HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

TAMÁS JÓZSEFRE EMLÉKEZTEK ESZTERGOMBAN


Tamás József, a madéfalvi Siculicidium-emlékmű tervezője születésének 150. évfordulóján avatták fel ünnepélyes keretek között az építész arcmását ábrázoló bronz domborművet Esztergomban. A belvárosi temetőben levő családi sírbolton a már februárban elhelyezett mű alkotója Bara Barnabás csíkszeredai szobrászművész.

Az építész halálának napjához (1931. július 19.) igazított ünnepségen jelen volt Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán, továbbá az építész síremlékének megmentését szorgalmazó folyamat elindítója és „motorja” Salamon János, Madéfalva egykori polgármestere, aki egyben a Turul 1764 Egyesület alapítója.

„Melyik a helyes út? Az eltávozás, az elmenekülés vagy az itthon maradás?” – tette fel az örök kérdést köszöntőbeszédében Csíkszereda polgármestere, majd válaszként úgy fogalmazott: „akik eltávoztak (Tamás József és Köllő Miklós, a Siculicidium-emlékmű tervezője és alkotója) is bebizonyították, hogy máshonnan is lehet szolgálni a székely ügyet, de csak akkor, ha nem feledjük el, hogy hová és kinek tartozunk”.

Romanek Etelka, Esztergom város polgármestere, illetve dr. Bárdos István művelődéstörténész beszédeit követően Salamon János és Koditek Pál leplezték le Tamás József bronz arcképét. Az ünnepséget bukovinai székely népviseletbe öltözött vendégek is színesítették népdalokkal, majd a jelenlevők elhelyezték a kegyelet koszorúit. A megemlékezés végén Lesták Zoltán, az Esztergom-Belvárosi Szent Péter és Pál plébánia diakónusa megáldotta és újraszentelte Tamás József sírboltját.

A dombormű két példányban készült el, a második bronz arckép augusztus 2-án, a Csíkszeredai Városnapok keretében kerül fel a csíkszeredai szülői ház helyén álló Nagy István Művészeti Középiskola falára. 

 

 

 

 

[vissza]

Rendezvényajánló

JÚN TRÈS COURT – Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválja
13
JÚN Csángálló: A ZENÉNEK NINCS NYELVE / MUSIC HAS NO LANGUAGE
08
JÚN Diószegi László: ERDÉLY.MA – LEVELEK LONDONBA
08
JÚN Antal Zsolt, Péter László: HEGYEN INNEN – HEGYEN TÚL
07
JÚN Gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozó: 32. CSŰRDÖNGÖLŐ
06

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA