ÚJRA EGY ASZTALHOZ ÜLTEK A SZÉKELYFÖLDI POLGÁRMESTEREK


Második alkalommal találkoztak január 12-én, csütörtökön délután a székelyföldi magyar városok polgármesterei. Ezúttal Csíkszereda volt a házigazdája az együttgondolkodás, az együttműködés, a közös megoldáskeresés jegyében létrejött eszmecserének.

 

A tizennégy székelyföldi magyar város polgármestere közül jelen volt Székelyudvarhely, Tusnádfürdő, Borszék, Székelykeresztúr, Szentegyháza, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna, Barót, Szováta, Nyárádszereda és Erdőszentgyörgy elöljárója, Gyergyószentmiklóst pedig a város korábbi polgármestere, Mezei János képviselte.

A zárt ajtók mögött zajló beszélgetés után Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere elmondta, több témakörben is eszmecserét folytattak a jelenlevők. Elsőként az önkormányzati pénzgazdálkodás került terítékre. Azokat a pozitív tapasztalatokat osztották meg, ahol az igazságosság jegyében maximizálni lehet az önkormányzati bevételeket, ugyanakkor kiadási oldalon arra tettek egymásnak ígéretet, hogy úgy alakítják a 2017-es költségvetést, hogy a kiadások legalább húsz százalékát beruházásokra, fejlesztésekre fordítják.

A második nagy témakör a sport volt. A beszélgetésen jelen volt Szondy Zoltán, a Székelyföld Labdarúgó Akadémia vezetője, illetve Nagy Attila Ferenc, a Székelyföld Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány ügyvezetője is, akik a két intézmény működését, munkáját mutatták be. Ugyancsak sport-témakörben a tíz éve elindított Székelyföld Kerékpáros Körversenye 2017-es és az azt követő évek kiírásainak közös lebonyolításáról egyeztettek.

Végül a szimbólumhasználat és a regionális szintű vagy kistérségi fejlesztési projektek kérdése is szóba került, különös tekintettel a kormányzat és  az RMDSZ közötti együttműködésre, amellyel kapcsolatban elvárásaikat is megfogalmazták a jelen lévő elöljárók. A szimbólumhasználat kapcsán Ráduly Róbert Kálmán polgármester szerint egyetértés volt abban, hogy jogszabályi kérdésként kellene megfogalmazni és gyakorlatba ültetni a szabad szimbólumhasználattól kezdődően a szabad és széleskörű anyanyelvhasználatot azokban az önkormányzatokban, ahol többségben vannak a magyarok.

„Minden polgármester nemcsak nyitott, hanem elkötelezett is arra, hogy együttműködjünk. Tudják azt, hogy az elmúlt években nem volt ilyen típusú fórum, nem volt meg annak a lehetősége, hogy a jó gyakorlatokat, tapasztalatokat megosszuk egymással, a közös előmenetelünk érdekében. Ez jelentős hátrányt jelentett, és sok potenciális lehetőség kiaknázatlanul maradt. Reméljük, hogy a jövőben ez nem marad így.” – összegezte a találkozó eredményeit Csíkszereda polgármestere.

[vissza]

Rendezvényajánló

NOV AZ OLVASÓKÖR NOVEMBERI TALÁLKOZÓJA – Egy klasszikus dokumentumregény: Életben maradtak
19
NOV A MAROSVÁSÁRHELYI SZÉKELY NÉPTÁNCOSOK, NÓTAÉNEKESEK, ZENÉS, TÁNCOS OPERETT GÁLÁJA
18
NOV Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla: BIHAR-HEGYSÉG – A KIRÁLY-HÁGÓTÓL A BIHAR-HÁGÓIG; KEMÉNY JÁNOS. A MAROSVÉCSI MECÉNÁS – AZ ERDÉLYI HELIKON ALAPÍTÓJA – kettős albumbemutató
16
NOV HUMORISTÁK VILÁGKÖRÜLI TURNÉJA
16
NOV ERDÉLYI PRÍMÁSOK TALÁLKOZÓJA
13

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA

EZER SZÉKELY LEÁNY NAPJA 2014

2013. MÁRCIUS 15. – ünnepi rendezvénysorozat

Önkormányzati labdarúgótorna a Városnapok keretében

Karácsonyváró koncert, karácsonyfadíszítés és gyertyagyújtás advent harmadik vasárnapján

Mikulás-váró ünnepség