HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

TÖBB MILLIÓ LEJES ŰRT HAGY A VÁROS KÖLTSÉGVETÉSBEN AZ ADÓÜGYI REFORMCSOMAG


„Az adóreform legfrissebb csomagjába rejtve a kormány arra készül, hogy hatalmas összegeket vonjon el az önkormányzatoktól. Ez Csíkszereda jövő évi költségvetésében nagyságrendileg 15 millió lejes kiesést jelent.” – foglalta össze a kormány szerdai (november 8-i) ülésén napirendre kerülő, az adótörvénykönyvet módosító tervezet várható következményeit Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere. Az elöljáró sajtótájékoztató keretében vázolta, hogy a kormány intézkedései milyen terheket rónak 2018-tól a helyi önkormányzatokra és milyen lépésekre kényszerítik azokat a költségvetési egyensúly helyreállítása érdekében.

Az eddiginél is kevesebb pénzforráshoz jutnak majd a helyi önkormányzatok, ha a kormány 2018. január elsejétől 16 százalékról 10 százalékra csökkenti a személyi jövedelemadó értékét. Jelenleg a személyi jövedelemadóból származó összegekből 41,75 százalékot kap visszaosztásként az önkormányzat, 11,25 százalékot a megyei önkormányzat, 18,5 százalékot pedig a megyei pénzügyi igazgatóságok osztanak el a megyei és helyi költségvetések számára a törvény által megszabott kritériumok alapján. A polgármester rámutatott arra, hogy ez az intézkedés az önkormányzati szférában egymillió eurós összeg közeli elvonást jelent, Csíkszereda esetében pedig 15 millió lejes kiesést. A helyzet súlyosságát érzékeltetve azt is kiemelte, hogy 2017-ben 10 millió lej volt a beruházásokra, fejlesztésekre fordítható összeg.

„Ha ez bekövetkezik, és az intézkedést nem követi teljes, tételes és célirányos önkormányzati kompenzáció, akkor a költségvetési egyensúlyunkat kénytelenek leszünk helyreállítani. A mi esetünkben a teljes kompenzáció azt jelentené, hogy a helyben maradó személyi jövedelemadó-kulcsot annyival emelik a mostani 41,57 százalékról, hogy az adókulcs csökkentésből adódó jövedelemadótömeg-csökkenés helyi szinten ne érződjön. Az adókulcs tizenhatról tízre való csökkenése 37,5%-os kiesést jelent, ezért a helyben maradó rész 63 és 66 százalék között kellene legyen” – magyarázta a polgármester.

Több millió lejes űr tátong tehát virtuálisan a város költségvetésben – adóreform csomag következtében –, amit valamilyenféleképpen mérsékelni kell. „Ha kiesés van, két irányban kell intenzíven elmozdulni – jelentette ki Ráduly – egyrészt a költségek csökkentése, másrészt a jövedelemnövelés (adóemelés) révén”. Mint mondta, az a törekvés, ami részben az elmúlt hetekben a kultúrintézmények körül elindult a finanszírozás hatékonyabbá tétele címszó alatt, az a Városházán és annak holdudvarában még hangsúlyosabban felgyorsul a kiadási oldal mérséklése érdekében. De még mindig ott marad a helyi adókból adódó saját jövedelmek növelésének kényszere is. Pedig 2018-ra vonatkozóan egyáltalán nem tervezték a helyi adók és illetékek szintjének módosítását – hangsúlyozta a polgármester.

Az, hogy milyen konkrét lépéseket tesz majd a városvezetés, napokon belül kikristályosodik, annak függvényében, hogy a kormány döntése milyen kényszerpályára állítja az önkormányzatokat.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA