HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

KÉT NAPIG FÓKUSZBAN A SZÉKELY NÉPVISELET


Június 30-án a munkahelyükre, bevásárolni induló, viseletbe öltözött emberekkel találkozhatunk Székelyföld-szerte, míg július 1-jén a csíkszeredai Szabadság teret és a csíksomlyói Nyereget töltik be az együtt táncoló, daloló székely ruhát viselő leányok és legények, asszonyok és férfiak. A Székely Népviselet Napjáról és az Ezer Székely Leány Napjáról sajtótájékoztató keretében számoltak be a szervezők szerdán, június 28-án a csíkszeredai Városházán.

A Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány szervezésében, július első szombatján zajló rendezvény előkészületeiről, programjáról, illetve a hagyományteremtő szándékkal életre hívott Székely Népviselet Napjáról András Mihály, a Hargita Együttes vezetője és munkatársa, Gábos Rozál tájékoztatta a sajtó képviselőit.

András Mihály elmondta, idéntől az Ezer Székely Leány Napját megelőző péntek a Székely Népviselet Napja lesz. Arra biztatnak mindenkit, hogy június 30-án, pénteken öltse magára viseletét vagy viseletének valamely darabját, és így induljon útra reggel. Az igazgató szerint játékként, összekacsintásként is tekinthetünk e napra, ugyanakkor az Ezer Székely Leány Napjára való ráhangolódásként, de az alapvető cél az összefogás, a közösségformálás az értékeink, identitásunk mentén, hisz a a székelység jövőjéről is szó van!

Gábos Rozál, a Hargita együttes munkatársa részleteiben is ismertette a rendezvény programját, mely az előző évek forgatókönyvéhez hasonlóan magába foglalja a székely falvak népviseletbe öltözött leányainak és legényeinek seregszemléjét, a Szabadság térre vonulását, ahol az ünnepi beszédek elhangzása után egy kis ízelőt nyújtanak a résztvevők a közös játékból és táncból. A főtérről a Csíksomlyói kegytemplomhoz vonulnak, ahol Fr. Urbán Erik OFM celebrálja az ünnepi szentmisét. A csíksomlyói Nyeregben Csík különböző vidékeiről és a Székelyföld távolabbi tájairól sajátos népviseletükben érkező, néptáncukat, népzenéjüket és népdalaikat magukkal hozó hagyományőrző csoportok előadásai követik egymást az oltárszínpadon.

A rendezvény ideje alatt a csíksomlyói Nyeregben a viseletben érkezők a Bejelentkezés feliratú sátorban regisztrálhatnak, hozzájárulva ahhoz, hogy az a település, amely a legnépesebb, viseletbe öltözött csoporttal jelenik meg az eseményen (a település lakossági arányához viszonyítva), a 2018. évi Ezer Székely Leány Napja rendezvény tiszteletbeli házigazdája legyen, és két eskető székkel gyarapodjon.

A viseletmustrán idén elsősorban a családokat, együtt érkező családtagokat, baráti csoportokat díjazzák. Az eredeti viseletben érkező több generációs családokat, anyát és lányát, apát és fiát, testvéreket, barátokat várnak a népviseleti sátorban az Ezer Székely Leány Napján.

Nem kizáró ok természetesen az sem, ha valaki nem tud csoporthoz csatlakozni, az egyedi, szép népviseleteket önállóan is beveszik a mustrába.

Az esemény egyik társszervezője Hargita Megye Tanácsa,az esemény tiszteletbeli házigazdája pedig ebben az évben Tusnádfürdő lesz. A város képviseletében Albert Tibor polgármester és Melles Mária alpolgármester számolt be arról, hogyan készülnek a rendezvényre.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA