HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

A téli útkarbantartási és hótakarítási szolgáltatások magukban foglalják a közlekedési útvonalak, a járdák és egyéb közterületek hótól való megtakarítását (esetenként a hó elszállítását), valamint a megtakarított felületek használhatóságának megőrzését a téli időszakban havazás, zúzmarásodás, jegesedés alkalmával. A szolgáltatás a következő tevékenységeket tartalmazza:

a) gépesített hótakarítás, hókotrás

b) a jegesedés megelőzése csúszásgátló anyagok gépesített szórásával, céljárművek által

c) az esővíz-elvezető hálózat beömlőnyílásainak mentesítése a hótól, jégtől

d) a hó összegyűjtése és elszállítása

 

Takarítás, gépesített rakodás és hókotrás

A gépesített hóeltakarítás magába foglalja a gépi seprést, a hóekék alkalmazását, továbbá a hómennyiség összegyűjtését, elszállítását és lerakását a megrendelő által kijelölt helyre. A gépi hóseprés alatt azt a tevékenytséget értjük, amely során munkagépre felszerelt seprűk segítségével távolítják el az útfelületről a havat. A hóekével történő hótolást akkor végzik, amikor a hómennyiség az adott utcában meghaladja a 2 centiméteres átlagvastagságot.

A hótakarítás a havazás kezdetével indul megelőző jelleggel, csúszásgátló anyag kiszórásával. Amennyiben indokolt, a munka a hóekék bevetésével folytatódik. A főbb közlekedési útvonalakat járhatóvá kell tenni a havazás elállta utáni 4 órán belül, a másodlagos közlekedési útvonalakat esetében ugyanez az időkorlát 12 óra. A járdákat és a gyalogosátkelőket ugyancsak 12 órán belül kell megtakarítani a havazás elállásától számítva. A hó begyűjtésére és elszállítására csak akkor kerül sor, ha a hómennyiség akadályozza az autós és a gyalogos forgalmat. Értesítések alapján a szolgáltató nyilvántartásba veszi a kritikus helyszíneket, javaslatát elküldi a megrendelőnek, és a hó begyűjtése, elszállítása csakis a megrendelő jóváhagyása után történik meg – az elszállítás rendőri felügyeletet igénylő forgalomkorlátozást feltételez.

 

Kézi hóeltakarítás a járdákról

A szolgáltatás magában foglalja a hó kupacokba gyűjtését 10–15 méteres távolságonként A kupacok nem zavarhatják a gyalogos vagy az autós forgalmat, sem a közterület használhatóságát. A kézi jégeltakarítás célszerszámokkal történik feltöréssel és vágással, anélkül, hogy a burkolat sérülést vagy károsodást szenvedne. A tevékenység nappal vagy éjszaka történik, az indokoltságtól függően.

 

Jégképződés elleni védekezés

A tevékenység a gépjárművek tapadásának növelése céljából történik. A jegesedés elleni védelmet a következőképpen alkalmazzuk:

a) előnedvesített NaCl és CaCl keveréke az aszfaltozott utcákon és járdákon

b) sóder a kövezett utcákon, illetve Hargitafürdőn

c) sóoldattal (NaCl) vagy egyéb javasolt anyaggal (nátrium klorid)

A csúszásgátló anyag összetétele a következő:

            1. a jégképződés megelőzésekor: 30–35 gramm/négyzetméter

            2. fagy, jég, hó és ónos eső esetén: 40–45 gramm/négyzetméter

Ezen szolgáltatás speciális munkagépekkel, kézi beavatkozás esetén célszerszámokkal történik, és elsőbbséget élveznek a lejtők, hidak, átereszek, útkereszteződések, autóbuszmegállók, terek, főbb közlekedési útvonalak stb. A tevékenység nappal vagy éjszaka történik, igény szerint.


Az esővíz-elvezető lefolyók tisztítása

Amennyiben az időjárási viszonyok megkövetelik, a szolgáltató megtakarítja a jégtől és a hótól az esővíz-elvezető hálózat aknatetői beömlőnyílásait, hogy biztosított legyen a hóolvadással járó vízmennyiség akadálymentes elnyelése.

 

Rendezvényajánló

ÁPR Georges Feydeau: BOLHA A FÜLBE
21
ÁPR HANGVERSENY A CSÍKI TÖLGYEKÉRT – családi hangverseny
20
ÁPR HANGVERSENY A CSÍKI TÖLGYEKÉRT – Beethoven-Weber-est
18
ÁPR FÉNYBENJÁRÓK – Nagy Péter előadása
15
ÁPR ERDÉLYI TÁNCKÓSTOLÓ – a Hargita Együttes műsora
13

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA