FONTOS ADÓÜGYI TUDNIVALÓK


Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának Adó- és illetékosztálya az alábbi fontos tudnivalókat hozza az adófizetők tudomására bizonyos adókötelezettségekkel és a 2017-es évre vonatkozó határidőkkel kapcsolatosan:

1. Azon ingatlantulajdonosok, akik nem lakás-rendeltetésű ingatlanokkal rendelkeznek, valamint a 2016-os év folyamán az Adó- és illetékosztályra nem juttatták el az ingatlan rendeltetésére vonatkozó bejelentő nyilatkozatot, kötelesek ezt megtenni 30 napon belül. A nyilatkozat mellé csatolni szükséges bármilyen – 5 évnél nem régebbi okiratot –, amelyből kitűnik az ingatlan értéke.

Amennyiben a nyilatkozat mellé egy engedélyezett szakértő által elkészített szakértői véleményt kell csatolni, ezt szükséges 2017. március 31-ig megtenni.

 

2. Azon ingatlantulajdonosok, akik vegyes rendeltetésű ingatlanokkal rendelkeznek, valamint a 2016-os év folyamán az Adó- és illetékosztályra nem juttatták el az ingatlan rendeltetésére vonatkozó bejelentő nyilatkozatot, kötelesek ezt megtenni 30 napon belül. A nyilatkozat mellé csatolni szükséges bármilyen – 5 évnél nem régebbi okiratot –, amelyből kitűnik az ingatlan értéke.

A 2017-es évre történő adómegállapítás érdekében a nyilatkozatban szükséges feltüntetni a lakás rendeltetésű felület nagyságát, illetve a nem lakás rendeltetésű felület értékét.

Amennyiben a nyilatkozat mellé egy engedélyezett szakértő által elkészített szakértői véleményt kell csatolni, ezt szükséges 2017. március 31-ig megtenni.

 

3. Mindazon adófizető polgárok, akik a 2017-es év folyamán bármilyen, a helyi adók és illetékekre vonatkozó befizetési felmentésben kívánnak részesülni, függetlenül attól, hogy törvény vagy önkormányzati határozat írja elő a felmentésüket, kötelesek az Adó- és illetékosztályon 2016. december 31-ig felmutatni azon bizonylatokat, amelyek igazolják a felmentésre való jogosultságuk érvényességét.

Felmentésben részesülnek a következő személyek:

- háborús veteránok

- háborús veteránok özvegyei

- a 118/1990-es törvényrendelet kedvezményezettjei

- a 105/1999-es kormányrendelet kedvezményezettjei

- a 189/2000-es törvény kedvezményezettjei

- az 1-es fokozatú rokkantsággal élő személyek

- súlyos vagy fokozott fogyatékossággal élő kiskorú személyek törvényes képviselői

- súlyos vagy fokozott fogyatékossággal élő személyek

- a 82/2006-os sürgősségi kormányrendelet kedvezményezettjei

- a 2017-es évre vonatkozó helyi adókat és illetékeket szabályozó tanácshatározat kedvezményezettjei stb.

Amennyiben az adókedvezményre feljogosító bizonylat állandó jellegű és ezt már eljuttatták 2016-ban vagy a korábbi években, ugyanazon bizonylat felmutatása nem szükséges.

 

4. A Belügyminisztérium és a Regionális Fejlesztési Minisztérium 1069-1578-114-2016-os közös rendelete értelmében mindazon természetes és jogi személyek, akik 2016. augusztus 29. után gépjárműveket adnak el vagy vásárolnak, kötelesek a gépjármű adás-vételi szerződést a rendelet által előírt szabvány (2016 ITL- 054) szerint megkötni. A Regionális Fejlesztési Minisztérium utasításai értelmében nem kerülhetnek feldolgozásra azon szerződések, amelyek a rendelet hatályba lépése után kötődtek meg, de nem a szabvány által előírt formában. A rendelet ugyanakkor módosítja és egyben egyszerűsíti a gépjárművek bejelentési eljárását, ugyanis már nem teszi szükségessé az adóügyi bizonylat igénylését, mivel a bizonylattal kapcsolatos adatokat tartalmazza az adás-vételi szerződés.

 

5. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy lehetőségük van az on-line befizetésre, valamint a saját pénzügyi helyzetükre vonatkozó információk on-line lekérdezésére a www.ghiseul.ro portálon, illetve banki átutalásra is.

[vissza]

Rendezvényajánló

NOV AZ OLVASÓKÖR NOVEMBERI TALÁLKOZÓJA – Egy klasszikus dokumentumregény: Életben maradtak
19
NOV A MAROSVÁSÁRHELYI SZÉKELY NÉPTÁNCOSOK, NÓTAÉNEKESEK, ZENÉS, TÁNCOS OPERETT GÁLÁJA
18
NOV Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla: BIHAR-HEGYSÉG – A KIRÁLY-HÁGÓTÓL A BIHAR-HÁGÓIG; KEMÉNY JÁNOS. A MAROSVÉCSI MECÉNÁS – AZ ERDÉLYI HELIKON ALAPÍTÓJA – kettős albumbemutató
16
NOV HUMORISTÁK VILÁGKÖRÜLI TURNÉJA
16
NOV ERDÉLYI PRÍMÁSOK TALÁLKOZÓJA
13

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA

EZER SZÉKELY LEÁNY NAPJA 2014

2013. MÁRCIUS 15. – ünnepi rendezvénysorozat

Önkormányzati labdarúgótorna a Városnapok keretében

Karácsonyváró koncert, karácsonyfadíszítés és gyertyagyújtás advent harmadik vasárnapján

Mikulás-váró ünnepség