt központja hagyományosan Kolozsvár, azonban több erdélyi városba is eljuttatják a válogatást. Csíkszeredában 2013 óta, idén hatodik alkalommal kerül sor a Filmtett Egyesület által koordinált filmes eseményre: az előző években a Csíki Székely Múzeum volt a házigazda, idén először a vetítések helyszíne a Csíki Mozi lesz.

 

A nagyjátékfilmes válogatásba olyan alkotások kerültek, mint a Karlovy Varyban díjazott Virágvölgy, a Portóban a kritikusok díját elnyerő A hentes, a kurva és a félszemű vagy a Varsói Filmfesztiválon debütált Férfikor. Két felejthetetlen erejű dokumentumfilmre is várják az érdeklődőket: A püspök reggelije Márton Áron püspök életének első szakaszát mutatja be, illetve az Egy nő fogságban az 52 éves Maris mindennapjait követi nyomon, érzelmi sodródását és hősies, szabadság felé vezető útján.

A Filmgalopp versenyszekcióban fiatal erdélyi alkotók nyolc dokumentumfilmje versenyez, a Magyar rövidek válogatás pedig magyar alkotók által készített, izgalmas és változatos témájú kisjátékfilmeket tartalmaz.

Az egészestés filmek mellett lesznek magyar rövidfilmes válogatások, a legkisebbek pedig megnézhetik az Égig érő fű, illetve A Pál utcai fiúk ifjúsági filmeket, valamint egy válogatást a Macskássy Gyula rendezésében készült klasszikus mesékből, mint A kiskakas gyémánt félkrajcárja vagy A telhetetlen méhecske, majd gyerekfoglalkozáson dolgozhatják fel a mesében látottakat. 

 

Program:

 

Október 5., péntek

 

 • 16.30 / Filmgalopp 1 (Ahogy eddig – r. Moldovai Katalin, 15p, Falu Fessön – r. Simó Ibolya, 22p, Szevasz, Laci – r. Csurka László-Csongor, 10p, Vasárnap – r. Frunza Roland, 19p)
 • 18.00 / Filmgalopp 2    (Alvajáró – r. Tasnádi Levente, 27p, Nova – r. Kovács Nóra, 15p, Small Talk – r. Incze Kata, 13p, Your Face Without The Screen – r. Sztercey Szabolcs Benedek, 22p)
 • 20.00 / Virágvölgy * (r. Csuja László, road movie, 2018, 83p)

A külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, amikor véletlenül találkozik a jószívű, munkásszállón élő Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt lánynak és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra.

A vetítést követően – közönségtalálkozó keretében – Mihály László beszélget Csuja Lászlóval, a Virágvölgy rendezőjével.

 

Október 6., szombat

 

 • 10.00 / Égig érő fű (r. Palásthy György, ifjúsági film, 1979, 81p)
 • 15.30 / Egy nő fogságban (r. Turza-Ritter Bernadett, 2017, 89p)
 • 17.30 / A püspök reggelije – Márton Áron első ötven éve (r. Zágoni Balázs, 2007–2018, 53p)
 • 19.00 /  Férfikor * (r. Politzer Péter, filmdráma, 2017, 77p)

Három budapesti férfi élete villan fel a filmben. A 91 éves fotóművész és lemezhamisító, Dezső élete gazdag szövetének utolsó szálait szövögeti. Frank, a negyvenes nagybőgős elveszíti a lakáskulcsait, amitől romba dől precízen összeállított napja. A kamasz Samunak pedig váratlanul egy hétig egyedül kell szembenéznie az iskola, a barátság és a szerelem kihívásaival. 

 • 21.00 /A  hentes, a kurva és a félszemű * (r. Szász János, filmdráma, 2017, 105p)

A jómódú hentes kiskirályként él az első világháború utáni Magyarországon. Egy nap régi üzlettársa, a kegyvesztett, félszemű csendőrtiszt egy nővel menekül a falujába. Az idegen asszony jelenléte feltüzeli a mészárszék életunt tulajdonosát, aki munkát ad mindkettőjüknek. Amikor a nőről kiderül, hogy Pesten prostituált volt, a hentes pénzzel próbálja megvenni szerelmét. A pár belemegy a játékba és veszélyes alkudozás veszi kezdetét: egyikük sem tudhatja, ki fog hátba szúrni kit, ha végül eljön az elszámolás ideje. 

 

Október 7., vasárnap

 

 • 10.00 / Macskássy Gyula-mesék (59p)
 • 11.00 / Animációs műhely magyar klasszikusokkal  (6–10 éves gyerekeknek)
 • 15.00 / A Pál utcai fiúk (r. Fábri Zoltán, ifjúsági film, 1969, 103p)
 • 17.30 / Magyar rövidek 1 (Földiek – r. Freund Ádám, 2017, 27p, Last Call – r. Kiss Hajni, 2018, 27p, Van egy határ – r. Tóth Barnabás, 2017, 18p)
 • 19.00 / Magyar rövidek 2 (A legjobb játék – r. Deák Kristóf, 2018, 20p, Légmell – r. Fatér Ambrus, 2017, 27p, Enyhén sós – r. Nagy Zoltán, 2016, 23p)
 • 21.00 / Genezis * (r. Bogdán Árpád, filmdráma, 2018, 120p)

A történet középpontjában egy roma kisfiú áll, akinek gyerekkora drasztikusan véget ér, amikor egy brutális támadásban elveszíti a családját. A munkájába temetkező, sikeres ügyvédnő felettese nyomására elvállalja a rasszista gyilkosságsorozat egyik vádlottjának védelmét. A nyomozás során megismerkedik az ügyben tanúként résztvevő kisfiúval, és ez a találkozás mindkettejük életét gyökeresen megváltoztatja. Egy titokzatos kamaszlány is belekeveredik az ügybe, amikor sötét titkok derülnek ki a szerelméről.

 

A gyermek- és dokumentumfilmek vetítésén a részvétel ingyenes, az esti filmekre (*-gal jelölve a programban) a jegy ára 10 lej. Jegyek válthatóak elővételben a www.bilete.ro/csikszereda oldalon és a Csíki Mozi jegyirodában. 

 

[vissza]

Rendezvényajánló

JÚL XVII. FERENCES IFJÚSÁGI ZARÁNDOKLAT
28
JÚL Szilágyi Tibor: NYITOTT ABLAK – zenés játék
22
JÚL Szakács Attila Imre: GÖRÖNGYÖS ÚTON...EGY SZÉKELY ÉLETPÁLYA CSÍKBORZSOVÁTÓL SZATYMAZIG – könyvbemutató
18
JÚL GYŐRFFY LÁSZLÓ: NEKROSPEKTÍV – kiállítás
18
JÚL RÖPTETŐ – ÉRZELMI INTELLIGENCIA FEJLESZTŐ TÁBOR GYERMEKEKNEK
15

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA