HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

EZER SZÉKELY LEÁNY NAPJA – 2017

Székelyföld leányainak felajánlott ünnepnap Csíksomlyón


Bárcsak valaki meg tudná számolni hiánytalanul! Bárcsak minden népviseletbe öltözött részvevő jelentkezne a regisztrációs sátornál, és így valós képet kaphatnánk az Ezer Székely Leány Napján jelen levők számáról! De vajon, a számok a legfontosabbak? Vagy inkább az, hogy ezen a napon az együvé tartozásról, az összefogásról tegyenek tanúbizonyságot Székelyföld kisebb-nagyobb közösségei? Vagy még inkább az, hogy ezt az ünnepet a székely leányok és asszonyok (és az őket kísérő legények és férfiak) a sajátjuknak tekintsék, érezzék, fontosak annak a közösségnek, amelynek tagjai? 

„Ha ezt a napot a székely leányoknak ajánljuk, kérdezzük meg őket: milyen és mekkora az a Székelyföld, ahonnan nem mennének idegeneknek szolgálni, szerte a nagyvilágba gyermeket szülni? Milyenek azok az életkörülmények, milyen az a fészek, az a férfi, az az iskola, az az élet, amit elvárnak?” – fogalmaz András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes művészeti vezetője. Az igazgató szerint meg kell fogalmaznunk vágyainkat, az itthon maradás feltételeit. Ha pedig tudjuk, mit akarunk, azt nekünk kell megvalósítanunk. Csak így tudjuk nemzetünk életerejét megtartani, magunk javára fordítani. Oda kell eljutnunk, hogy a fiataljaink itthon találják meg jólétüket és ne kelljen a nagyvilág szolganépévé válniuk.

Ezen gondolatok mentén 2017. július 1-jén minden résztvevőt az Ezer Székely Leány Napja főszereplőjeként várunk! „Bízunk abban, hogy az ünnepnapi főszerep átterjed majd a mindennapokra is. Értelmes tekintetek egymásra találnak, egymást és szülőföldet vállalva, életkedvet, hitet, hagyatékot gyarapítva. Mindannyiunk egyéni döntése szór szét vagy kovácsol össze megtartó közös akarattá. A székely ezrek akaratának találkozásain múlik, hogy székely leányaink hol és kiknek jelentenek jövőt” – vélekedik András Mihály.

 

 

A rendezvény programja

 

8.30 – 9.00 – Gyülekező a város bejáratainál: Szentlélek utca, Brassói út, Nagyrét utca, majd ünnepélyes felvonulás a Szabadság térre

Szabadság tér

9.30–10.00 – Megnyitó, közös tánc, ünnepélyes felvonulás Csíksomlyóra

Csíksomlyói kegytemplom

11.00 – Ünnepi szentmise

12.00 – Felvonulás a kegytemplomból a Nyeregbe, főhajtás és emlékezés a Domokos Pál Péter-szobor előtt

Csíksomlyói nyereg 

10.00 – 18.00 – Kézműves kiállítás és vásár, mesterségbemutató

13.00 – 15.30  – Népviseletmustra

13.00 – Ünnepi köszöntőbeszédek 

13.30 – 15.00 – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – I. rész

15.00 – a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása

15.30 – Közös játék és tánc

16.00 – Közös fotó készítése a népviseletbe öltözöttekkel

16.30 – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – II. rész

17.00  – Népviseletmustra-kiértékelés és a legnépesebb település díjazása

17.30 – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – III. rész

 

Az ünnepség tiszteletbeli házigazdája TUSNÁDFÜRDŐ város.

 

 

Fontos tudnivalók

 

Közlekedés

A rendezvény napján a gyülekezőpontoknál, illetve a Szabadság térre vezető felvonulási útvonalon forgalomkorlátozásra és útlezárásra kell számítani, az alábbiak szerint: 

9.00 – 10.15 óra között le lesz zárva a forgalom előtt a Mihail Sadoveanu utca (a Postabanktól a Temesvári sugárúttal való útkereszteződésig), illetve a Temesvári sugárút a Szabadság tértől a Kőrösi Csoma Sándor utcával való útkereszteződésig.  

9.45 – 10.30 óra között a Kossuth Lajos utcának a Szabadság tér és Márton Áron utca közötti szakasza.

 

A szervezők azzal a kéréssel fordulnak a csíksomlyói nyeregbe gyalogosan, illetve a lóháton és szekérrel érkezőkhöz, hogy a Kissomlyó utcából balra, a sípálya felé fordulva induljanak a Hármashalom-oltárhoz. Az előző években használt útszakaszon csak az autósok közlekedhetnek!

 

Július 1-jén, szombaton délelőtt 10.00 órakor a Szabadság tér Kossuth Lajos utca felőli részén a Csíki Trans különjáratokat indít a csíksomlyói kegytemplomhoz, jegyeket a buszokon lehet váltani 3 lej értékben.  

 

Regisztráció

A rendezvény ideje alatt a csíksomlyói Nyeregben a viseletben érkezők a Bejelentkezés feliratú sátorban regisztrálhatnak, hozzájárulva ahhoz, hogy az a település, amely a legnépesebb, viseletbe öltözött csoporttal jelenik meg az eseményen (a település lakossági arányához viszonyítva), a 2018. évi Ezer Székely Leány Napja rendezvény tiszteletbeli házigazdája legyen, és két eskető székkel gyarapodjon.  

 

Viseletmustra

A viseletmustrán idén elsősorban a családokat, együtt érkező családtagokat, baráti csoportokat díjazzuk. Az eredeti viseletben érkező több generációs családokat, anyát és lányát, apát és fiát, testvéreket, barátokat várunk a népviseleti sátorban az Ezer Székely Leány Napján.

Nem kizáró ok természetesen az sem, ha valaki nem tud csoporthoz csatlakozni, az egyedi, szép népviseleteket önállóan is bevesszük a mustrába.

 

A szervezők – a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány – szeretettel várnak minden viselettel rendelkező időset és fiatalt, vidéken vagy városon élőt az Ezer Székely Leány Napja ünnepségre.

 

Találkozzunk 2017. július 1-jén, szombaton a csíkszeredai Szabadság téren, majd a csíksomlyói Nyeregben, és részvételünkkel járuljunk hozzá a népviselet, a néphagyományok „becsületének” megőrzéséhez, a hitéletünk és a közösségi identitásunk megőrzéséhez!

 

 

Az ünnepség kereskedelmi tevékenységét és a forgalom korlátozását szabályozó polgármesteri rendelet letölthető innen

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA