HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

ELTÁVOLÍTOTTÁK A SZÉKELY, A MAGYAR ÉS A VÁROSZÁSZLÓT A VÁROSHÁZA GYŰLÉSTERMÉBŐL


Végrehajtották a Marosvásárhelyi Táblabíróság végleges döntését arra vonatkozóan, hogy a Városháza épületben törvénytelenül vannak kihelyezve a magyar, a székely és a város zászlók: Hippach Cristian, a polgármesteri hivatal jegyzői feladatkörökkel megbízott jogtanácsosa a sajtó képviselőinek jelenlétében távolította el a Városháza gyűlésterméből az említett lobogókat. Helyükön átmenetileg fekete zászló áll.

„Levesszük a zászlókat, de helyette teszünk egy fekete zászlót, jelezve, hogy Csíkszereda Önkormányzata gyászolja a demokráciát, az emberi jogokat” – fogalmazott Ráduly Róbert Kálmán polgármester a csütörtöki, november 10-i sajtótájékoztatón, melyet a zászló-per fejleményeinek ismertetésére hívtak össze. Az elöljáró ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a langyos és beletörődő, a közösségeken egyre inkább eluralkodó magatartás helyett, Csíkszereda ez ügyben is élen próbál járni, jelezve, hogy ez így nincs rendben, ez így nem mehet tovább. Ráduly szerint a közeljövő közösségi és politikai feladata az, hogy a szekus világ helyén egy olyan berendezkedést valósítson meg, ahol az emberi jogokat, a demokratikus, közösségi jogokat nemcsak deklaratíve, hanem ténylegesen is gyakorlatba ültetik, ahol a közigazgatásban van teljes körű magyar nyelvhasználat, ahol a közösség elég erős és ezt megköveteli. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy minden önkormányzat, amely elveszíti a pert, Csíkszeredához hasonló módon járjon el.

Füleki Zoltán alpolgármester, miután beszámolt arról, hogy a Táblabíróság végleges döntését követően az elkészült periratot még aznap postázzák a Emberi Jogok Európai Bíróságához, arra kért minden önkormányzatot, amelyek valamilyen formában perben vannak a nemzeti szimbólumok használati joga kapcsán, lépjenek ők is, és próbáljanak meg a törvényes keretek között kéréseiknek hangot adni.

Mint ismeretes, a Dan Tănasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület 2015 augusztusában nyújtott be keresetet, amelyben a magyar, a székely és a városzászlók eltávolítását kéri a Városháza minden terméből. 2016 februárjában született meg a Hargita Megyei Törvényszék alapvégzése, mely helyet ad a keresetnek, és a zászlók eltávolítására szólítja fel a polgármesteri hivatalt, mely ezt a döntést megfellebbezte. A fellebbezést visszautasító végleges végzést május 17-én hozta meg a Marosvásárhelyi Táblabíróság, amelynek alapján a felperes kérte a döntés végrehajtását. A végzés ellen a hivatal rendkívüli jogorvoslati kérést nyújtott be, de ezt visszautasították. Időközben, már a fellebbezés alatt Füleki Zoltán, mint polgár is kérte a perbe való belépést, melyet első körben figyelembe se vettek. Ezt követően Füleki is rendkívüli jogorvoslati kérést tett le, melyet ugyancsak elutasítottak.

Azt is fontos kiemelni, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához csak mint magán- vagy jogi személy lehet fordulni, önkormányzatként nem, ezért a kérelemet Füleki Zoltán nyújtja be a Bírósághoz.

[vissza]

Rendezvényajánló

JÚN BAROKK FORMÁK ÚJRAGONDOLVA
22
JÚN KERESZTÚTON – néptánc-színházi előadás a bukovinai székelyek kálváriájáról
21
JÚN SHAPOVALOV ÉS A CSÍKI KAMARAZENEKAR
20
JÚN LÁNYOK, ASSZONYOK NAGY IMRE MŰVÉSZETÉBEN – időszakos kiállítás
18
JÚN UNSCENE – Művészeti Egyetemek Fesztiválja
08

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA