HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

NEM KÉNYSZERÍTHETIK FÉLÁRBOCRA KISEBBSÉGI JOGAINKAT


Újabb zászlóper tárgyalását tűzték ki a Hargita Megyei Törvényszéken ma délelőtt, amelyet végül elnapoltak január 10-re. A Csíkszereda polgármestere ellen indított perben a helyi önkormányzat vállalja a per felvételét, mert csak a jogi személyiséggel rendelkező polgármesteri hivatal állhat perben. A felperes iratcsomója azonban több sebből is vérzik, többek között ezért halasztották el a tárgyalást. A pert a Csíki Játékszín épülete előtt található székely zászló, valamint a városzászló miatt indította a zászlópereiről már jól ismert Dan Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület.

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere, az RMDSZ Csíkszeredai Városi Szervezetének elnöke magánszemélyként lépett be a perbe, amellyel az a célja, hogy az ügyet Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán is tárgyalhassák. Ezt a lépést egyébként megtette már a városháza épületében található zászlók ellen indított perben is.

Az alpolgármester által összeállított ellenvetésben számos olyan tényt emel ki, amely a jelen jogszabályok értelmében indokolatlanná teszi Dan Tanasă keresetét. A polgármester perbefoghatatlanságán túl a második probléma, hogy az egyesület a zászlóeltávolítási követeléseinek nem közigazgatási, hanem csak polgárjogi perben szerezhetne érvényt. A kereset harmadik gyenge pontja, hogy Dan Tanasă nem bizonyította be, hogy jogilag képviselheti a Méltóságért Európában Polgári Egyesületet. Az alpolgármester negyedik ellenvetése Dan Tanasă érintettségével kapcsolatos, ehhez egy marosvásárhelyi pert említ meg előzményként, amelyben egy magyar nemzetiségű magánszemély kérte a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését. Őt azzal az indokkal utasították vissza, hogy nem helyi lakos, ezért nem lehet érdeke a kétnyelvű táblák ügye. Mint ismeretes, Tanasă nem Hargita megyei lakos, míg az egyesületet Bukarestben jegyezték be. Az ellenvetésben az is szerepel, hogy a város zászlójának levételével kapcsolatban azért alaptalan Tanasă követelése, mert annak használatát még 1994-ben jóváhagyták.

Az alpolgármester további kifogása a periratban az a megfogalmazás, amely szerint egy másik ország zászlója leng a színház előtti téren. Füleki Zoltán annak bizonyítékát is csatolta az iratcsomóhoz, hogy egy évvel ezelőtt a Suceava megyei Gura Humorului településen katonai parádé keretében húzták fel Bukovina régió zászlóját. Hozzátette, a székely zászló nem egy másik ország jelképe, hanem, ahogy Bukovina zászlója, úgy a székely zászló is egy romániai régiót jelöl.  

„Tanasă azokon a joghézagokon tud fogást találni, ahol a törvények nem egyértelműek, és minden bíró úgy értelmezi azokat, ahogy akarja. A törvények nem szabályozzák tisztán és pontosan, hogy mikor és kinek milyen joga van. Az alkotmány hatodik cikkelye azt mondja ki, hogy a kisebbségekhez tartozó személyeknek joguk van etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez. Véleményem szerint, ebben az esetben alkotmánysértés is történt. Azért kell ott lenni a parlamentben, hogy az eddig megszerzett jogokat nehogy elveszítsük. Nem szeretném, hogy odajussunk, ahol 1989-ben tartottunk: hogy ne írhassuk le a város nevét magyarul” – jelentette ki az alpolgármester.

Amint ismeretes, az RMDSZ-nek sikerült idén elérni, hogy Bogdan Diaconu, a magyar nyelv közhivatalokban való használatának tiltását előíró törvénytervezetét visszautasítsák, mivel az ellentmond az alkotmánynak. Korodi Attila képviselő szerint a Tanasă zászlópereinek sikeressége jól példázza azt, hogy mit jelent, amikor egy bizonyos ügy mellett nincs elegendő többség, ezért nehézkes a tartós megoldás megtalálása.

„Új többségre van szükség ahhoz, hogy ebben konszenzusra jussunk és olyan törvényes keretet alkossunk, amely egyszer s mindenkorra – a kisebbségi jogok figyelembevételével – tisztázza a hasonló helyzeteket. A kiindulási pontunk az, hogy csak magunkra számíthatunk, mert jó szándékú többséget egyelőre nem látok, viszont az a dolgunk, hogy keressük azt a többséget” – fejtette ki Korodi Attila.

 

 

Az RMDSZ Csíki Területi és Csíkszereda Városi Szervezetének közleménye

[vissza]

Rendezvényajánló

JÚN IV. HAZULRÓL HAZAIAKNAK GÁLAKONCERT
30
JÚN Csáky Zoltán: NYOMOMBAN A KÉK FARKASOK – könyvbemutató
27
JÚN MEDÚZAFEJ – Egy 17. századi európai kulturális körút
27
JÚN MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA
22
JÚN Koncsag László: KATONALELKÉSZEK AZ I. VILÁGHÁBORÚBAN
21

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA