ÚJ SPORTLÉTESÍTMÉNY A JÉGKORONG-UTÁNPÓTLÁS SZOLGÁLATÁBAN


Pénteken, március 3-án tartották Csíkszeredában a Székelyföldi Jégkorong Akadémia első sátortetős mobil műjégpályájának megnyitóünnepségét. A Dendrológiai parkban felállított létesítmény Molnár Lajos nevét viseli.

„Új időszámítás kezdődik a jégkorong utánpótlás-nevelésben, ennek része a Molnár Lajos Műjégpálya is” – emelte ki köszöntőjében Tánczos Barna szenátor, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia elnöke, aki házigazdaként köszönetet mondott mindazoknak, akik  a jégpálya megvalósításában szerepet vállaltak, elsősorban a magyar kormánynak, a Magyar Jégkorongszövetségnek, a helyi önkormányzatoknak. Tánczos kiemelte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerepét is a a magyar kormány e projekt partnereként és támogatójaként való „megnyerésében”.

Kelemen Hunor a hokiszerető csíkiakhoz szólva felidézte, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia létrehozásához, a régi álmok megvalósításához elsősorban partnereket kellett keresni: „2015-ben, a Magyar Állandó Értekezlet fórumán, de még azelőtt, az ezt előkészítő beszélgetéseken arra kértem Orbán Viktor miniszterelnök urat, hozzuk létre a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát, ugyanis itthon, nálunk Székelyföldön szükség van egy olyan intézményre, egy olyan keretre, ahol minden korosztályának – a legkisebbektől a legnagyobbakig – lehetősége nyílik a korcsolyázásra, a jégkorongozásra”. Az RMDSZ elnöke szerint Csíkban a jégkorongozásnak egy olyan hagyományát kell megőrizni és tovább vinni, amelyre méltón lehet büszke minden csíki, de székely ember is.

 

„Mi ma gazdagabbak leszünk, itt vagyunk egy megvalósult álmunkban, amelyet  Molnár Lajosról nevezünk el” – fogalmazott Ráduly Róbert Kálmán, a műjégpályát működtető Csíkszereda Megyei Jogú Város polgármestere. A létesítmény névadójáról az elöljáró elmondta, ő volt az első, aki Csíkországban korcsolyát kötött a lábára, a magyar sportélet úttörőtje, meghatározó alakja volt. Az ő tollából, az ő neve alatt jelent meg az első magyar atlétikai könyv 1885-ben. Molnár Lajos volt az alapítója a Magyar Atlétikai Klubnak, és ő volt az első alapító elnöke a Csíkszeredai Korcsolyaegyletnek.

„Hoki azért van Székelyföldön, mert Molnár Lajos elkezdett Csíkszeredában korcsolyázni és Vákár Lajosék hokizni” – emelte ki az elöljáró, majd hozzátette: addig lesz hoki Székelyföldön, amíg Csíkszereda a zászlósa lesz!

A magyar kormány képviseletében a megnyitón felszólalt Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezető helyettese, továbbá dr. Zsigmond Barna Pál, a Magyar Jégkorong Szövetség elnökségi tagja is. Az ünnepségen közreműködtek az ISK és a Sportclub tehetséges műkorcsolyázói: Kenéz Zselyke, Sztojka Krisztina és Ráduly Réka, végül pedig Darvas Kozma József római katolikus esperes áldotta meg az új létesítményt.

[vissza]

Rendezvényajánló

MÁR Dr. B. Szabó János: A KÖZÉPKORI MAGYAR KIRÁLYSÁG ÖRÖKSÉGE: A ERDÉLYI FEJEDELEMSÉG HADSEREGE
31
MÁR FORDÍTOTT TÜKÖR – Azúr Kinga kiállítása
30
MÁR Király Béla: MÁRTON ÁRON KÜZDELME A BATTHYANEUMÉRT
24
MÁR Molnár Attila Károly: SZABADSÁGOLT LELKIISMERET
24
MÁR Tamási Áron: VITÉZ LÉLEK – a budapesti Nemzeti Színház előadása
23 

CSÍKSZEREDA 

VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA

 


FENNTARTHATÓ VÁROSI MOBILITÁSI TERV

 

 

BERUHÁZÁSI LEHETŐSÉGEK

 

 

 

VÁROSHÁZI BEJELENTŐ 

 

 

HELYI ADÓNEMEK ÉS SZÁMLASZÁMOK KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA

EZER SZÉKELY LEÁNY NAPJA 2014

2013. MÁRCIUS 15. – ünnepi rendezvénysorozat

Önkormányzati labdarúgótorna a Városnapok keretében

Karácsonyváró koncert, karácsonyfadíszítés és gyertyagyújtás advent harmadik vasárnapján

Mikulás-váró ünnepség