EMBER AZ EMBERTELENSÉGBEN

A Bekecs Néptáncszínház díszbemutatója


A május 9-i nyárádszeredai ősbemutató után a csíkszeredai közönség is részese lehet a 2017-es év elején hivatásos táncegyüttessé váló Bekecs Néptáncszínház legújabb, nagyszabású produkciójának, melyet a centenárium emlékére rendezett Tőkés Zsolt koreográfus. A 2014-es Fölszállott a Páva tehetségkutató verseny „A legjobb határon túli előadó” különdíját elnyerő táncegyüttes Ember az embertelenségben című táncjátékával várja a nagyérdeműt május 13-án, vasárnap este hét órától a Szakszervezetek Művelődési Házában. A belépő jegyek elővételben 15 lejért a bilete.ro oldalon válthatók.

A 20. század emberpróbáló történései nyomot hagytak Európán. A Kárpát haza nemzetei, ezen belül a magyar, székely és csángó közösségek szellemi és lelki épségét megtépázta a háború, a vér, a veszteség és a gyász. Szűkebb környezetünkben a legtöbb családban személyes emlékek őrzik ezt. Az egyszerű, a mindekori emberek között van, aki sorsának meghatározó fordulataira nem kíván emlékezni, aki nem szívesen vall a borzalmakról, de olyanok is akadnak, akik éppen a veszteségből megerősödve építették újra életük morzsáiból a jelent és adták tovább bizakodással az életbe vetett örök hitet gyermekeiknek, leszármazottjaiknak. Előaduknkban őnekik tisztelgünk, az előttünk járóknak, a túlélőknek, akik a reményt hirdették.

Az ember az embertelenségben munkacímet viselő táncelőadás olyan képeket rajzol a tánc, a zene és a beszéd színpadi nyelvén, amelyek megidézik a hadba vonulók és az itthon maradottak életérzéseit. A színpadi események nem ragaszkodnak az elmúlt század dokumentarista krónikásaiként beszámolni a háborús eseményekről, inkább bemutatott sorsok által a történelem kiszolgáltatottságában élő emberhez való közelítés a cél. Az irodalmi szövegtöredékek, naplórészletek, vetítések ezt a személyessé tételt szélesítik.

 

Alkotók: rendező-koreográfus – Tőkés Csaba Zsolt; dramaturg, forgatókönyvíró – Prezsmer Boglárka; látvány, projekció – Ferencz Hunor; zenei szerkesztő – Molnár Szabolcs; rendezőasszisztens – Benő Barna Zsolt, zene – Heveder Zenekar; előadók – Bekecs Néptáncegyüttes és meghívott művészek.

[vissza]

Rendezvényajánló

MÁR AZ OLVASÓKÖR MÁRCIUSI TALÁLKOZÓJA – Milyen legyen egy portré?
25
MÁR TÓCSALESŐ – Víz Világnapi séta az Olt árterében
23
MÁR Orvos-Tóth Noémi: ÖRÖKÖLT SORS – CSALÁDI SEBEK ÉS A GYÓGYULÁS ÚTJAI
23
MÁR Dr. Propper Valéria: HONFOGLALÁS VAGY HAZATÉRÉS?
22
MÁR HÁTIZSÁKKAL GUATEMALÁBAN– Kedves Ferenc és Kedves Zsuzsánna előadása
21

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA

EZER SZÉKELY LEÁNY NAPJA 2014

2013. MÁRCIUS 15. – ünnepi rendezvénysorozat

Önkormányzati labdarúgótorna a Városnapok keretében

Karácsonyváró koncert, karácsonyfadíszítés és gyertyagyújtás advent harmadik vasárnapján

Mikulás-váró ünnepség