KÖSZÖNET MINDAZOKNAK, AKIK HAZATALÁLTAK A FÉSZEKHEZ

Ezer Székely Leány Napja 2017


Több ezer székely ruhás leány és legény töltötte be Csíkszereda főterét, majd a Kis- és Nagy-Somlyó hegye közötti Nyerget július első szombatján, az Ezer Székely Leány Napján. Székelyföld legnagyobb hagyományőrző rendezvényén idén is képviseltette magát a legtöbb Hargita megyei település, Kovászna megyéből pedig 333-an érkeztek. A résztvevők sorát a Maros megyeiek (Gyulakuta) és a Fehér megyeiek (Felvinc), továbbá a magyarországiak (Kiskőrős, Pápa, Újtitkos) bővítették. A bejelentkezési adatok alapján 2131 leány és 1156 legény öltött magára népviseletet 2017-ben az Ezer Székely Leány Napján.

„(...) egyre nehezebb ma itt nekünk boldogulnunk, hazatérnünk, édesanyánk fészkére szállnunk, a Szűzanyával találkoznunk, de továbbra is itt a helyünk! Itt van az a fészek, ahová haza kell jönnünk. Ezt a fészket meg kell védenünk a szarkáktól úgy, hogy egymásra számítunk. Ma felvettük a népviseletünket, és ezzel azt akarjuk elmondani, hogy mi, székelyek egymáshoz tartozunk, egymásra figyelünk, egymás fészkét kell megvédenünk ahhoz, hogy nekünk terünk, életterünk, jövőnk és földünk maradjon” – fogalmazott Ráduly Róbert Kálmán a rendezvény megnyitóján.

Csíkszereda polgármesterének szavaival élve a szervezők – Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány – ezúton is köszönetüket fejezik ki elsősorban mindazoknak a résztvevőknek, akik az Ezer Székely Leány Napján hazataláltak a fészekhez, és népviseletüket felöltve együtt vigadtak, táncoltak, énekeltek és imádkoztak ezen a napon!

Köszönet ugyanakkor az önkéntes segítőknek, akik önzetlen és szakszerű együttműködésükkel hozzájárultak a rendezvény sikeréhez (a felvonulás, a regisztráció, a színpadi műsor, a viseletmustra, a kézműves vásár és mesterségbemutatók koordinálása által).  

Külön köszönet a tiszteletbeli házigazda, Tusnádfürdő székely érzetű közösségének! Bízunk abban, hogy az idei év kitüntetettje, Csíkpálva község lelkes fiataljai – akik hazavihették idén a szervezők által felajánlott esketési székpárt, amellyel a legnépesebb képviseletű települést jutalmaztuk –, ugyanilyen jó tiszteletbeli házigazdái lesznek a jövő évi ünnepségnek.

 

A viseletmustra díjazottjai

Az Ezer Székely Leány Napja keretében zajló viseletmustra azt igazolja, hogy a korábbi évek felhívásai, biztatásai célba értek. Minden évek legnépesebb mustrája volt az idei: közel 100-an jelentkeztek a Kisné Portik Irén, Mátéffy Mária és Szabó László alkotta zsűrinél. A jelentkezők 80%-a arról számolt be, hogy örökség útján került birtokába az adott viselet. A ládafiák tehát nem apadtak még ki!

Az elismerésben részesülők közül többen már nem voltak jelen a díjazáson, ezért arra kérjük az alábbiakban felsorolt személyeket, hogy az ajándékcsomagok átvétele érdekében jelentkezzenek a polgármesteri hivatal 146-os irodájában vagy e-mailben a varoshaza@szereda.ro címen:

Albert Ágnes és Bálint, Dénes Emőke, Dénes Rita, Derzsi Nóra és Asztalos Réka, Feleki Ágnes, Haba Tünde és Ildikó, Kiscsóg Réka, Mózes Anett, Nagy Dániel.

 

A 2017. évi közös fotó

Az idei ünnepségről készült közös fotó letölthető INNEN.

[vissza]

Rendezvényajánló

DEC Nagy Antal: PARA- ÉS ÁLTUDOMÁNYOK A 21. SZÁZADBAN
14
DEC II. KARÁCSONYI JÓTÉKONYSÁGI KONCERT
14
DEC IRODALMI ÉVZÁRÓ – közönségtalálkozó Simon Márton slammerrel és Murányi Sándor Olivérrel
13
DEC Fekete Vince: SZÁRNYVONAL – verseskötet-bemutató
11
DEC MÍG ÉLEK, REMÉLEK – horvát dokumentumfilm
10

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA

EZER SZÉKELY LEÁNY NAPJA 2014

2013. MÁRCIUS 15. – ünnepi rendezvénysorozat

Önkormányzati labdarúgótorna a Városnapok keretében

Karácsonyváró koncert, karácsonyfadíszítés és gyertyagyújtás advent harmadik vasárnapján

Mikulás-váró ünnepség