HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

KIÉRTÉKELTÉK A FILMSZEREDA – SZÉKELYFÖLDI MOZGÓKÉP FESZTIVÁLT


Több mint hatezren váltottak jegyet a szeptember 21. és október 1. között a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál valamelyik filmjére, hat alkotás vetítésénél pedig teljesen megtelt a rendezvény helyszínéül szolgáló csíkszeredai moziterem – számolt be szervezőként Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere az eseményről. Bejelentette: a nagy érdeklődésre való tekintettel még négyszer fogják vetíteni a Kincsem című magyar filmet a Csíki Moziban.

A fesztivál 11 napja alatt – nem számítva az utófesztivál vetítéseit – 6114-en váltottak jegyet valamelyik filmre. Az esemény két legnépszerűbb filmjének az Anyám és más futóbolondok a családból és a Testről és lélekről bizonyult a közönség szavazatai alapján – hangzott el az eseményt kiértékelő keddi sajtótájékoztatón. Ebből 1045 gyermek intézményes keretek között érkezett a Legendárium rajzfilmjeinek vetítéseire. Rajtuk kívül 5069 néző volt, akik jegyet váltottak valamelyik filmre, az eladott jegyekből pedig 80 035 lej jött be – számolt be Ráduly.

„A folytatást illetően, mivel tavaly indult el az intézményes a Zene és mozi, kulturális nevelést célzó program Csíkszeredában, megerősítenénk ennek a filmes részét azzal, hogy több filmet is levetítenének a diákoknak a Filmszereda programjából. Várhatóan a fesztivál két legnépszerűbb filmje kerülne be az iskolásoknak vetítendő filmek közé, figyelembe véve a korhatárbesorolást” – vázolta az elképzeléseket Csíkszereda polgármestere.

Mint mondta, egyértelműen megfogalmazódott az igény a folytatásra vonatkozóan: a közönség elsöprő többsége azt kéri, azt várja, hogy legyen újabb kiadása a fesztiválnak. „A visszajelzéseket illetően több városból is jöttek mozizni Csíkszeredába, olyan sepsiszentgyörgyi is eljött, aki saját bevallása szerint otthon nem jár moziba, de Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI) vezetője is jelezte, hogy támogatnák a Filmszereda következő kiadását” – részletezte a fesztivál ötletgazdája, aki szerint mindez azt jelenti, hogy a filmfesztivál jól ütötte meg az alaphangot.

A folytatást – több tényezőt, többek között a kibontakozó kultrális kínálatot is figyelembe véve – vagy júniusban, vagy szeptemberben szerveznék, ugyanakkor nagyobb figyelmet fordítanának arra, hogy több alkotó, filmes szakember tisztelje meg jelenlétével a fesztivált. „Ez idén nem sikerült maradéktalanul, mivel most csak a De ce eu? című film egyik társproducerét sikerült meghívni” – értékelt a polgármester.

„Úgy gondolom, hogy a hideg időjárás ellenére a fesztiváludvar egy tetszetős hely volt, ahol találkozhattak az emberek, igaz az érdeklődés az időjárás miatt a vártnál alacsonyabb volt a szabadtéri programokon, de enélkül a fesztiváludvar nélkül nem lett volna olyan, amilyen” – vallotta be Ráduly. A most felmerülő hibákat a következő kiadásra korrigálnák, amit akkor szerveznének, amikor a többi kulturális intézménynek nincs éppen programja, ugyanakkor azt is figyelembe veszik, hogy a célközönség (diákok, családok) is Csíkszeredában legyenek és el tudjanak jönni a fesztiválra, emellett arra is figyelnének, hogy ne akkor legyen, amikor a Filmtettfesztet tartják. „Nyolc napot meg lehetett most tölteni minőségi filmvetítésekkel, ennek ellenére még nem döntöttük el, hogy a következő kiadás hány napos lesz – fejtette ki.

Mint beszámolt, a fesztivál népszerűsége ott is látszik, hogy az Anyám és más futóbolondok a családból című film vetítése annak ellenére volt teltházas, hogy előtte a Duna Televízió is műsorra tűzte. A visszajelzések alapján sokan magukénak érezték a rendezvényt, és egyértelműen van igény a folytatásra. Hat teltházas vetítés volt a Filmszeredán a délutáni, esti, illetve a késő esti filmek közül: ezek közül az egyik a Legendárium rajzfilmjének a vetítése, de megtelt a moziterem a Brazilok, a Testről és Lélekről, az Anyám és más futóbolondok a családból, az Ernelláék Farkaséknál, a Fehér isten és a Liza, a rókatündér vetítésein is, nem beszélve a két zárónapról, amikor a Kincsem című magyar megaprodukció töltötte meg a termet. „Ebből is látszik, hogy az otthoni filmnézés és a mozizás teljesen más dimenzióban mozognak” – érvelt.

Ráduly előrelépésként értékelte, hogy a filmfesztiválra elektronikusan lehetett jegyet váltani, így mindenki leellenőrizhette a jegyvétel előtt, hogy van-e még hely az által megnézni kívánt filmre. A fesztivál ötletgazdája azt is kiemelte, hogy szerinte a kulturális intézményeknek már rég be kellett volna vezetniük az online jegyrendszert.

„Még két nappal meghosszabbítjuk a visszahívást” – jelentette be a sajtótájékoztató végén Csíkszereda polgármestere. Mivel a Kincsem című film mindkét vetítése teltházas volt, ezen kívül pedig egy több mint 230 tételes várólista alakult ki, még négy alkalommal tűzik műsorra a filmet: szerdán és csütörtökön18.30-tól és 21.00 órától. Jegyek már kaphatók a bilete.ro oldalon.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA