HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

SZENT LÁSZLÓ KIRÁLY ALAKJÁT IDÉZIK MEG A ROLE-OSOK


Újabb óriásprodukcióra készül a 30 éves Role zenekar. Augusztus 20-án, este kilenc órától az egyetemes magyarság figyelmét a  csíkszeredai Szabadság térre szeretnék irányítani. Itt mutatják be ugyanis a történelmi tényekre, népi énekekre, zsoltárokra, valamint lovagkirályunkhoz kapcsolódó legendakörre épülő Szent László, légy velünk! című rockoratóriumot és táncjátékot.

„Biztos vagyok benne, hogy ez a mű meg fogja haladni ennek a kisvárosnak a határait” – fogalmazott Füleki Zoltán alpolgármester az eseményt felvezető sajtótájékoztatón, majd hozzátette, azért is jó Csíkszeredában élni, mert ilyen művészekkel büszkélkedhetünk, akik megítélése szerint  a Kárpát-medence élvonalába tartoznak. Csíkszereda Önkormányzata mindig is felkarolta a helyi értékeket, a készülő produkció megvalósulásához 50 ezer lejjel járul hozzá. 

Nagy Tivadar zenekarvezető a témaválasztás kapcsán rámutatott arra, hogy napjaink „feje tetejére állt világában” mi sem jobb iránytű, mint Szent László élete. Erdély védőszentjének személyisége egyesíti magában a magyarság legszebb és legjobb tulajdonságait: a bátorságot, vitézséget, férfiasságot, önfeláldozást, mély keresztényi hitet, megbocsátó szeretetet és népszolgálatot. Emberi nagyságával hirdeti, hogy a pusztulásból van felemelkedés. A nagy király alakját a zene és a tánc egységével szeretnék közelebb hozni a ma emberéhez, erősítve a magyarságtudatunkat és a szülőföldhöz való ragaszkodásunkat – vallják a role-osok.

Az augusztus 20-án bemutatásra kerülő mű gyökere ezelőtt hét évvel született, forgatókönyvének alapja a néhai dr. Papp Kincses Emese által írt szövegkönyv, de erre – Nagy Tivadar szerint – az új produkció csak nyomokban fog emlékeztetni. A háttéranimációkkal, díszletekkel színesített, világszínvonalú hang- és fénytechnikával megvalósított rockoratóriumot Tarjányi Krisztina rendezi, a koreográfia Tóth Larisa, illetve Kósa Gabriella és Kelemen Szilveszter néptánc-koreográfusok érdeme. A 80 perces, teljesen élő produkcióban több mint 80 táncos, színész és statiszta, illetve közel 100 zenész vesz részt.

A Role zenekar nem titkolt célja bebizonyítani, hogy helyi erőből, helyi alkotókkal, helyi támogatókkal is lehet nagyszerűet alkotni! Remélik, hogy igazi összefogás lesz a készülő produkció nemcsak az alkotók, előadók, hanem a közönség, de ugyanakkor a támogatók részéről is. Így az előadás színvonalában és méreteiben méltó lenne Erdély védőszentjéhez.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA