HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

ÜNNEPEL CSÍKSZEREDA


Az előttünk álló három nap alatt közel húsz helyszínen több mint nyolcvan programpont várja a csíkiakat a Csíkszeredai Városnapok keretében. A rendkívül széles palettán mozgó kulturális, sport- és gasztronómiai események, gyermekprogramok, illetve koncertek, előadások közül csak az nem talál kedvére valót, aki nem akar. Az elmúlt évek során kialakult jellegét megtartva a Csíkszeredai Városnapok 2017-ben is inkább közösségi esemény, városünnep, helyi értékekre alapozó rendezvénysorozat.

Újdonságok….
Az idei városünnep több újdonságot is felvonultat. A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulással és a Munkáltatók Országos Szövetsége - Hargita Megyei Kirendeltségével partnerségben Csíkszereda Önkormányzata első alkalommal szervezi meg a .Székely Ízek Gasztronómiai Fesztivált, melynek alapgondolata, hogy azok a székelyföldi vendéglátó egységek szolgálják ki és lássák el a Városnapok résztvevőit hagyományos, helyi alapanyagokból bográcsban vagy roston, üstben vagy kemencében készült ételeikkel, lacikonyhájuk büszkeségeivel, amelyek a székely gasztronómiában otthon vannak. Az előzetesen közzétett felhívásra tíz vendéglátó egység jelentkezett, melyek a Sapientia egyetem mögötti parkolóban várják ínycsiklandó falatokkal, péntektől vasárnapig a városnapok résztvevőit. A fesztiválon nem csak a közönség „bírálja” és értékeli a kínálatot, a vendéglátó egységek egy öt tagú zsűri számára is bebizonyíthatják, hogy ők készítik például a legeredetibb levesételt, a legeredetibb fő- és bográcsételt vagy éppen a legjobb desszert.
Újdonságként könyvelhető el az a tény is, hogy a tavaly már nagy népszerűségnek örvendő Erdély Café–Orpheusz sátor mellett több szervezet, intézmény is kapcsolódik programjaival a városnapi rendezvénysorozathoz. Tematikus sátorral lesz jelen a Székelyföld Jégkorong Akadémia, a Zöld Székelyföld Egyesület, az RMDSZ Csíki Területi Szervezete és a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete is.

… és hagyományos programelemek
A Csíki Kamarazenekar városnapi nyitóhangversenyének műsorát ebben az évben a német koraromantika jelentős zeneszerzőjére, Felix Mendelssohn-Bartholdyra (1809–1847) emlékezve állították össze. Az est karmestere a Svájcból érkezett Kaspar Zehnder, a szólista pedig a jelenleg szintén Svájcban élő Zerkula György.
A városnapok pénteken délután hat órától kezdődő megnyitójának és az ünnepélyes zászlófelvonásnak a helyszíne idén is a promenád lesz. Ugyancsak itt kínálják majd a három nap alatt portékáikat a székelyföldi kézművesek is.
Városunk színtársulata, a Csíki Játékszín az idei évad közönségkedvencét, a Tisztelt Ház című zenés vígjátékot játssza augusztus 4-én, pénteken este nyolc órától a Mikó-vár szabadtéri színpadán.
A Csíkszeredai Városnapok egyik legnépszerűbb programja valószínűleg ebben az évben is a Pityókafesztivál lesz, mely az évek során kialakította a maga immár jól bejáratot keretét, amelyben a szórakozás és a közösségépítés harmonikusan egymásra talál, és ahol évről évre egyre kifinomultabb, változatosabb ételek készülnek. A fesztivál szervezői arról is gondoskodnak, hogy ne csupán a profi és amatőr szakácsok, hanem a nézelődők is jól érezzék magukat. A Pityókafesztivál színpadi műsorát – már mondhatni hagyományosan – a Kosz Szilveszter Gyermeknéptánccsoport nyitja, majd a Ioni zenekar szórakoztatja a közönséget. Ezt követően a csíkszeredai Gyermekek Háza Serketánc csoportjának szólistái és zenekara lép színpadra. A népzene és néptánc után egy kis humorral fűszerezzük a színpadi műsort: egy óra garantált rekeszizom-torna következik az Open Stage-el. A következő programpont, a Bábeli Mondókázás az apró közönségnek, a gyerekeknek szól. Nemzetközi és helyi művészek osszák majd meg gyerekkoruk meghatározó, kedves mondókáit ugyanúgy 7 nyelven, izgalmas ritmusokkal, rigmusokkal és élőzenével. A repülni vagy éppen ringatni csaló rigmusok után egy József Attila ihlette bábjátékot láthat a közönség Püngrücök címmel. A Pityókafesztivál négy órai díjazása előtt még a Vadrózsa Néptánccsoport lép színpadra.
A dobok, az ütős és perkúciós hangszerek szerelmeseinek idén is egy ritmusra dobbanhat a szívük a 11. Dob-ban ritmusfesztiválon. Városunk nemzetközi hírnévnek örvendő fesztiválján, augusztus 5-én és 6-án, szombaton és vasárnap napközben jam kuckó, hangszerbemutatók és gyerek sátor, 10.00 és 15.00 óra között pedig kurzusok, workshopok és ritmusovi várják az érdeklőket. A koncertek mindkét nap 18.00 órától kezdődnek, itt lesz többek között Magyarországról Markó Ádám és Kaltenecker Zsolt, a Nightlosers ethno-blues és country-rock zenekar, illetve az amerikai Nick D Virgilio.

Koncertek
A Szabadság téri nagyszínpadon péntek este fellép a sepsiszentgyörgyi Exit Rock Band, a bukaresti Voltaj, valamint a magyarországi Nagy Feró és a Beatrice. Szombaton, a népi napon a Sebő-együttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Gyimesi Férfikórus, valamint a Ghymes szórakoztatja a közönséget. Vasárnap este Szőcs Renáta, Freddie és Vastag Csaba koncertezik.
A Majláth Gusztáv Károly téren az Origo-színpadon főként helyi és környékbeli zenekarok, előadók mutatkozhatnak be. Pénteken az Ineffable, az L.S.D., László Attila, illetve a Dreamland Residents zenélnek. Szombaton a Gábor Rudolf, One Man Band LÁ, Four People One Pack, valamint a Wings of Hope lépnek színpadra, őket Török Csongor tűzbemutatója követi. Vasárnap Benedek Szilárd tárogatós és Fülöp Marika népdalénekes, majd Melles Endre néptáncos és zenekara lesz látható, őket követi Szabó Enikő és barátai, illetve a Party Cover Band&Friends koncertje.

Mozogni is lesz lehetőség
Mindazok, akik úgy érzik, hogy az esti koncertek nem elegendőek testük átmozgatására, több lehetőség is közül is választhatnak állóképességük, kitartásuk bizonyítására. Rajtkőre állhatnak pénteken délután a 4. Városnapi amatőr úszóversenyen, de benevezhetnek egyéniben vagy váltóban a vasárnap reggel rajtoló Tusnád Ásványvíz Székely Maratonra. Sőt, mi több, idén első alkalommal városunk, pontosabban a csíksomlyói nyereg és környéke ad otthont a SzékelyHajsza nevet viselő akadályokkal tűzdelt terepfutó versenynek, mely a magyarországi Hajsza sorozat erdélyi vetélkedője.
De nem marad el az önkormányzati labdarúgótorna, a hagyományos lábteniszbajnokság sem.

Csimota-móka – fókuszban a gyermekek
A korábbi évek gyakorlatával szakítva (amikor a 3-4 nap alatt különböző helyszíneken, különböző időpontokban illesztettünk programba egy-egy gyermekprogramot), idén egy félnapos, kézműves foglalkozásokkal tarkított, tematikus interaktív játéksorozatra várjuk a kisebbeket, családjukkal együtt, vasárnap a központi parkban.
Ez a programpont is egy újabb összefogás példája: a Grafirka és a Pörgettyű Egyesületek, valamint több lelkes, helyi óvónő segítségével és ötletei alapján reményeink szerint egy igazán tartalmas délelőttöt tölthetnek majd a családok, csimotáikkal együtt.
Idén a Kiskakas gyémánt félkrajcárja lesz a móka témája, ezért a Krajcárkás kaland „alcím”, és tulajdonképpen az sem titkolt szándék, hogy a keretet megtartva, évről évre más tematika alapján újabb és újabb kalandokra hívjuk majd a gyermekeket.

Bár a program minden pontja méltó lenne kiemelésre vagy legalább említésre, mégis lehetetlen. Ezért arra buzdítunk mindenkit, hogy böngésszék a Csíkszeredai Városnapok részletes programját a Rendezvényajánló menüpontban, az esemény facebook-oldalán vagy a város több pontján kihelyezett szórólapokon. Ha további részletekre kíváncsiak, keressék a szereda.Origo programmagazinunkat!

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA