HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

A BUDAPESTI DUNA KARNEVÁLON „TOLMÁCSOLJA” AZ ERDÉLYI AUTENTIKUS NÉPTÁNCOT A HARGITA EGYÜTTES


Magyarországi turnéra indult szerda reggel Csíkszeredából a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, amely a következő három napban Budapesten, a Duna Karnevál Nemzetközi Multikulturális Fesztivál külföldi, hivatásos fellépői között egyedüliként képviseli Erdélyt. Így a Csíkszereda Város Önkormányzata által fenntartott együttes két nagysikerű produkcióját is láthatja a Duna Karnevál közönsége, valamint a tíznapos programsorozat csúcspontját képező Gálaműsoron is fellép zenekíséretével a Hargita együttes tánccsapata.

Kizárólag autentikus néptáncokból felépített műsoraival rangos és népszerű eseményen képviseli az elkövetkező napokban Budapesten Erdélyt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A Duna Művészeti Társaság Nemzetközi Multikulturális Alapítvány által immár 23. alkalommal megszervezett Duna Karnevál Nemzetközi Multikulturális Fesztivál külföldi, hivatásos fellépői között egyedüliként vesz részt az együttes Romániából.

„Minket máshol is szeretnek, és tudatni kívánjuk a csíkiakkal, merre jár az együttesünk. A Hargita együttes ajándékként, kitüntetésként éli meg a színházi évad végét, hiszen olyan szakmai fórumokra kapott meghívást és bemutatkozási lehetőséget, mint a külföldi turné első állomását jelentő Duna Karnevál programsorozata, vagy az ezt követő helyszínek.” – fogalmazott András Mihály igazgató a társulat elindulása előtt.

Mint jelezte, a csíkiaknak azt üzenik, hogy kövessék figyelemmel a folyamatosan frissülő hargitatanc.ro weboldalt és az együttes hivatalos Facebook-oldalát. https://www.facebook.com/hargitaegyuttes/ , hiszen itthon is lesznek előadásaik, és július folyamán kiemelt rendezvényeik is.

Programinfó röviden – Hargita Együttes a 23. Duna Karneválon, Budapest:


2018. június 14., csütörtök

20.00 órától az Erzsébetligeti Színházban (1165 Budapest, Hunyadvár u. 43/C.) az együttes Táncoljatok című műsorából láthatnak részletet az érdeklődők.

2018. június 15., péntek:

19.00 órától az I. kerületi Ybl Miklós téren a Hegyen innen - hegyen túl című produkció bemutatására kerül sor, melyet táncház követ. Az előadás sajátossága, hogy két szomszédos és jórészt összefüggő, mégis olyannyira különböző tájegység, Felcsík és Gyimes énekelt, táncolt örökségét mutatja be, állítja egymás mellé, lehetőséget adva a nézőnek, hogy felfedezze azt a sok rejtett közös vonást, amit kevesen tudnak. Az előadást az együttes két kiváló szólótáncosa, Antal Zsolt és Péter László állította színpadra. 

2018. június 16.

20.00 óra - Margitszigeti Szabadtéri Színpad: fellépés a Gálaműsoron

A Duna Karnevál eseményeinek mindenkori koronája a Gálaműsor lesz 2018. június 16-án a Margitszigeten. A Világkarnevál a külföldi táncegyüttesek közel 300 művészének közös műsora. A látványos tánckoncert nemzeteket összekötve különleges együttműködésben mutatja be a kultúrák párbeszédét. Meghívott országok: Bulgária, Csehország, Görögország, Lengyelország, Macedónia, Olaszország, Peru, Románia, Szlovákia, Szerbia, Törökország

A műsor első felében látható a Világkarneválon magyarózdi és szentbenedeki koreográfiát mutat be az együttes több más külföldi táncegyüttes közel 300 művészének közös műsorában. A látványos tánckoncert nemzeteket összekötve különleges együttműködésben mutatja be a kultúrák párbeszédét. 

A Gálaműsor második felében a Szerelmünk, Kalotaszeg című nagyszabású produkció lesz látható, melyben a Hargita Együttes is fellép. A magyar táncegyüttesek és zenekarok közel 200 művészének együttműködésében megvalósuló előadás passzív hagyományőrzés helyett az élő és megújulni képes tradíció továbbvitelére, átadására törekszik. A korszerű feldolgozás nem csorbítja a tradicionális értékeket, hanem élteti és élővé teszi azokat. 

Az előadásokon közreműködik a csíkszeredai András Orsolya népdalénekes, valamint Mihó Attila Junior Prima Primissima díjas prímás és zenekara.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA