HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

GAÁL ANDRÁS 80

jubileumi kiállítás


Gaál András festőművész március 9-én ünnepli 80. születésnapját. A kerek évforduló alkalmából Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és a Csíki Székely Múzeum összegzést készít a kiváló gyergyói–csíkszeredai képzőművész munkásságáról, aki színesebbé, ismertebbé tette városunkat mind a szűkebb, mind pedig a tágabb világunkban.

A jeles alkalomból a művész egy életművét átfogó kiállításával ajándékozza meg a közönséget: a Csíki Székely Múzeumban mintegy 108 – hosszú és eredményes pályafutását bemutató – művet állít ki, a megnyitóra 2016. március 5-én 18.00 órától kerül sor.

Az évforduló alkalmából a Csíkszereda Kiadóhivatal albumot jelentet meg Gaál Andrásról, amely az életpálya-interjúja és összefoglaló adatok mellett a festőművész munkáinak nyolcvan reprodukcióját is tartalmazza – Székedi Ferenc szerkesztésében. 


Gaál András 1936. március 9-én született Gyergyóditróban, 1950–1954 között a marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Középiskola növendéke, ezt követően a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémia Festészet-Pedagógia szakán folytatta főiskolai tanulmányait. (1954–1959)

1959–1999 között rajztanár Csíkszeredában, kezdetben a helyi líceumban, majd 1972-től az akkor létrehozott művészeti elemi és középiskolában tanít. Négy évtizedes pedagógusi munkássága alatt alkotóvá váló vagy művészetkedvelő nemzedékek egész sorát bocsátja útjára. A múlt század hatvanas-hetvenes éveiben találja meg szinte valamennyi technikában (olaj, akvarell, pasztell, akril) azt a konkrét és absztrakt határán mozgó látásmódját, amelynek segítségével önmagán átszűrve, erőteljes expresszionizmussal, és fegyelmezett konstruktivizmussal festi meg Székelyföld domborzati és településszerkezeti jellegzetességeit. Festészete ugyanakkor figurális kompozíciókkal, portrékkal és monumentális munkákkal is gazdagodik. Csíkszeredában a nevéhez fűződik a rendszeres képzőművészeti kiállítások elindítása, ebben nagy szerepet játszik a Romániai Képzőművészek Szövetsége megyei fiókjának az élén betöltött szerepe. 1974-ben az újságíró Zöld Lajossal együtt megalapítják a Szárhegyi Barátság Alkotótábort, amely három évtized alatt Erdély és Románia egyik legnagyobb állandó gyűjteményét hozta létre.

Gaál András 2003-ban gyermekeit követve a magyarországi Pannonhalmára költözik és itt, valamint számos más magyarországi helységben szervez művésztelepeket, illetve az évek során részt vesz számos európai és ázsiai ország alkotótáboraiban. Erdélyi jelenlétét sem adja fel, minden évben több hónapot tölt Marosfőn.

Gaál András mintegy 1500 képet festett, amelyek a világ számos országában, köz- és magángyűjteményekben megtalálhatók, ugyanakkor állandó kiállítást adományozott szülőfalujának, Gyergyóditrónak, amelynek díszpolgára. Gazdag pályája során számos kitüntetésben, díjban és elismerésben részesült, munkásságáról több könyv is megjelent. Igazi művészettörténeti személyiség, akinek eddigi élete, munkássága a képzőművészet és az alkotás szolgálatában telt el.

[vissza]

Rendezvényajánló

OKT ELMARAD!!!! INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
29
OKT ELMARAD!!! Király István: EGY IFJÚKOMMUNISTA A DAMASZKUSZI ÚTON
22
OKT ELMARAD!!! Tircsné Dr. Propper Valéria: MAGYAR ÍRÓK A VILÁGHÁBORÚ(K) ÉS TRIANON POKLÁBAN
15
OKT ERDEI VIGASSÁGOK – gyerekhangverseny
14
OKT MÁRTON ÁRPÁD 80+1 – időszakos tárlat
08

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA