HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

2. FILMSZEREDA – SZÉKELYFÖLDI MOZGÓKÉP FESZTIVÁL


Szeptember második és harmadik hetén a filmeké lesz a fő- és a mellékszerep városunkban. Az oktatási intézményekkel szinte egy időben ugyanis a Filmszereda is megnyitja kapuit. A második Székelyföldi Mozgókép Fesztivál keretében több mint harminc alkotást tekinthetnek meg a filmkedvelők a Csíki Moziban szeptember 11. és 22. között. 

A fesztivál csütörtöki, szeptember 13-i hivatalos megnyitóját megelőző két napon már elkezdődik a tíznapos filmszemlére szóló hangolódás. A -1. napon (szeptember 11-én) – nyitányként – a Szeretföld című, székelyföldi vonatkozású alkotás kerül mozivászonra, melynek forgatókönyvét Buvári Tamás Magyar Filmszemle-díjas rendező írta Iancu Laura, magyarfalusi származású író, költő, néprajzkutató azonos című kisregénye alapján. A film főszereplői a háború elől egy magyarországi munkásszállóra menekültek. Itt egy szociális munkás, Anna meséli el Szeretföld történetét, mely az ott élők előadásában elevenedik meg, és rajzolja ki a háború egy szűk közösségre gyakorolt hatását. A film története a háború idejéről szól, a háború ellen.

Ugyancsak a nyitónapon vetítjük az Out című szlovák-magyar-cseh drámát, a felvidéki Kristóf György első nagyjátékfilmjét, melynek a világ egyik legrangosabb filmfesztiválján, az ‘A’ kategóriás Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt a világpremierje.

Mindkét említett film megtekintését követően közönségtalálkozóra kerül sor az alkotások rendezőivel.

 

 

Szabó István 80

Az idei Filmszereda sajátosságaként a fesztivál nulladik napja (szeptember 12.) a magyar filmművészet európai hatású és rangú alkotójának, az idén 80 éves Szabó István Oscar-díjas rendezőnek állít emléket. Az évforduló apropóján négy, a ’80-as években készült alkotást tűzünk műsorra, elsőként a Bizalom címűt. Film egy asszonyról és egy férfiról, akiket a háború összehoz és a háború vége elválaszt. Film olyan történelmi helyzetekről, amikor a tiszta érzelmeket képes gúzsba kötni, az emberi kapcsolatokat megmérgezni a személyiségbe beépülő bizalmatlanság, gyanakvás.

Az 1920-as, 30-as évek Németországába kalauzolja nézőit, két kiváló színész, Cserhalmi György és Klaus Maria Brandauer segítségével, Szabó István Oscar-díjas filmje, a Mephisto. E magyar–osztrák–német koprodukció érzékenyen elemezi a művész erkölcsi dilemmáját. Központi alakja Hendrik Höfgen, a színész, aki kiteljesíteni, érvényesíteni akarja tehetségét, ezért lépésről lépésre felülkerekedik siker- és becsvágya. Minden morális engedményére magyarázatot talál, míg végül feladja hitét és önnön személyiségét. Végül azonban kénytelen ráébredni, hogy megalázták, tehetségét kihasználták.

Az előző történelmi filmhez hasonló, nagy lélegzetvételű Redl ezredes című, Oscar- és a Golden Globe-díjra jelölt alkotás is szerepel a Filmszereda programjában.  Egy egyszerű vasutascsalád gyermekéből az Osztrák-Magyar Monarchia  kémelhárítási főnökévé emelkedett katonatiszt életútját és tragédiáját mutatja be az I. világháború előtti időkben.

A „hatalom és egyén” trilógia harmadik, befejező darabját, a Hanussen-t is láthatjuk a Csíki Moziban. A különleges hipnotizáló képességgel rendelkező Hanussen az 1930-as évek elején Berlinben aratja sikereit és már látnokként is viselkedik. Az uralomra kerülő nemzetiszocialista párt is felfigyel rá, és hiába próbál különleges adottságára, az emberek feletti vélt „hatalmára” támaszkodni, a propaganda kihasználja, majd miután fölöslegessé válik, egyszerűen végez vele. 

 

 

Kiemelkedő magyar filmalkotások

Trianon, ’56, a Rákosi és Kádár-korszak, az orosz katonák rémtettei, az internálások, a kulákosítás, az erőszakos kollektivizálás, az ügynökmúlt – csupa olyan téma, melyekről még a rendszerváltást követően sem alakult ki valódi, nyílt párbeszéd. Ezért is fontos Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény  című  filmdrámája, mely egy elhallgatott történelmi traumát tesz ki az asztalra, a jelenünkig terjeszti ki a múlt megkerülhetetlen hatásait: amit az ’50-es években elhallgattak, elfojtottak és szőnyeg alá sepertek, azt még a harmadik generáció is megérzi. Mert akinek nincs rendben az identitása, annak az egész élete megreked egy ponton.

Ugyancsak a magyar filmgyártás 2017-es évi gyümölcse a Gárdos Éva által rendezett Budapest Noir című megrázó filmdráma. A politikailag zavaros időszakban játszódó történet a fásult, de kemény riporter munkáját követi nyomon, aki sorban teszi fel a megválaszolatlan kérdéseket a halálra vert és egy udvaron otthagyott fiatal zsidó lány jelentéktelennek, mindennapinak tűnő meggyilkolásáról.

A magyar filmek között szerepel még a kizárólag Erdélyben bemutatott Out című szlovák–magyar–cseh produkció is, Kristóf György rendezésében.

 

 

A román filmipar remekei

A magyar vonatkozású mozgóképes alkotások mellett a romániai filmgyártás legjobbjai is filmvászonra kerülnek a Filmszereda keretében. Az elmúlt év egyik legjobb filmjének tekintett Un pas în urma serafimilor (Egy lépés az angyalok mögött) legfőbb, de nem egyetlen vonzereje, a román filmművészet és irodalom által még érintetlen témája: egy papnevelde kulisszái. Daniel Sandu első nagyfilmje Gabriel történetét meséli el, egy kamaszét, aki szeretne pap lenni, ezért jelentkezik egy görögkeleti (ortodox) papneveldébe. Eleinte megkísérel beilleszkedni környezetbe, azonban ráébred, hogy a rendszer korrupt és erőszakos.

A román sikerfilmek közül a Soldaţii. Poveste din Ferentari (Katonák: Mese Ferentari-ból) című alkotást is megtekintheti a közönség, mely Adi, egy 40 éves antropológus történetét mutatja be, akit nemrég hagyott el kedvese, és Bukarest elhíresült Ferentari negyedébe költözik, hogy anyagot gyűjtsön a manele néven ismert zenéről, doktori dolgozatához.

A hazai – várhatóan szeptember 28-i, bukaresti – bemutatója előtt már láthatja a csíki közönség Radu Jude: Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (Mindegy nekem, ha a történelembe barbárokként vonulunk be) című filmjét. „A film címe idézet: Mihai Antonescu tanár úr mondta 1941 nyarán, a Minisztertanács ülésén. Bár nem felhívás párbeszédre, a jövőt terheli felelősséggel, ezért döntöttünk úgy, hogy válaszolunk neki, a film nyelvén. Mondhatnánk, egy ívvel az időben” – nyilatkozta a rendező, Radu Jude. A film nemzetközi bemutatója a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon volt idén júliusban, és elnyerte a legjobb filmnek járó Kristálygömb díjat. A nemzetközi szaksajtó egybehangzó dicsérete „okos vészjelzésnek” tekinti olyan időkben, amikor a populizmus ismét teret hódít. „Egy film, amit ha megnézel, okosabb leszel, de jelentősen rémült is.”

A fesztiválon minden román film magyar felirattal lesz megtekinthető.

 

 

Nemzetközi sikerfilmek

Az idei fesztivál érdekessége, hogy a tavalyinál egy árnyalattal jelentősebb lesz a nemzetközi filmgyártás fontosabb eredményének szemléje: egy napot a Berlini, egy napot a Cannes-i Filmfesztiválnak, és egyet pedig az Oscar-díjra jelölt filmeknek szentel. A Filmszereda műsorán szerepel többek között a chilei Sebastián Lelio rendező 2017-es szerelmi drámája, Una Mujer Fantástica (Egy fantasztikus nő) címmel, mely már bemutatója évében elnyerte a berlini Aranymedve Nemzetközi Filmfesztivál legjobb forgatókönyvért járó díját, majd 2018-ban a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.

2017 májusában a Cannes-i filmfesztivál közönsége felállva tapsolta, percekig tartó ovációval ünnepelte a kiváló orosz rendező, Andrej Zvjagincev legújabb filmjét, a Nyeljubovot (Loveless – Szeretet nélkül), amely végül a zsűri különdíját is megkapta. Zvjagincev ezt megelőző alkotása, a jelenlegi oroszországi politikai rendszer éles kritikáját filmnyelven megfogalmazó, a tavalyi Filmszeredán is vetített 2014-es Leviatán világszerte ismertté vált, Oroszországon kívül általában dicsérő kritikával fogadták, a rendező hazájában azonban inkább megosztotta a közvéleményt. 

Craig Gillespie rendezésében az Én, Tonya, 2017-ben bemutatott amerikai drámai vígjáték képkockái is pörögni fognak idén a Csíki Moziban. Tonya Harding korcsolyázónő pályafutásáról szóló film elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó fontosabb díjakat, mint a BAFTA-díjat, Golden Globe-ot, a Screen Actors Guildot, és az Oscart is.

 

A Csíkszereda Önkormányzata szervezésében zajló Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál a fentebb kiemeltek mellett számos izgalmas magyar, román és nemzetközi alkotással, gyermekeknek és fiataloknak szóló filmekkel és színes kísérő programokkal várja az érdeklődő közönséget. Érdemes lesz követni tehát a filmfesztivál részletes programját a Filmszereda Facebook-oldalon, illetve az önkormányzat honlapján (www.szereda.ro/Rendezvényajánló).

 

A Filmszereda első hetén vetített filmekre már válthatók jegyek online a bilete.ro oldalon, illetve a Csíki Mozi jegypénztárában szeptember 10-től hétköznapokon 14.00 és 21.30 óra között. Az esti és a késő esti filmekre egységesen 20 lejért vásárolható belépő jegy. A délutáni vetítésre 15 lejért, illetve a 26 évnél fiatalabb diákok, a 60 év fölötti nyugdíjasok, valamint a mozgássérültek számára kedvezményesen 12 lejért válthatók belépők.

[vissza]

Rendezvényajánló

JÚN IV. HAZULRÓL HAZAIAKNAK GÁLAKONCERT
30
JÚN Csáky Zoltán: NYOMOMBAN A KÉK FARKASOK – könyvbemutató
27
JÚN MEDÚZAFEJ – Egy 17. századi európai kulturális körút
27
JÚN MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA
22
JÚN Koncsag László: KATONALELKÉSZEK AZ I. VILÁGHÁBORÚBAN
21

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA