A VISZONYULÁS: PARTNERI


December 12-én került sor arra a sajtótájékoztatóra, amelyet Csíkszereda polgármestere és Füleki Zoltán alpolgármester hívtak össze a Városháza gyűléstermébe. A sajtótájékoztató fő témája a pár órával azelőtt véget ért parlamenti választások gyors- és inkább a csíkszeredai, a székelyföldi közösséget érdeklő kiértékelése volt. Mind a polgármester, mind az alpolgármester köszönetüket fejezték ki a város minden polgárának, aki élt a szavazati jogával, a sokak iránt, akik komolyan vették ezt a lehetőséget. 

A polgármester kiemelte, annak dacára, hogy szemmel láthatóan nagy számban szavaztak a város polgárai, a választás gördülékenyen és megfelelő hozzáállással, sebességgel zajlott, ezért köszönetét fejezte ki mindazon személyeknek, akik a választási folyamat technikai és jogi oldalát biztosították. Ahogy mondta: „hozzánk semmiféle gondról nem érkezett visszajelzés a városból”. Ennek a problémamentességnek is mutatója a 47 százalékot meghaladó részvétel Csíkszeredában. Ugyanakkor az országos választás-szervezési szintet illetően elmondta, voltak pontatlanságok, hiányosságok, és a mindenkori hatalom egyik feladata az lesz az elkövetkezőkben, hogy a választói névjegyzékek tartalmát a valóságnak megfelelővé tegye. Ez nem az önkormányzatok, hanem az országos választóhatóságnak a feladata.

A városban nyolc olyan szavazókörzet volt, ahol a névjegyzékben szereplők többsége megjelent a választáson, ami a nem valós névjegyzékeket nézve is szép teljesítmény. A teljes magyarlakta vidékek közül Csíkország volt ezúttal is a zászlóvivő, ami rendkívül büszkeségre ad okot. A hat pártra leadott 15 758 érvényes szavazatból 12 871 szólt az RMDSZ mellett, ami az előző választásokhoz képest (ahol a tízezres szám, illetve annak meghaladása szinte küszöb-értelmű volt) mindenképpen kimagasló csúcsot jelent. Ráduly Róbert Kálmán fontossági sorrendben az első helyen említette a Romániai Magyar Demokrata Szövetség valós megújulási igényét és szükségét, és a választásokon is túlmutató, valós és további együttműködést az Magyar Polgári Párttal. Az elkövetkezőkre utalva, a polgármester hangsúlyozta, hogy az eredmények általi ígéretes helyzetben, a magyar képviselőkre és szenátorokra köztes lépcsőként kell tekinteni, hiszen még van munka addig, míg vissza lehet kerülni a valós parlamenti súly-helyzetbe, amíg az intézményrendszeri tévelygést, mely az országos állapotok révén némileg ide is leszivárgott, végképp le lehet küzdeni. Nem annyira az elszaporodó „megerősödési” üzenetekről vagy helyzetértelmezésről van szó, de sokkal inkább felelősségnövekedésről, újabb lehetőségekről. Nem az a mindent felülíró törvény, hogy minden áron kormányon kell lenni, hanem az, hogy Bukarest is meg kell értse, vagy meg kell vele értetni, hogy magyar kisebbség romániai viszonyát partneri helyzetként, partneri viszonyban kell kezelni.

 

[vissza]

Rendezvényajánló

MÁR AZ OLVASÓKÖR MÁRCIUSI TALÁLKOZÓJA – Milyen legyen egy portré?
25
MÁR TÓCSALESŐ – Víz Világnapi séta az Olt árterében
23
MÁR Orvos-Tóth Noémi: ÖRÖKÖLT SORS – CSALÁDI SEBEK ÉS A GYÓGYULÁS ÚTJAI
23
MÁR Dr. Propper Valéria: HONFOGLALÁS VAGY HAZATÉRÉS?
22
MÁR HÁTIZSÁKKAL GUATEMALÁBAN– Kedves Ferenc és Kedves Zsuzsánna előadása
21

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA

EZER SZÉKELY LEÁNY NAPJA 2014

2013. MÁRCIUS 15. – ünnepi rendezvénysorozat

Önkormányzati labdarúgótorna a Városnapok keretében

Karácsonyváró koncert, karácsonyfadíszítés és gyertyagyújtás advent harmadik vasárnapján

Mikulás-váró ünnepség