HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

ÖKUMENIKUS KÁPOLNA LÉTESÜLNE A MEGYEI KÓRHÁZBAN

Természetes szükségletben gyökerező álom


Ez év tavaszán Veress Dávid önkormányzati képviselő és dr. Bakó Mária Hajnalka, a kórház lelki gondozója kezdeményezésére aláírásgyűjtés indult arra vonatkozóan, hogy szükség van egy állandó jelleggel működő ökumenikus kápolnára a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház épületében. Az előzményekről és az elképzelésekről a Városházán számoltak be október 13-án, csütörtökön sajtótájékoztató keretében, melyen jelen volt Demeter Ferenc, a kórház menedzsere is.

Veress Dávid elmondása szerint 2016 április-májusában 1200-an támogatták aláírásukkal azt a civil kezdeményezést, melynek szükségességére a dr. Bakó Mária Hajnalka által, a Honfoglalás előttöl az Európai Unió utánig sorozat keretében tartott előadása és az azt követő beszélgetés világított rá.  Mint mondta, az  igény évek óta jelen van, de konkrét előrelépés nem törtét ez ügyben.  Az önkormányzati képviselő bízik abban, hogy a polgárok kérése, a kórházat fenntartó Hargita Megyei Önkormányzat támogatása és a kórház vezetőségének érzékenysége eredményre vezethet.

A kápolnára vonatkozó elképzeléseket dr. Bakó Mária Hajnalka ismertette, aki 16 éve dolgozik lelki gondozóként az egészségügyi intézményben. Meglátása szerint mindenképp az épülettömben kellene helyet kapjon a helyiség, és az ötödik emelet keleti szárnyában képzelné el egy kb. 50 személy befogadására alkalmas kápolna kialakítását, melyben nemcsak szentmiséket, istentiszteleteket, imaórákat tarthatnának, hanem különböző ünnepek, a betegekkel való foglalkozás  helyszíneként  is szolgáhatna, sőt a hozzátartozóknak is lehetőséget biztosítana a méltóságteljes várakozásra.

A kápolna létesítésének gondolatát Demeter Ferenc, a kórház menedzsere is támogatja. Meglátása szerint abban a projektben kellene helyet kapjon a megvalósítása, amely a kórház új szárnyának építését célozza.

A sajtótájékoztató végén dr. Bakó Mária Hajnalka és Veress Dávid egy kék-arany szalaggal átkötött, virággal díszített irattartóban adta át Demeter Ferencnek az aláírási íveket, és reményét fejezte ki, hogy egy év múlva már kézzelfogható eredményekről számolhatnak be.

[vissza]

Rendezvényajánló

JÚN BAROKK FORMÁK ÚJRAGONDOLVA
22
JÚN KERESZTÚTON – néptánc-színházi előadás a bukovinai székelyek kálváriájáról
21
JÚN SHAPOVALOV ÉS A CSÍKI KAMARAZENEKAR
20
JÚN LÁNYOK, ASSZONYOK NAGY IMRE MŰVÉSZETÉBEN – időszakos kiállítás
18
JÚN UNSCENE – Művészeti Egyetemek Fesztiválja
08

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA