HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

BOGÁNYI GERGELY HANGVERSENYE A CSODAZONGORÁVAL

2016. november 3., csütörtök, 19.00 óra / Csíki Mozi


A világhírű Kossuth-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely első alkalommal szólaltatja meg Csíkszeredában és több erdélyi városban a róla elnevezett, saját fejlesztésű zongorát, amit a szakma csodazongoraként emleget.

Bogányi Gergely zenésznek született, magyar zenész családba. Briliáns technikája mély érzésű művészi interpretációjával párosulva kiemelkedő nemzetközi előadóvá tette. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a különleges tehetségek osztályában Baranyay László keze alatt tanult. Emellett a helsinki Sibelius Akadémián Matti Raekallio, az egyesült államokbeli Bloomingtonban, az Indiana Egyetemen Sebők György professzor irányította munkáját. Fischer Annie és Rados Ferenc több mesterkurzusán is részt vett.

Bogányi Gergely fiatalkorától kezdve számos országos és nemzetközi versenyen jeleskedett. 2000-ben a magyar Kulturális Örökség Minisztériumától megkapta a Liszt-díjat, 2002-ben pedig a „Fehér Rózsa-lovagrend érdemkeresztje” kitüntetést adományozta neki a finn köztársasági elnök. 2004-ben Magyarország Köztársasági Elnöke Kossuth-díjjal, a legrangosabb magyar művészeti elismeréssel tüntette ki. 2010 novemberében a lengyel kormány egyedi „művész állampolgársággal”, Chopin útlevéllel jutalmazta Bogányi Gergely zongoraművészt.

Mára a világ hangversenytermeinek egyik legkedveltebb művésze. Nevéhez fűződik egy új hangszer, a Bogányi-zongora létrejötte, mely magyar mérnökök segítségével hét évig készült. A zongora megalkotásakor Bogányit egy másfajta hangzásideál megvalósítása mozgatta, nem pedig az, hogy a jeles zongoragyártókkal versenyezzen. „A Steinway cégnek és a többinek is kiváló zongorái vannak, nem hiszem, hogy lehet jobbat csinálni azon az úton. Mi ezért más úton indultunk el. (...) A kicsit futurisztikus forma nem puszta dizájn. A forma a hangot öleli körül, a hangzásnak van alárendelve. Egyrészt akusztikai, másrészt spirituális szempontból. A lábai hangvetőként működnek. A közönség felé tereli a hangot.” – fogalmazott a művész. A hangszerrel végsőkig letisztult zongorajáték válik lehetővé, kristálytiszta, egyenletes hangminőség, melyet sem a levegő magas páratartalma, sem szárazsága nem befolyásol.

A Magyar Szabadság Évének programjaihoz csatlakozva, a Kincses Kolozsvár Egyesület szervezésben Bogányi Gergely csodazongoráját október végén Kolozsváron és november elején több erdélyi városban első alkalommal hallhatja a komolyzenét kedvelő közönség.

A művész bevallása szerint a Kárpát-medencei zongorabemutató turné szakmai életének kiemelkedően fontos állomása, ezért a turnéra hatalmas zenei anyaggal készül: a repertoár felöleli a barokk kori művektől, egészen a modern kor zenei darabjait. 

A koncerteken a részvétel ingyenes, de a helyszínen a szervezők csatlakoznak a Kincses Kolozsvár Egyesület által meghirdetett adománygyűjtő akcióhoz, melynek kedvezményezettje a Küküllő-menti falvakban élő magyar gyermekek legfontosabb bentlakásos oktatási központja, a Magyarlapádi Szórványkollégium.

[vissza]

Rendezvényajánló

JÚN BAROKK FORMÁK ÚJRAGONDOLVA
22
JÚN KERESZTÚTON – néptánc-színházi előadás a bukovinai székelyek kálváriájáról
21
JÚN SHAPOVALOV ÉS A CSÍKI KAMARAZENEKAR
20
JÚN LÁNYOK, ASSZONYOK NAGY IMRE MŰVÉSZETÉBEN – időszakos kiállítás
18
JÚN UNSCENE – Művészeti Egyetemek Fesztiválja
08

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA